Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Hogyan kell elkészíteni és...

Hogyan kell elkészíteni és fogyasztani az igazi parasztsonkát?

Figyelt kérdés
Már régóta szemezgetek húsvét környékén a hagyományosan érlelt és füstölt sonkákkal, de nem mertem venni, mert nem tudom, hogyan kell elkészíteni. A szüleim mindig kötözött sonkát vettek, de én nem bízom a mai gyorsérlelésű sonkákban. Lehet, hogy furcsa, hogy háziasszonyként nem tudok ilyesmit, de nem volt kitől megtanulnom. Tud valaki segíteni?

2013. márc. 20. 20:38
 1/8 Kleo0:) ***** válasza:
26%

Forró bő vízben kell megfőzni :-)

:-)hát sonkátol függően kb 2-5 órát kell főzni.

Legalábbis nálunk sokáig fő a sonka,meg mi pulyka sonkát vesszünk mindíg ;-)

lobogó vízbe kell belerakni,lefedni és óránként,vagy fél óránként megnézni mennyire puha-e .Ha puha akkor ki kell venni a kötélt leszedni róla és megvárni amég kicsit kihűl,és már kész is.

Nem vagyok valami szakács mester,de szeretek főzni,és nálunk így készül a kötözött füstölt pulyka sonka.

2013. márc. 20. 21:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 anonim ***** válasza:

tavaly a piacion az előttünk lévő vevőnek mondta az eladó,hogy ő hogy készíti.



nagy méretű sütőzsákban beteszi a sütőbe 3-4 óra alatt kész van.Mi nem próbáltuk ki,mert nem olyan sonkát vettünk.

2013. márc. 20. 22:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/8 doboszoli ***** válasza:
100%

Elöljáróban:

Mindenképpen érdemes kipróbálni, érezni fogod a különbséget, ez biztos.

Nálam így készül:

A sonka.

Megfelelően érett disznó combot kicsontozok, leszikkasztok.

A szalonna és a bőr marad rajta. Az izompólyák mentén, az átlag 7-9 kilós combot 1-1,5 kilós darabokra vágok. Az egész sonka, bár mutatós, de mindig fennáll a veszély, hogy lassabban hat a só, mint a romlás..

Száraz, jódmentes, durva szemű konyhasóval bedörzsölöm, majd két nap múlva újra átsózom.Kétnaponta átmozgatom, a keletkező sós lével locsolgatom, 10-12 napig. Ekkor kézmeleg vízben lemosom a sótól, és 24 órára friss, 6%-os sóoldatba teszem.(fedőpác)

Felakasztom, leszikkad, és megy a füstre. Kap 2-3 óra forró füstöt, majd aznp, és még egy napig hideget.

A mű elkészült, az Úr pihen.

Elkészítés.

1. Éles késsel, vagy szeletelőgéppel hajszálvékonyra szeletelem, friss kenyérrel, forró teával, "be a szervezetbe".

2.Hideg vízben néhány órát áztatom, majd ujjnyi szeletekre vágva, serpenyőben, tepsiben, krumplival, savanyú káposztával, (vagy anélkül)ropogósra sütöm.

3.Áztatás után annyi hideg vízben ami ellepi, felteszem főni, lassú tűzön pár óra alatt megfő. A levében hagyom kihűlni, majd szeletelem. Főtt tojással, francia salátával, csípős tormával, némi rizlinggel fogyasztva, a gasztronómiai élvezetek felső határát feszegeti.

A lé felhasználható leveshez, főzelékhez, a maradék sonkából kiváló sonkakrém készíthető.

Az árakról.

Jelenleg a Tesco-ban a főtt, füstölt kötözött sonka 1000 forint körül van, igazi manufakturális módszerrel készített a picon 2000-től kapható. Ám amíg mi elvonunk a sonkából olyan 20% vizet a száraz sóval, addig a gyárihoz hozzátesznek 30-at, amit jól megfizettetnek veled, a sonka árában. Teletömik minden vacakkal, hogy ne büdösödjön meg idő előtt. Kisiparinál a tiszta konyhasó, és a füst tartósít, akár hónapokig is.

Egyébként a nem főzött Pick "békebeli" sonka a fenti multinál is 2500-at kóstál kilónként. Akciósan...

Még valami.

Csak leinformálható helyről vásárolj, mert sokan partizánkodnak a "házi" jelzővel, ezenkívül ismét kezd divatba jönni a döghasznosítás.

Írtam mindezt annak a fényében, hogy évek óta készítek húsvétra sonkát, visszajáró kuncsaftjaim vannak,(még a székesfővárosból is).

Kicsit hosszú lett, de talán nem haszontalan.

2013. márc. 21. 05:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 anonim ***** válasza:
Ha igazi parasztsonka, akkor be kell áztatni hideg vízbe pár órára, hogy az erős sós íz kimenjen belőle, utána én jó sok hideg vízbe szoktam feltenni főni, egy jó nagy fazékban, majd ha felforrt leszedem róla a habot és a zsírt, és takarék lángon 5-6 órát főzöm, ha már leválik a csontról és puha, akkor leveszem a tűzről és a lében hagyom kihűlni, ezután megy a hűtőbe konyharuhával letakarva. A sonka levében főzöma jól megmosott tojásokat legalább fél órát, de 1 órát is lehet főzni, ha jó sonka ízű tojásokat akarsz.
2013. márc. 21. 07:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/8 anonim ***** válasza:

Mifelénk az a szokás járja, hogy megfőzni kívánt házi sonkát, egy napig áztatjuk, hogy az esetleges túlsózás(füst ) valamennyire kiázzon belőle.

a leöblített sonkát kizárolagosan hidegvízbe kezdjük el főzni, pár babérlevél és borsszem társaságában. lassan, mint a húslevest főzzük, a súlyával egyező ideig kb.

a saját levében hagyjuk kihűlni, amit természetesen mi is felhasználunk egy későbbi krumpli, vagy bablevesbe,amelyeket igencsak feldob egy füstölt alaplé.

csakis megbízható házi késítésű sonkát ajánlok, a bolti gyorsérlelésű, agyon agyusztált sonkáknak köze sincs egy finom házi főtt sonkához.

még "illúziónak " sem nevezném ezeket a termékeket.

2013. márc. 21. 08:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat. Van még néhány kérdésem.

3-as, jól értettem, nyersen is lehet enni? (1. pont)

Főzéskor nem esik szét? Lehet rendesen szeletelni az ilyen nem-kötözött sonkát?

2013. márc. 21. 20:47
 7/8 doboszoli ***** válasza:
100%

Igen, jól értetted, nagyon finom nyersen, vékonyra szeletelve. Végül is a kolbász sem hőkezelt, és az sem rossz dolog).

Miután egy összefüggő, nem darabokból álló húsról beszélünk, nem esik szét főzéskor. A levében hagyd kihűlni, majd alkalmas késsel a rostokra merőlegesen tetszőleges vastagságú szeletek vághatók.

A sonkaháló az iparszerű gyártás szüleménye, remekül be lehet forgatni benne a gyengébb, zsírosabb, cafatosabb darabokat is, kvázi ápol, és eltakar.

Még valami. Ha tudsz nyárra átmenteni (fagyasztó) nyers sonkát, próbáld ki jéghideg sárgadinnyével fogyasztani.

Nem ragozom, ki kell próbálni.

2013. márc. 22. 05:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm az ötleteket. Kellemes húsvétot kívánok.
2013. márc. 22. 20:36

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!