Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Milyen a Pék szakma? (Bővebben...

Milyen a Pék szakma? (Bővebben lent)

Figyelt kérdés
Olvastam egy álláshirdetést,pékeket,és árú összekészítőket felveszünk.Nekem szakács végzettségem van.Megszeretném ismerni ezt a szakmát,hogy milyen ? Jó lenne,mert akkor végre lehetne munkám.Elköltözhetnék a szüleimtől is,és külön életem lehetne.Jó munkaerő szeretnék lenni ! Szeretném,ha valaki megírná milyen egy nap egy pékségben ? Mikre kell odafigyelni ? Segítségeteket előre is köszönöm szépen !

2014. szept. 13. 17:10
 1/5 anonim ***** válasza:
82%

Én is szakács vagyok. Van némi rálátásom van 1-2 pék ismerősöm.

A szakács szakma jobb. Több a lehetőség, és jobban fizet. A pék meló elég gálya munka. Több péket is ismerek, aki inkább elment pizzériába pizza"szakács"nak. Szóval inkább fordítva szokott lenni.


De amúgy megértelek, mert látom, hogy haldoklik a vendéglátás, ilyen szempontból a pék meló lehet hogy biztosabb.

Azt viszont ne feledd, hogy ez külön szakma, nem hiszem, hogy szakács végzettséggel alkalmaznának.


De próbáld meg. Hogy milyen a meló... mindenhol más.

Pl egy kis pékségben teljesen más a munka, mint pl egy multi cég saját pékségében. (osan, teszkó)

