Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Aszalt barack házilag?

Aszalt barack házilag?

Figyelt kérdés

Kezdő háziasszony vagyok, ma kaptunk az egyik rokontól egy csomó barackot, csináltam már belöle lekvárt. Az aszalt barackon gondolkozom.. Hogy tudnám megcsinálni?

Vagy mit tudok még csinálni barackból?


2017. júl. 11. 12:27
 1/5 anonim ***** válasza:
83%

Ha van olyan sütőd, ami tud 50-60 fokot, és légkeverés, akkor abban meg tudod aszalni. Én így csináltam:


A sárgabarackokat megmostam, kettévágtam, kivettem a magot. A tepsikre sütőpapírt raktam, és bőrével lefelé szép sorban leraktam a tepsibe.

Be a sütőbe, nekem egyszerre három tepsi fér be.

60 fokra állítom a hőfokot, és egy fakanállal kitámasztom pici résnyire a sütőajtót, hogy a gőz távozhasson. Ha nem így tennék, akkor lekvár lenne a barackból.

2-3 órát múlva kikapcsolom, előtte a légkeveréssel kifújatom a gőzt. Majd másnap ismét megismétlem, amikor már kezd összeesni a gyümölcs, akkor megfordítom mindet.

Addig ismétlem, amíg összenyomásra már nem jön nedvesség, ugyanakkor ruganyos marad a barack.


Ha még van kérdésed, írj, én rendszeresen aszalok epret, őszi és sárgabarackot, cseresznyét, paradicsomot :)

2017. júl. 11. 13:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 anonim ***** válasza:
Ja, nagyon fontos az utószárítás. Ha kész, akkor egy szellős, napos helyen egy tálcára terítsd ki az aszalványt, naponta forgasd át kb. egy hétig, hogy valóban megszáradjon. Után üveg, műanyag vagy fémedényben tudod tárolni. A zacskó nem jó, mert a moly imádja az aszalt gyümölcsöket.
2017. júl. 11. 13:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/5 anonim válasza:

Rakd ki a napra, néha forgasd. Tálca+kendő kombó elég hozzá.

Régen is így csinálták. Pár napon belül megvan.

2017. júl. 11. 14:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/5 anonim ***** válasza:

Régen a napon csináltam, de sok megrohadt és megcsíptek a darazsak is, plusz macera.

Van egy olcsó aszalóm, azzal csinálom ma már. Sütőben is lehet, de jó, ha a sütő nagyon alacsonyra tekerhető s akkor is lehet, hogy ki kell támasztani fakanállal, nos, én nyáron tuti nem melegíteném a konyhát órákig így. Bár az én minisütőmet ki szoktuk vinni a házból, ha pl. lekvárt főzünk benne :)

Lekvárból szerintem lehet akármennyi, nem árt az.

2017. júl. 11. 17:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm! Egy jó darabig elegendő lekvárt csináltam ma, mindenhol lekváros üveg van a házban..
2017. júl. 11. 21:34

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!