Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Magyarországon ha valaki...

Magyarországon ha valaki vendégséget tart miért csinál mindenböl nagy mennyiséget?

Figyelt kérdés
Máshol a világon kapsz 1 adag ételt mindenböl. Nem ismerik a szabad merités fogalmát :: Igaz azok az adagok ugy vannak kiszámolva ,hogy pont jól lakik vele az ember...
2012. okt. 2. 10:12
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
100%

:D

Erről jut eszembe, nővérem és sógorom kiment rokon-látogatóba NDK-ba, még akkor, amikor volt. Ott is az volt a szokás, ahány fő, annyi db. annyi szelet. A sógorom a sülthús mellé feltálalt 1 db. hatalmas főtt gombócot nem akarta megenni (nála csak a húst-hússal jöhetett szóba), de szégyellte a tányéron is hagyni.

Ezért a késsel-villával (elmondásuk szerint) addig-addig szerencsétlenkedett, míg a gombóc a tányérról sikeresen leugrott a földre. A háziasszony pedig szabadkozott, hogy nem tud helyette adni másikat. A sógorom ebben bízott. :)))

2012. okt. 2. 11:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/17 anonim ***** válasza:
100%

Huhu... akkor látnád anyósom ha valami családi ünnep van. Husleves(duplaadag,ki is használjuk mert istenien főz,minimum a 2 tányér leves,mert nagyon finom..) köret:rizs,kukoricásrizs,főtt krumpli,petrezselymes krumpli.Hus: rántott csirkemell,comb,baconba tekert csirkemell..Mondjuk ő mindenkinek csomagol hazamenésre is.. S ők egész hétre is főznek ilyenkor,hétvégén megfőznek legalább 3 napra.

Az egyik nagyim az bőségesen csinál és szintén mindenkinek csomagol hazemenésre.

Másik nagyim is sok féle kaját csinál ha megyünk de mindenkire max 2 szelet hust számol. Ő is szokott nekünk elcsomagolni,de annyi szelet hust ahányan vagyunk.. Sütiből is csinál 2-3 tepsit de a csomagba rak 3 kockát. (3an voltunk.)

Kiváncsi lennék külföldön hogy megy mekkora adagot adnak,hogy mindenki jól lakik vele. HÉtvégén pl étteremben voltunk és a hölgy megevett egy nagy adag levest és utána egy fatányérost. Ki nem néztük belöle,mig mi egy levessel már tele voltunk..:)

2012. okt. 2. 11:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/17 anonim ***** válasza:
100%
Hát igen, előttem szólok mindent elmondtak erről. Németországban voltam, háziak folyton éheztettek, pedig nem vendégség volt, hanem ott laktam. Ez nem mindenhol divat, olaszban például ugyanúgy divat a megtömött asztal, és ugyanaz az elgondolás, hogy inkább maradjon meg, mint a szégyen. Arról meg inkább nem mondok semmit, hogyha vendégségbe mennék, előtte megkérdezné tőlem a háziasszony mennyit kívánok enni, mert csak annyit készít. Ha ennyire számolgatni akar, ne hívjon vendégeket. Egy lagziban sem telefonálják körbe a násznépet, hogy ne haragudj, kívánsz többet merni a pörköltből? Mert akkor esetleg kevesebb rántott húst csinálunk. Bocsi első, de ez nagyon nagy ormótlanság, én el se mennék, mert azt gondolnám, sajnálja tőlem az ételt. Mindenhol elfogy másnapra, max le lehet fagyasztani a maradékot, esetleg, urambocsá, hazaküldeni a vendégeknek is. Sértésnek venném, ha valaki meginvitál, és kispapírra írná a fogyasztásom....
2012. okt. 2. 12:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/17 anonim ***** válasza:
73%

Én azért főzök kb. 10-15 főre (én rokonaim + férjem rokonai össz.) nagy adagot mindenből, mert:


- Apám és sógorom iszonyat nagyétkű.