2014. szept. 13. 17:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 A kérdező kommentje:
Egyszer jártam pékségben.Meleg volt,és kis kenyér cipók voltak előkészítve.Mérlegelte egy ember,hogy pont egy kiló legyen.Az unokatesóm mezőgazdasági gépszerelőként volt betanított pék.Most nem tudom őt megkérdezni erről.Igazából a külön költözés miatt lenne ez fontos nekem.És ez a munkahely szállást is adna.Nekem meg pont ez kellene,hogy külön életem legyen.
2014. szept. 13. 17:30
 3/5 anonim ***** válasza:
100%
Olyanon nem gondolkoztál, hogy pl főváros, albérlet, és egy olyan szakács meló, amiből bőven ki tudod fizetni a szállást? Tavasszal elég sok szakácsot szoktak keresni.
2014. szept. 13. 18:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/5 Bruce Niko válasza:
100%
Hát nem egyszerű a pék szakma, de nemis lehetetlen. Én 20 éves vagyok, Májusban végeztem el az iskolát, gimnáziumot végeztem, de nem mentem tovább tanulni. Féltem, hogy elrontottam az életem, nem lesz szakmám, munkám ... De nálunk a faluban a szomszédban van a pékség. Apum ott dolgozik mint sofőr, ő hordja ki az árut és a főnöknek szüksége volt még egy pékre, és engem hívott, kínálkozott a munka lényegében :D nos mikor bementem, én is csak néztem. SOkkal bonyolultabb mint ahogy azt elképzeltem. Millió dologra kell odafigyelni. De meg lehet tanulni. Sok minden függ sokmindentől. Attól is függ, hogy mennyire nehéz a munka, hogy mennyire modern, milyen ferszerelései vannak a pékségnek. Nos pl. kenyér elkészítéséhez szükséges ugye bedagasztani a kenyeret. itt nemigen szabad hibázni, nálunk ha a kolegám elrontja a dagasztást, kikell füzetnie. Szóval bedagasztod a kenyeret, cseppet kell hagyni a dézsában kelni. 1 órát szokott. Utána megyünk asztalra. Egyik pék vágja a tésztát, másik mérlegeli, harmadiknak felkell gömbölyíteni a tésztát. Jól össze kell tapadni a tésztának s meg kell keményednie. Dagasztástól is sok függ. Ha lány a tészta jobban tapad, nehezebb felgömbölyíteni. ha kemény, akkor könnyebb felgömbölyíteni, de az sem jo, ha tul kemény, mert akkor nehéz elrakni. Elrakás meg a következő dolog. az már nehezebb mint a gömbölyítés. ettől fog függeni a kenyér formája. persze több mindentől, a dagasztástól is függ, de ez a lényegesebb. Utána a kenyér mehet a kelesztőbe, meg kell kelnie. Aztán megy a kemencébe. Egy pékségben úgy képzeld el, hogy kegyetlen meleg van főleg a kemencénél mikor sütöd ki a kenyeret :D vagy amikor épp beveted. aztán ha kihül akkor ha kell akkor felszeleteled, becsomagolod aztan szét kell rakni a sofőröknek (nálunk legalább is igy szokás) Kenyeret sütni a legkönnyebb. A kalácsozás macerásabb meeló. Nálunk a pékségben sütünk még pogácsát, lekváros levelet és csokítót is. ezek fagyasztott áruk, ezt a éegegyszerűbb, csak kirakod plére, hagyod megkelni (de ugy kell kirakni, hogy ne keljenek egybe) aztan megsötni. Készítünk még fonott kalácsot, brióst, kiflit, graham kiflit, kakaós csigát, túrós, mákos, diós kerek kalácsot, szendvicset, zsömlét, pletyenkát. ezt mind mind bonyolultabb elkésziteni mint hiszed. pl. kalácsnál, briosnál, kiflinél, lényegében mindennél figyelni kell arra nemhogy megszakítod a tésztát mer akkor csunya lesz. nem szabad hagyni, hogy túlkeljen, egybekeljenek. de az sem jó, ha nincsenek jól megkelve. Kemencében pedig nagyon kell vigyazni arra, hogy ne legyen nyers vagy ne égjen meg. 1 perc alatt megéghetnek a kalácsok. elkell találni a hőfokot, kemencében se mindegy mit milyen sűrűn raksz be. Pl. ha nekem van 8 plé fonott kalácsom, akkor nem tehetek az egyik fiokba 6-ot a másikba meg 2-őt, mer akkor ahol 2 van az tuti, hogy megég. egyformán kell rakni. figyelni kell rá mindig,. a hőfoknak is jol bekell lenni állitva. minka kenyeret 40 percig süssük. de nem mind1 hány fokon. én szoktam kemencézni. én a fehér kenyeret 223 fokon, de a barnát 226 on sütöm. mert ha egy fokkal több vagy kevesebb, akkor megég vagy nyers marad a kenyér. szoval igy szokom sütni és 14 eséval rakom a kenyeret be a szalagon. (1 fiókba 2 szalag meg szoval 28 kenyér) de ha 15-ösével rakom be a kenyeret, akkor 1 fokot ráteszek, ha 13-asával akkor 1 fokot leveszek. sokminden számít itt. kenyeret ugye vetésnél is, kisütésnél is megkell mosni. akkor vetésnél meg kell vágni a kenyeret. az sem oylan egyszerű mint amilyennek tünik. nem mind1 h mélyen vágod vagy nem. ha nagyon megvan kelve akkor nem vághatod mélyen. ám meg ugye ha kisütöd a kenyeret, akkor utána az mége gy cseppet kel. az éllesztő az ami még kisütés után is dolgozik benne. Brióst csinálni is nehéz. 12-esélvel rakjuk a briósokat a pléhekre, aztan megy fel a kocsira. be a kelesztőbe, megkel, akkor le kell kenni tojással, leszorni mákkal, aztan vissza a kelesztőbe utána kisütni ... fonottkalácsot is lekell kenni tojással. kalácsot fonni nem nehéz, olyan mind hajat. 3 hosszu tésztát összefonsz és összeragazstod a végeit, összenyomod. aztáns zokunk prézlit is késziteni. öreg kenyér ami megmarad, azt betesszük a kemencébe száritani, ha megszáratt teljesen, akkor le van darálva prézlinek .... rengeteg dologra kell itt odafigyelni ez csak egy nagyon apró töredéke a pék szakmának az amit ide leirtam. de nem nehéz szakma meg lehet tanulni :)
2014. nov. 26. 23:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/5 anonim ***** válasza:
És végül sikerült pékként elhelyezkedni?
2017. júl. 23. 02:03
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!