A receptekben mit jelent a vaj? Milyen vaj?
A vaj az nagyrészt a tejből kinyert zsír. Hogy teavaj meg márkázott vaj, az ebből a szmpontból lényegtelen, ezek csak elnevezések. Gondolom régebben kitalálták a teavaj nevet a csökkentett zsírtartalmú vajra, hogy jobban hangozzon. De lehet, hogy tévedek.
Azokat az ételeket, amibe vajat kell tenni, meg lehet csinálni állati, bőr alatti zsiradékkal is, pl. disznózsírral. Nyilván ilyenkor más lesz valamennyire az íze. De vannak sütemények, amikbe direkt háj kell.
A margarin már más dolog, mert az nem állati eredetű, hanem mindenféle bonyolult és egészségtelen vegyi folyamat során folyékony növényi olajból megalkotott szilárd növényi olaj. Ezeket étkezésre nem javaslom, de például bicikliláncot megkenni jó. :D
De természetes (hidegen sajtolt) növényi olajat is lehet használni vaj vagy zsír helyett, csak annak is szokatlan lesz az íze. Viszont manapság a nem hidegen sajtolt olajokat is művi, vegyészeti eljárással nyerik ki, amihez mérgező anyagokat alkalmaznak, mert így gazdaságosabb, többet tudnak a növényből kinyerni, mint egyszerű sajtolással.
Fel nem foghatom, hogy egy részletes, minden részében helytálló választ, hogyan sikerült nullára lenyomni. (5.)
A vajjal egy baj van. A margarinnál valóban egészségesebb, de nálunk gyakorlatilag nem lehet kapni sütésre-főzésre alkalmas vajat. Ami rendszerint kapható, annak alacsony a füstpontja. Ha 180° fölé hevül, akkor rákkeltő anyagok keletkeznek benne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!