Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Miért nem tudok rendesen...

Miért nem tudok rendesen fűszerezni? Mindig vagy túlzásba viszem, vagy nem lesz íze a kajának.

Figyelt kérdés
Most is csináltam levest, nekem olyan se íze se bűze lett, de nem tudom megmondani milyen fűszer kéne bele. Ha meg teszek bele még sót mondjuk, tuti túl sós lenne hirtelen. Hogy lehet megtanulni rendesen ízesíteni? 19/L
2016. aug. 16. 11:03
 1/10 anonim ***** válasza:

Hát nagyon nem mindegy, hogy milyen alapanyagból van az adott leves. szinte mindegyiket fel lehet dobni valamilyen fűszerrel- illetve fel is kell - de, ahhoz tudni illik, hogy mi passzol hozzá.

És a fűszerekkel is csínján kell bánni, sokszor a kevés több.

Először is nagyjából tisztában kell lenni ahhoz, hogy mihez mi passzol leginkább. Ha már ezt tudod, akkor próbálgatni kell, kísérletezni, és főleg kóstolni.

Nemcsak a saját ízlésünk a fontos, hanem, hogy akikre főzünk, milyen ízvilágot szeretnek.

2016. aug. 16. 11:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/10 anonim ***** válasza:
62%
Én úgy tanultam meg főzni hogy szakácsok blogjain és vlogjain közzétett recepteket csinálgattam pontról pontra betartva. Egy ideig szentírásként követtem a leírtakat, de egy idő után ráéreztem a dolgokra és magabiztos lettem azzal kapcsolatban hogy mihez milyen fűszer illik vagy milyen mennyiséggel érdemes dolgozni.
2016. aug. 16. 11:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/10 anonim ***** válasza:
47%
Ha nincs íz érzéked akkor nehéz. Érezned kell ,hogy mi az ami még ízként hiányzik neked az adott ételből Az sem mindegy ,hogy milyen ételt milyen fűszerekkel ízesítünk. Alap elv ,hogy mindenből keveset használunk és olyan fűszereket nem párosítunk ami elnyomja egymást. A fűszerek minősége sem mindegy. Én pl már egész kicsiként tanultam meg olyan 6-8 évesen az ízeket.A nagyapám aki szakács volt játszott velünk bekötötte a szemünket először megszagoltuk a fűszert és ha nem találtuk ki, hogy melyik megkóstoltatta velünk. Így fejlesztve az ízérzékünket. Tesómnál és nálam is bevált .. Lehet ,hogy páran össze ülhetnétek és játszhatnátok.
2016. aug. 16. 11:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/10 A kérdező kommentje:
Én is így csinálom, hogy recepteket követek. De mikor azt írja, hogy ízlés szerint tegyek bele sót meg borsot, na akkor biztos, hogy elrontom.
2016. aug. 16. 11:21
 5/10 anonim válasza:
Jegyezd fel, hogy miből mennyit tettél, még a típusát is, nem egyformán erősek még az azonos típusú fűszerek sem. Aztán hagyatkozz a tapasztalataidra, ha valami sok lett, legközelebb tegyél kevesebbet belőle, előbb-utóbb meglesz a helyes arány.
2016. aug. 16. 11:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/10 anonim válasza:
Ja, és természetesen figyelj az alapanyag mennyiségére is. :-)
2016. aug. 16. 11:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/10 anonim ***** válasza:
55%

Márpedig ízlés szerint kell...

A só egyszerű, nem? Teszel bele egy kicsit, megkóstolod, s ha sótlan, teszel még.


Én ösztönösen főzök már évtizedek óta, de a fűszerezéssel hadilábon állok. Nekem nem baj, mert finoman főzök, de amikor felmerül, hogy milyen fűszert használjak, sokszor fogalmam sincs. De ha jók az alapanyagok, akkor még simán sóval is remek lesz az ételem. Pár alapdolgot tudok, pl. hogy bors szinte mindenbe megy az ízlésem szerint :D Vagy hogy a kömény jó a vegyes zöldséges dolgaimba. A vajas répa rozmaringgal jó. Néha felmerül bennem, hogy a szerecsendió sem rontaná el a dolgot, némely sós sütimbe pedig egyenesen kell. Próbálkozik az ember és 2-3 évtized után már van egy minimális fogalmam.

A zöldfűszerekkel nem tudok mit kezdeni, összeborítottam az összeset, s ha szerintem zöldfűszer kell valamibe, akkor abból teszek (kivéve, ha paradicsomos mediterrán jellegű az étel, mert akkor sok oregánót használok, kedvelem). Soha nem tudnám, hogy most melyik kell a sok közül, nekem elég mindegy is és ha kihagyom, akkor sem sokszor tűnik fel...


Úgyhogy szerintem nagy baj, ha a leves simán sóval ízetlen, de attól függ, milyen leves, mert sokba nagyon kell 1-2 bizonyos fűszer. Tejfölös krumplileves babér nélkül, olyan nincs (egyszer nem volt, kiderült, hogy a többi savanykás ételekhez passzoló zöldfűszer is megteszi, bazsalikom vagy tárkony. de babérral az igazi).


Levesbe (sós, zöldség- vagy húsleves, de utóbbit sosem főztem) borsot tennék és ha olyan, petrezselyemzöldet, ha nincs, szárított vegyes zöldfűszert. Nem kell elbonyolítani. De anélkül is kell, hogy finom íze legyen.

2016. aug. 16. 11:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/10 anonim ***** válasza:
Ha ízetlen egy leves, az kevés zsírt is jelenthet... Bár a tapasztalatom szerint pont a levesek bírják, hogy kevés legyen bennük a zsír, de lehet, hogy ez csak a sokféle zöldség miatt van (persze minőségi hússal ugyanez lenne, ízetlennel már nem).
2016. aug. 16. 11:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/10 anonim ***** válasza:
100%

Egy tipp még: a többedik kóstolás elött igyál pár korty vizet. Ugyanis a kóstolgatás közben idövel "elállítódik" az ízérzet, és nem érzed a füszereket rendesen.

A másik, hogy ha az étel nagyon forró, akkor más íze van, mint langyos(abb)an vagy hidegen.

A legtöbb étel kicsit pihentetve (10-15 perc) más ízü, mint fözés közben, ezért érdemes direkt tálalás elött utánaízesíteni, ha kell, vagy az asztalra tenni füszereket, és mindenki magának tehet még bele, ha hiányzik valami neki.

2016. aug. 16. 12:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/10 anonim ***** válasza:
Ez az utolsó tanács is nagyon nagyon igaz, érdemes megfogadni.
2016. aug. 16. 16:08
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!