Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Hogy készül a dobostorta teteje?

Hogy készül a dobostorta teteje?

Figyelt kérdés
Amikor elkészül a szirup, abba kell még önteni valamit, ecet, pici vaj, vagy ilyesmire gondolok, hogy ne kössön meg olyan gyorsan?Mert nekem felszeletelni nem sikerül sosem.Tippek?
2010. ápr. 17. 14:47
 1/7 anonim ***** válasza:

Állítólag egy pici ecetet kell beleönteni. Én egyszer próbáltam, rettentően elkezdett sisteregni tőle a cukorszirup, kicsit nehezebben szilárdult meg, de nekem még így sem sikerült szépen felvágnom :-(

Remélem jön majd egy hozzáértő :-)

2010. ápr. 17. 15:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 bibi05 ***** válasza:
mikor készíted a cukrot, akkor onts hozzá egy pici ecetet, ha szép karamell színu már a cukor, akkor kiontod a piskóta tetejére és még forrón, vizes késsel átvágod, csak nagyon kell sietni
2010. ápr. 17. 15:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 anonim ***** válasza:

Mielőtt megszilárdul be kell rajta vagdosni a szeleteket, és úgy tudod majd szeletelni. Semmi nem kell bele.


A legfinomabb dobostortát cukrász nagypapám süti, ha kéred elküldöm a teljes receptet, de a tető elkészítését bemásolom:


Tető elkészítése


Két hosszú kést előkészítünk. Az egyiket margarinnal megkenjük, a másik, száraz pengéjű késsel kenjük majd egyenletesen el a felolvasztott cukrot. A maradék 17 dkg cukrot száraz edényben feltesszük a tűzre olvadni és száraz fakanállal lassan keverjük. Ha teljesen felolvadt, aranysárga színű, csomómentes, az egészet ráöntjük az előre elkészített dobos lapra és száraz késsel gyorsan, egyenletesen elkenjük. Vigyázzunk, hogy a kézhez ne érjen, az olvasztott cukor 130-150 °C fokú és súlyos égési sérülést okoz. A szétkenés után azonnal a kívánt mennyiségre osztva bejelöljük úgy, hogy a cukor réteget a tésztáig átvágjuk a margarinnal bekent késsel. Hagyjuk teljesen kihűlni. Kihűlés után ezt tesszük a betöltött tortára.

2010. ápr. 17. 15:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat!Igen szeretném kérni a teljes receptet is ha lehet:-)Köszi!
2010. ápr. 17. 15:16
 5/7 anonim ***** válasza:
100%

Küldöm.


Ez egy nagyon régi recept, nagypapám az 1946-os füzetéből írta ki nekem, amit a cukrásziskolában írt. :)


Dobostorta



Hozzávalók: 8 tojás, 68 dkg cukor, 20dkg liszt, 35 dkg vaj (NEM MARGARIN!!), 4 dkg kakaó, 1 cs. vaníliás cukor, 6 dkg dióbél


Tortamassza készítése


Külön verjük fel a 8 tojás sárgáját 8dkg cukorral, majd a 8 fehérjét is a 8dkg cukorral. A két masszát egybe keverjük és ebbe 20 dkg lisztet bekeverünk fakanállal. A massza felverése előtt a sütőpléhet megkenjük margarinnal, majd vékonyan belisztezzük. Ha kerek tortát akarunk csinálni, akkor a tortakarikával bejelöljük a pléhen a helyét. 6 lapot kell kikenni és megsütni. Szögletes tortánál 2 kikent és belisztezett lefelé fordított pléhre kenjük a masszát. Közepes hőfokon a sütőben világosra sütjük. Kihűlés után egy hosszú pengéjű késsel alávágunk. Pléhenként 3részre vágjuk a lapot. Így 6 db-lapunk lesz. Ebből a legszebb legsimább lapra kenjük a karamell cukrot, ez lesz a tető.


Tető elkészítése


Két hosszú kést előkészítünk. Az egyiket margarinnal megkenjük, a másik, száraz pengéjű késsel kenjük majd egyenletesen el a felolvasztott cukrot. A maradék 17 dkg cukrot száraz edényben feltesszük a tűzre olvadni és száraz fakanállal lassan keverjük. Ha teljesen felolvadt, aranysárga színű, csomómentes, az egészet ráöntjük az előre elkészített dobos lapra és száraz késsel gyorsan, egyenletesen elkenjük. Vigyázzunk, hogy a kézhez ne érjen, az olvasztott cukor 130-150 °C fokú és súlyos égési sérülést okoz. A szétkenés után azonnal a kívánt mennyiségre osztva bejelöljük úgy, hogy a cukor réteget a tésztáig átvágjuk a margarinnal bekent késsel. Hagyjuk teljesen kihűlni. Kihűlés után ezt tesszük a betöltött tortára.


Krém elkészítése


35 dkg cukrot és egy csomag vaníliás cukrot kb. 1,5 dl vízzel szirupnak felfőzünk egy habüstben, majd a tűzről levéve 5 dkg vajat a tetejére téve teljesen kihűtjük. Ezután a megmaradt vajat beletéve habosra keverjük habverővel. 4 dkg kakaót kb. 6-8 dl vízzel felfőzzük és kihűtjük, majd a kikevert vajkrémhez hozzákeverjük habverővel, és ezzel betöltjük a dobos lapokat, majd az oldalát is bekenjük és a ledarált dióbéllel bepanírozzuk. A kész dobostortára tesszük az elkészített és kihűlt dobos tetőt. Ez díszíthető. Dermedés után forró vizes késsel felszeleteljük.

2010. ápr. 17. 15:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 anonim ***** válasza:
15:24 nagyon kösz a receptet!!!!!!!!!!!!!!!
2010. ápr. 17. 16:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 A kérdező kommentje:
Én is nagyon köszönöm a receptet!!Remélem sikerülni fog:-)
2010. ápr. 17. 16:53

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!