Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Minden kelt tésztához lehet...

Minden kelt tésztához lehet kovászt használni?

Figyelt kérdés
Szeretem az élesztőt, csak sajnos néhány sütinél megmarad az íze, pl. zsömlénél élesztő ízű lesz ha kihűlt. Valaki írna egy adagolást hogy pl. fél kiló liszthez mennyi kovász kell? Köszönöm szépen.

2014. okt. 19. 11:07
 1/4 anonim ***** válasza:

Szerintem a kovásznak nagyságrendekkel jellegzetesebb íze van, az élesztőét még sosem éreztem, igaz, mindig keveset használtam, úgy felét-harmadát, mint más és simán megkeltek a kenyereim.

Az adagolásra sajna már nem emlékszem, rég nem eszem gabonát, hiába sütöttem sok éven át kenyeret (egy ideig kovásszal is, de macerásabb és nekem furább ízű, ami néha jó, máskor zavaró).

2014. okt. 19. 11:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/4 A kérdező kommentje:
Értem, köszönöm, még várom a hozzászólásokat!
2014. okt. 19. 11:11
 3/4 anonim ***** válasza:

Elvileg az igazi kovásznak sincs íze, meg a megfelelöen adagolt élesztönek sem.

De a legtöbb "kovász" nem más, mint élesztös liszt, ami erösen erjed.

Az élesztönél meg 40-50 g böven elég egy kg lisztre, csak akkor rá kell szánni az idöt a kelesztésre, és ez az, amit nem sokan tesznek meg.


A jó kelt tészta legalább egy óráig kel, és nem 30-40 percig.

2014. okt. 19. 11:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/4 anonim ***** válasza:
Az igazi kovásznak semmi köze az élesztőhöz, csak víz és liszt. Kb 20-30 deka kovász kell fél kiló liszthez, de ez függ a kovász aktivitásától is.
2014. nov. 18. 22:46
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!