Miért nem sikerül mostanában a piskótám, a Sütő hibája?
Amit betartok: -kemény habbá verem fel a tojás sárgájàt
-1 irányban keveredtek,nem össze-vissza
-a lisztet (sutoporral való alapos összekeverès után) beleszitálom,majd könnyedèn keverem össze a tèsztát,hogy a hab ne törjön össze (de azért próbálom elég jól összekeverni,hogy ne legyenek benne 'tojáshab darabok'
-szobahőmèrsèkleten tárolom a tojást(nem hűtőben)
-a sütőt nem nyitogatom,max 15perx után megnézem,hogy milyen állapotban van (mert nagyon rossz a sutonk, van olyan hogy a teteje megèg a piskótámnak,de a belseje mèg nem sült meg)
Mostanság kipróbáltam több receptet is,mert el voltam keseredve, de egyik sem sikerült igazán jól,nem lett szèp,magas,könnyed piskótám(volt hogy 6 tojással sutottem,ès úgy se), egyszerűen összeesik. :( Èn vagyok a hibás? Mit rontok el?
Ez a legjobb piskóta.. Nem esik össze.
Igen, a sütő könnyen lehet a hibás...
Ha belül nyers, kívül égett, akkor alacsonyabb hőfokon vagy régi sütőnél takarékon kell sütni.
Én ezt nem szoktam, de más erre esküszik: A sütőben hagyják kihűlni. (Szerintem ettől kiszárad, azért nem szoktam...) És még egy. Ugyan kiszedi a sütőből ha kész, de a formában hagyja és csak kihűlés után borítja ki.
Hát ezt már próbáltam, azt hiszem van benne valami.
Ám az a legalapabb, hogy keveréskor jó sokáig, jó habosra keverd, sok levegő menjen bele....
A piskótában nekem még sosem sikerült összetörnöm a habot, lehet, hogy a hablapát tehet róla, mindig azzal keverem a fehérjehabba a sárgáját, s utána a lisztfélét (beleszórom). Sütőport soha nem használok soktojásos tésztákba, már rájöttem, hogy felesleges. Nálam cukor sincs, maximum minimális cukoralkohol, de a sós piskótákban természetesen semmi, de ez úgysem befolyásol szinte semmit (max. elvben több liszt kell? vagy nem? engem nem érdekel, tojásonként 1 deka liszt elég szokott lenni).
Csak az olajos magvasak és az extrém kicsit lisztesek hajlamosak összeesni, a rendes lisztes álomszép. A sütőm ajtaja részben hiányzik, de még ez se zavarja. Ha tudom, hogy a piskóta elronthatatlan, hamarabb kezdek sütni (de még a nagy piskótasütő anyámnak se lett mindig jó. talán a sütő, talán a nagy méret, 10-12 tojás, hogy magas legyen, nem tudom).
Előmelegített sütőben sütöd? Én amikor elkezdem a piskóta tésztáját összeállítani, már begyújtom a sütőt. Mire a tészta megvan, a sütő jó meleg, abban kezdem sütni, és kis idő múlva lejjebb veszem a hőfokot.
Ha kész, a kicsit kinyitott sütőajtó mellett hagyom még bennt, utána veszem ki. De a fejreállítás sem lehet rossz, legközelebb kipróbálom!
Kérdező!
A kérdésben a tojás fehérje meg sincs említve, de gondolom, csak kifelejtetted, ugye?
Amúgy amit a cukrász írt (én is az vagyok), az tökéletes recept. A rácsos hűtés is valóban jó.
Még annyi, hogy a tojás fehérjét nem kell 100%-ig fölverni, tehát nem kell a "megfordítom, nem esik ki" állapotig verni, mert könnyen túlverheted, és amiatt esik össze.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!