Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Mi a találomra összeállított,...

Mi a találomra összeállított, foszlós, mindenhez jó kelt tészta titka?

Figyelt kérdés

A nagynéném mindig fejből állít össze remek kelt tésztát és ezt csinálja édesre vagy sósra. Nem méregeti se a lisztet se az élesztőt se a vizet. Csak azt tudom, hogy a végén olvasztott vajjal lazítja. A mennyiséget is változtatja, mikor több kell mikor kevesebb.

Mi a nagy titok? Minden kelthez más a recept, van amelyik tetszik van ami nem, szeretnék egy jót, amit úgy zsigerből el lehet készíteni.


2012. aug. 27. 15:20
 1/7 anonim ***** válasza:
Más titka nincs, mint a gyakorlat, ha az ember sokszor csinálja, akkor már nem méricskél, összedobja magától.
2012. aug. 27. 15:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 anonim ***** válasza:
Nagy gyakorlat,tapasztalat.
2012. aug. 27. 15:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 A kérdező kommentje:
de pl 10 deka liszthez kb mennyi éleszt kell vagy ugyanennyi liszthez mennyi tej? mert ha az arányokat tudnám könnyebben menne
2012. aug. 27. 15:47
 4/7 anonim ***** válasza:

Vegyünk fél élesztőt az kb 2,5 dkg.

ezt felfuttatod egy 1 dl tejjel és 1 kanál cukorral.

Fogod a tálad mondjuk fél kilót beleszitálsz, csinálsz a közepébe mélyedést és a felfutott élesztőt beleöntöd.

Ehhez adsz tojást mondjuk 1-et, vajat olyan fél dobozzal, egy kis dobozos tejfölt egy kávéskanál sót.

összegyúrod és látni rajta hogy kell még bele liszt, raksz bele egy marékkal ha kell még bele akkor raksz még.

Ha kemény lesz akkor egy kis olvasztott vajjal lazíthatod.

Persze másképp is ellehet készíteni, attól függ mit akarsz belőle csinálni, ez amit leírtam egy jó kis pogácsához jó.

2012. aug. 27. 17:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/7 anonim ***** válasza:

*bocsi.

fél kiló lisztet szitálj a tálba

2012. aug. 27. 17:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 anonim ***** válasza:
A párom nagyanyjától tanultam a kalácssütést.Nem mondom hogy nekem is mindig olyan jól sikerül mint neki, de azt hiszem elég jó kalácsot sütök.Ő így tanította nekem:1 kiló liszthez 1 csomag élesztő(5dkg), 1 cs ráma(25dkg), nagy csipet só, 3-5 kanál cukor és annyi tej hogy jól gyúrható tésztát kapjunk.Ez több mint fél liter, de pontosan nem tudom megmondani.A hozzávalók szoba hőmérsékletűek legyenek, a tej langyos.A margarint akkor gyúrjuk bele amikor már szépen összeállt a tészta.Nagyon jól ki kell dolgozni, és huzatmentes helyen keleszteni.Ha van időnk, másodjára is ledagaszthatjuk, akkor már rövidebb idő alatt visszakel.azután formázzuk töltjük, stb...
2012. aug. 27. 18:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat!
2012. aug. 27. 20:51

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!