Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Miért nem sikerül mostanában...

Miért nem sikerül mostanában a piskótám, a Sütő hibája?

Figyelt kérdés

Amit betartok: -kemény habbá verem fel a tojás sárgájàt

-1 irányban keveredtek,nem össze-vissza

-a lisztet (sutoporral való alapos összekeverès után) beleszitálom,majd könnyedèn keverem össze a tèsztát,hogy a hab ne törjön össze (de azért próbálom elég jól összekeverni,hogy ne legyenek benne 'tojáshab darabok'

-szobahőmèrsèkleten tárolom a tojást(nem hűtőben)

-a sütőt nem nyitogatom,max 15perx után megnézem,hogy milyen állapotban van (mert nagyon rossz a sutonk, van olyan hogy a teteje megèg a piskótámnak,de a belseje mèg nem sült meg)

Mostanság kipróbáltam több receptet is,mert el voltam keseredve, de egyik sem sikerült igazán jól,nem lett szèp,magas,könnyed piskótám(volt hogy 6 tojással sutottem,ès úgy se), egyszerűen összeesik. :( Èn vagyok a hibás? Mit rontok el?



2016. jún. 27. 11:17
1 2
 1/13 A kérdező kommentje:
*egy irányban keverem
2016. jún. 27. 11:20
 2/13 anonim ***** válasza:

Ez a legjobb piskóta.. Nem esik össze.

[link]

2016. jún. 27. 11:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/13 anonim ***** válasza:
én cukrásznak tanultam és így tanultuk: ha 6 tojásból csinálod akkor 4 kanál cukorral jól keverd ki a sárgáját. a fehérjét amikor félig felverted akkor rakj hozzá 2 kanál cukrot és verd kemény habbá. majd a habból egy keveset rakj a sárgájához és jól keverd el (itt még nem kell óvatosan) majd a többit is keverd hozzá de itt már vigyázva. aztán mehet bele 6 kanál liszt meg a sütőpor. ezeket se gyors mozdulattal hanem szép lassan körkörösen ( alulról-felfele) belekeverve összekevered. Ennyi!! és sütöd
2016. jún. 27. 11:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/13 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen! :)
2016. jún. 27. 11:55
 5/13 anonim ***** válasza:

Igen, a sütő könnyen lehet a hibás...

Ha belül nyers, kívül égett, akkor alacsonyabb hőfokon vagy régi sütőnél takarékon kell sütni.


Én ezt nem szoktam, de más erre esküszik: A sütőben hagyják kihűlni. (Szerintem ettől kiszárad, azért nem szoktam...) És még egy. Ugyan kiszedi a sütőből ha kész, de a formában hagyja és csak kihűlés után borítja ki.

Hát ezt már próbáltam, azt hiszem van benne valami.



Ám az a legalapabb, hogy keveréskor jó sokáig, jó habosra keverd, sok levegő menjen bele....

2016. jún. 27. 11:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/13 anonim ***** válasza:
50%

A piskótában nekem még sosem sikerült összetörnöm a habot, lehet, hogy a hablapát tehet róla, mindig azzal keverem a fehérjehabba a sárgáját, s utána a lisztfélét (beleszórom). Sütőport soha nem használok soktojásos tésztákba, már rájöttem, hogy felesleges. Nálam cukor sincs, maximum minimális cukoralkohol, de a sós piskótákban természetesen semmi, de ez úgysem befolyásol szinte semmit (max. elvben több liszt kell? vagy nem? engem nem érdekel, tojásonként 1 deka liszt elég szokott lenni).

Csak az olajos magvasak és az extrém kicsit lisztesek hajlamosak összeesni, a rendes lisztes álomszép. A sütőm ajtaja részben hiányzik, de még ez se zavarja. Ha tudom, hogy a piskóta elronthatatlan, hamarabb kezdek sütni (de még a nagy piskótasütő anyámnak se lett mindig jó. talán a sütő, talán a nagy méret, 10-12 tojás, hogy magas legyen, nem tudom).

2016. jún. 27. 12:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/13 Dnyepropetrovszk ***** válasza:
100%
Sokan nem ismerik azt a trükköt, hogy úgy érdemes a kisült piskótát hagyni kihűlni, hogy a tepsivel/sütőformával/karikával együtt megfordítod egy gitterrácsra. Így a gravitációnak köszönhetően képtelenség, hogy összeessen, egyszerű fizika az egész. :)
2016. jún. 27. 13:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/13 anonim ***** válasza:

Előmelegített sütőben sütöd? Én amikor elkezdem a piskóta tésztáját összeállítani, már begyújtom a sütőt. Mire a tészta megvan, a sütő jó meleg, abban kezdem sütni, és kis idő múlva lejjebb veszem a hőfokot.

Ha kész, a kicsit kinyitott sütőajtó mellett hagyom még bennt, utána veszem ki. De a fejreállítás sem lehet rossz, legközelebb kipróbálom!

2016. jún. 27. 14:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/13 A kérdező kommentje:
Köszönöm mindenkinek! Utolsó: igen,előmelegített sütőben sutom.
2016. jún. 27. 14:42
 10/13 anonim ***** válasza:

Kérdező!


A kérdésben a tojás fehérje meg sincs említve, de gondolom, csak kifelejtetted, ugye?


Amúgy amit a cukrász írt (én is az vagyok), az tökéletes recept. A rácsos hűtés is valóban jó.


Még annyi, hogy a tojás fehérjét nem kell 100%-ig fölverni, tehát nem kell a "megfordítom, nem esik ki" állapotig verni, mert könnyen túlverheted, és amiatt esik össze.

2016. jún. 28. 17:59
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!