Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » A zöldségek sütés/főzés után...

A zöldségek sütés/főzés után is egészségesek és tele vannak vitaminokkal, vagy csak nyersen?

Figyelt kérdés
2016. febr. 2. 19:43
 1/4 anonim ***** válasza:

Nyersen jóval magasabb a vitamintartalmuk.


Sütés/főzés/párolás esetén attól függ meddig, milyen hőfokon és milyen zöldséget készítesz, változó.


Példának kedvéért ha fél órán át főzöl valamit,mint a legtöbb főzeléket, akkor a vitaminoknak csak a töredéke éli túl.

2016. febr. 2. 20:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/4 A kérdező kommentje:
épp rizses darálthúsos rakott brokkolit eszek és csak eszembe jutott hogy a brokkoli nagyon egészséges zöldség, és hogy így is ér-e annyit ha így eszem
2016. febr. 2. 20:10
 3/4 anonim ***** válasza:
48%

Az ásványi anyagok és a makrotápanyagok megmaradnak, a C-vitaminból ugye nem sok, a többi vitamin hőérzékenységét sajna nem tudom. Nyersen általában értékesebbek a zöldségek, de van, amikor a hőkezelés direkt jót tesz, könnyebben felszívódóvá tesz valamit, a répának pl. ez a híre :)


Bizonyos zöldségeket muszáj hőkezelni, s ha én mondjuk a kálium miatt eszem valamelyiket, akkor sokkal jobban megéri betolni egy kilót főve, mint 3 dekát nyersen, mert többet nem tudok lenyomni... Ha áttérnék nyers zöldségekre, kevesebb tápanyaghoz jutnék a zöldségekből (most is nagy súlyt fektetek a nyersekre, de megvannak a határaim)...

2016. febr. 2. 21:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/4 szaszaa11 ***** válasza:
0%

A zöldségek, gyümölcsök egyáltalán nincsenek tele vitaminokkal, csak az elmúlt 10 évben 40%-kal csökkent a vitamintartalmuk. Ha egészséges életet akarsz élni, az csak és kizárólag étrendkiegészítőkkel sikerülhet. Egyszerűen nem bírsz annyi zöldséget és gyümölcsöt megenni, hogy fedezd a szervezeted vitaminszükségletét. Lehetetlen.

Ettől persze még egészségesek, és fogyasztani kell. A brokkoli a szeléntartalma miatt a legjobb, ami csökkenti a rák kialakulásának esélyét.

Sütéskor a zöldségek gyümölcsök szinte teljesen elvesztik vitamintartalmukat, az olajban sütéskor keletkező transzzsírok káros hatásáról nem is beszélve. Főzéskor is, ám itt a főzőlé felhasználása valamennyit ebből visszaad. Pároláskor viszont csak 10-14%-ot veszít a vitamintartalmából, így ez a módszer a megajánlottabb. Persze nyersen a legjobb, de ha már mindenképpen hőkezelni akarod, akkor párolni érdemes. Remélem Segítettem.

2016. febr. 2. 23:20
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!