Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Érdemes lenne séfnek mennem?...

Érdemes lenne séfnek mennem? Elsősorban vendéglátásban dolgozók válaszoljanak!

Figyelt kérdés
Nagyon szeretek főzni (jó is vagyok benne), szeretném, ha a szakmám is ilyenből állna. Jól keresnek? Nem unják meg?

2015. márc. 3. 17:40
1 2 3
 1/22 anonim ***** válasza:
100%

A séfek nem főznek...


És a főzés csak egy része a szakács szakmának. Nagyon sok minden mást tudni kell.

És nem egy "családbarát" szakma.


Igen, jól lehet keresni (kinek mi a jó), és igen, meg lehet unni a "csicskáztatást".

Nagyon-nagyon kevés a "jó" munkahely, ide ismerős útján lehet bekerülni.

2015. márc. 3. 18:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/22 A kérdező kommentje:
Értem. Tudom, hogy a séf főként irányítja a szakácsokat, de egyesek főznek is. Valószínűleg, ha a keretem engedi, saját magam hozom létre az éttermet, és amikor már nyitunk, a "főnökséget" átadom valaki másnak, és én megmaradok főszakácsnak.
2015. márc. 3. 19:09
 3/22 anonim ***** válasza:
100%

Nem érdemes, fogjuk rá, hogy jól keresnek, csak épp mellette nem nagyon van életed.

Heti 50+ óra munka tényleg nem családbarát,főleg mivel általában dél-2-től zárásig dolgozik a szakács.

Na most akkor nézzük. A barátnőd feleséged otthon van a gyerekkel vagy dolgozik(általában délelőtt).

Ha a gyereked betöltia 3 éves kort akkor lesz vele heti 1szombatod vagy vasárnapod + egy hétköznap pár órád.

2015. márc. 3. 19:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/22 A kérdező kommentje:
Nő vagyok :D És igenis lehetséges a női szakács/séf, van is sok jó. Tudom, hogy nem lenne sok időm másra, de biztosan lenne alkalmazott, aki helyettesít. Heti 1 nap szabadság, hétvégék nélkül szerintem normális, és mivel félig-meddig enyém lenne az étterem, biztosan kivehetnék hetente egy nap szabit.
2015. márc. 3. 19:54
 5/22 anonim ***** válasza:
100%

Így is jár heti 2nap. Amúgy nem is értem minek kérdezel ilyet, ha nem érdekelnek a válaszok. Én a szakmában dolgozom 10éve, csak tudom miről beszélek.

A közt,hogy otthon elfőzögetsz és a közt, hogy beesik egy 8fős asztal akik minimum 4-4 féle ételt kének és ezt neked ki kéne adni 20perc alatt elég nagy különbség van.

Sokszor kvázi futnod kell, hogy kész legyél.

2015. márc. 3. 20:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/22 anonim ***** válasza:
82%

Én egy szálloda konyháján dolgoztam Londonban, mosogattam.


Ugye azt látni kell, hogy ez egy szakmunka. Kemény fizikai megterheléssel. Nyilván, ha diplomás könyvelőként el tudsz helyezkedni, akkor nem éri meg. Viszont nyilván, egy bolti eladói munkától jobb.


Szerintem Magyarországon nem érdemes szakácsnak menni. Londonban viszont nem keresnek rosszul. Ami jó még a konyhában, hogy tudsz enni. Tehát én például élelmiszerre semmit nem költöttem, igazából bármennyit is tudtam volna hazavinni.


Viszont amit korábban nem tudtam, hogy ez a szakács dolog elég monoton. Nem úgy van, hogy jön egy étel és megcsinálod. Hanem alapanyagot készítesz, pl pucolsz, vagy tojást sütsz órákon keresztül. Persze ez függ attól hogy milyen szakács vagy, milyen helyen. De lényegében borzasztó monoton munka. És az állás miatt igen megterhelő is. De egyébként egy alacarte kínai étterem is volt nálunk, és az is durva, csak ott állnak, van kb 15 féle étel, és egész nap megállás nélkül csak sütik a wokban ugyanazt. És a legdurvább számomra (diplomás vagyok), hogy ezeknek ugye nincs túl sok kilátása, vagy mozgás tere. Az egyik étteremből esetleg átmehet a másikba, vagy előrébb léphet a ranglétrán. De végeredményben élete végéig csak húst fog sütni.


Az étteremnyitás szerintem egy nagyon rossz ötlet, de ebbe most nem is megyek bele.

2015. márc. 3. 20:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/22 anonim ***** válasza:
100%

Az étterem nyitás nagyon jó ötlet csak nem Magyarországon, nem fiatalon és nem tapasztalat nélkül.

Lehet nyitni tematikust,de szerintem a legnagyobb esély a túlélésre a nemzetköziben rejlik,de ehhez megfelő ismeretségi kör és szaktudás szükséges.

Értsd: A világ nagyobb konyháinak hazai képviselőit kell odacsábítani dolgozni, hogy ezáltal változatos és hiteles legyen az étlap. Emellett nem árt, ha a főszakács 40-50+ és az említett konyhákban már szerzett tapasztalatot, hisz neki azért mindhez értenie kell nagyjából.

Ennek az étterem típusnak két célcsoportja lehet:

1. Gazdag ország, nagy város, gazdag, ínyenc emberek. Pl.: New York, Los Angeles

2. Multikulturális város, középosztálybeli emberek.

Pl.: London, Párizs


Nyilván az ételek anyagköltsége attól függ, hogy mi a célcsoport.

2015. márc. 3. 21:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/22 anonim ***** válasza:
100%

1 vagyok.

Nekem is szakács a szakmám, férjemnek is. Én nem dolgozok benne egy jó ideje, ő (még) igen.

Csak a gyerekvállalásig lennél szakács, mert utána nem tudnád összeegyeztetni a családot a munkával.

Egy hónapban 15-20 napot dolgozol 10-éjfélig, vagy 12-től zárásig (azaz hajnalig).

Szabadság nincs. Bejelentés minimálbér (legtöbbször, de sok helyen még annyi sem). A szabadnapjaidat a legritkább esetben osztod be magadnak.


Szóval ez a szakma nem arról szól, hogy de szuperül főzök, akkor holnaptól szakács leszek.


Én heti 5 napot fogok dolgozni (van egy 2 éves fiunk), férjem ugye a beosztás szerint, így 2 hetente(!) hétvégén leszünk együtt. Plusz az esték, amikor ő szabadnapos...

2015. márc. 3. 21:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/22 anonim ***** válasza:
100%

Heti 15-20nap? Szerintem még keveset is mondtál.

Mi órabérben vagyunk és én dolgozok havi 22napot. A főszakács 25 körül. A konyhalány offszezonban lenyom 30!!!! napot egyhuzamban, mert kell a pénz és nincs állandó váltása.

2015. márc. 4. 14:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/22 glock21 ***** válasza:
100%
Először 10-15 évig legyél szakács aztán gondolkodj olyasmin hogy "SÉF" Mert tegyük fel van 5-6 szakács a konyhán akiknek van 5-6-10-15 eltöltött évük a szakmában, milyen alapon utasítod őket bármire ha neked kevesebb, vagy nincs tapasztalatod?
2015. márc. 4. 15:25
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!