Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Asszonyok, tejberizsát hogy...

Asszonyok, tejberizsát hogy szoktátok elkészíteni?

Figyelt kérdés

2014. ápr. 16. 11:54
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
78%
Ahogy a tejbegrízt..., tejben puhára főzöm. Kicsit tovább tart, mint a tejbegríz:-)
2014. ápr. 16. 12:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/14 anonim ***** válasza:
62%

Attól függ hány ember részére szeretnéd csinálni.


2 fő részére, veszel egy teásbögrét, azt teletöltöd rizzsel, és ugyan abban az edényben 2,5 szer annyi tejet. Csipet só, és 1-2 evőkanál kristálycukor(ízlésed szerint)+1 kis zacsi vaníliás cukor. Lassú lángon főződ, egészen addig míg puha nem lesz, illetve a tetején alig marad folyékony tej.kb.15-20 perc alatt meg van. A félidőtől kezdve ne hagyd ott a lábost, és jó ha kevergeted, így nem fog leégni. Ha van otthon befőtted, és málnaszörpöd, akkor gyümölcs-rízst is tudsz csinálni.


Vagy rizskoch-ot, de ahhoz kell még tojás, zsemlemorzsa stb.

2014. ápr. 16. 12:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/14 anonim ***** válasza:
43%

Elöször is tejberizs és NEM rizsa!!!


A 1 adag rizshez kimérek 3-3,5-szörös mennyiségü tejet, együtt lábasba teszem, kevés sót meg ízlés szerint cukrot teszek bele és kevergetve lángelosztón felforralom. Amikor forr, elzárom a lángot, szorosan letakarom és fél órát hagyom duzzsadni. Így soha nem ég le, és szépen megpuhul.


A tej mennyisége függ attól, hogy tejberizsnek való (kerek szemü) rizst, vagy hosszúkásat használsz, illetve hogy mennyire szeretitek sürübben/hígabban.

2014. ápr. 16. 12:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/14 anonim ***** válasza:
78%
1 bögre rizs, 1 l tej - hidegen beleöntöm a rizst a tejbe, majd forrás után legkisebb lángon, lefedve főzöm, míg szépen megpuhul a rizs - időnként kevergetve, én csak amikor elkészült, akkor cukrozom.
2014. ápr. 16. 15:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/14 anonim ***** válasza:
96%

Tudtam hogy valaki megszólja a kérdezőt. Nálunk itt borsodban RIZSA és nem rizs, ahogy máshol add ide helyett, add oda vagy nőni helyett nőlni és még sorolhatnám.


Mi így készítjük: fél puhára főzöm a rizsát vízben. Majd tejben készre főzöm. Ha nagyon lusta vagyok akkor vízben teljesen megfőzöm a rizsát és a tejben pudinggal sűrítem. Soha nem mérek semmit. Csak érzésből, szemre készítem.

2014. ápr. 16. 16:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/14 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a válaszokat!:)

itt Szerbiában szintén RIZSA van, szerintem ezért meg más szavakért sem kell leszólni senkit, mert minden vidéken máshogy használják a szavakat!

2014. ápr. 16. 16:49
 7/14 anonim ***** válasza:
0%

A dunántúli megyeszékhelyen élő echte belvárosi öreganyám is rizsának hívta .

Emlékszem pár éve ugyanezeken az oldalakon leparasztozták - mint később kiderült szintén délvidéki válaszolót-mert rizsának "szólította" a rizst.

Szerintem ez a szegénységi bizonyítvány, nem az, hogy ki hogyan készíti a rizsát...

2014. ápr. 16. 17:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/14 A kérdező kommentje:
a kérdés sem az volt, hogy RIZSA vagy RIZS :)
2014. ápr. 16. 23:11
 9/14 A kérdező kommentje:
nem is értem mi a probléma, ha úgy is mindenki érti, miről van szó...................
2014. ápr. 16. 23:12
 10/14 anonim ***** válasza:
67%

Kedves 04-16 16:32!

Én Borsodi vagyok, 6 évet Miskolcon laktam, 17-et pedig Szirmabesenyőn. Még se rízsa, HANEM RÍZS! Ugyanúgy haragszom a Máma szóért, a ma helyett...Pedig ez jellemző Ózd környékére (Kazincbarcikán tanultam az egyik szakközépben (bár már mindegyik Surányi társintézmény), s engem nagyon zavart,h Ózd környékbeliek Máma mennek ki a városba stb.. Nekem is van egy pici Borsodias kiejtésem, ha máshol megyek kitünők, de nem ezért, h máma és rízsa.. Otthon édesanyám néha mond rízsát, de törekszik a rízs szó használatára.


A kérdésre válaszolva, szintén tejbegríz szerűen: Ha forr a tej, akkor beleteszem a rízst s kavargatom, ha megfőtt, akkor letakarom pár percre fedővel. A gőzben még hadd puhuljon. :)


Egyik ismerősöm szokta, azt is, hogy külön megfőzi a rízst és felforralja a tejet, s abba önti a megfőzött rízst, egyszer ettem, számomra borzalmas volt, főleg, mert a rízs le se volt szűrve rendesen, s keveredett a tej és víz.. :/ Azóta nem hiszem,h kipróbálnám.. Maradok a jó öreg anyuféle tejberízsnél.. :)

2014. jún. 4. 08:23
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!