- Anyám nem tud mindent megenni, így neki pépesebb ételt kell csinálnom

- Nővérem állandóan fogyókúrázik, így övé a saláta általában

- Unokaöcsém válogatós. Azt sem eszik meg, amit megkíván.

- Apósom és anyósom kis étkű, de mindenbe beleesznek/belekóstolnak

- Sógornőmnek elég lenne egy zacskó mekis kaja. Mindennap ezen él.

- A férjem normál étkű, de mindent megkóstol.

- A lányom (14 hónapos), annyit se eszik, mint egy normális ember.

- Én általában a maradékot eszem meg, már ha marad.


Ha esetleg az egész étkezés után marad még étel, akkor természeten csomagolok, mivel mindig elvárják, hogy ne kelljen nekik másnap főniük.

Nekünk a legtöbbször nem marad következő napra vagy hétre étel, mert vagy totál elfogy minden az étkezés alatt vagy elviszik.

Ezért másnap vagy aznap este kezdődik a főzés előröl... A férjem nagyon drága, mindig azt mondja, hogy segít.. legtöbbször csendben ül a számítógépe előtt. Ennyi a segítség. Mindig akkor főzöm, ha a gyerek alszik.


Mostani hétvége után eljutottam oda, hogy étterembe fogunk járni, mert tele a tököm azzal, hogy 2-3 napokat robotolok a konyhába, felvásárolom a fél áruházat élelmiszerért és vagy semmi nem marad belőle, vagy kidöglök és bedagadnak a térdeim, mert leülni se tudok sehová a 44 m2-es lakásban.

Vagy, ha mégis, akkor percenként b@szogat valaki, hogy ez meg az kell, de kiszolgálni magukat nem tudják, csak akkor ha a cigihez kávé kell!


[Bocs, de kicsit kivagyok bukva...]

2012. okt. 2. 12:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 15/17 anonim ***** válasza:
A magyar vendégszeretet híre. Ámde én sok országban tapasztaltam, hogy mindenütt szeretnek a kedvében járni a vendégnek, pláne ha maguk hívták meg. Csak hol a kaja, hol a mulatság, hol pedig egy kis tere-fere a szórakoztatás tárgya. Én magam is ha vendégségbe megyek itthon, elcsodálkozom, hogy folyton azt hiszik, mindenki bélpoklos, miközben magam ebédre egytál ételtől bőségesen jóllakom. Mások vagyunk, valakinek két szem keksz elegendő, valaki egy fél borjú után is nasizik valamit. Ugyanakkor én csak a hagyományban látom a magyarázatot, sokszor nem a vendég fontosságában. Ahol nem én vagyok a kedvenc (pl anyósoméknál), ott is annyit elém tesznek, mintha egy afrikai éhező óvodát vártak volna. Szóval ez lehet talán az ok. De valóban, más országokban inkább hidegtál, vagy ha főtt, akkor egy közepes egytálétel, úgymond zónaadag a vendég "jutalma".
2012. okt. 2. 14:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 16/17 anonim ***** válasza:

Nem tudom, hogy hogyan jönnek - ki mennyire éhes, mi az, amit nagyon szeret stb.

Ha több van, az nem baj, a maradéknak is van helye, másnap majd megeszi a család, esetleg lefagyasztom, ellenben ha kevesebb, akkor jól felsülök.

2012. okt. 2. 17:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 17/17 anonim ***** válasza:

Jah, és valami különös érzéktől vezérelve az unokatesómék rendszeresen akkor tűnnek föl nálunk, amikor amúgy is vannak nálunk vendégek - ilyenkor őket is meg tudjuk kínálni.

Nem azzal a céllal szoktak jönni, csak beugranak, ha a közelben járnak, de milyen már, hogy megy a nagy kajálás ők meg nézik. Ilyenkor nem szokott lenni maradék... :)

2012. okt. 2. 17:29
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!