Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Valaki írna nekem igazán jó...

Valaki írna nekem igazán jó ZSERBÓ receptet gáztepsi méretű tepsire?

Figyelt kérdés
2017. dec. 17. 07:33
 1/10 anonim ***** válasza:
78%

500 g liszt, 200 g vaj, 100 g cukor - alaposan elmorzsolva, ehhez hozzákeverni 20 g élesztöt (vagy 1 cs. szárított) fél dl tejben feloldva meg két tojás sárgáját.


Ebböl három lapot nyújtani.


250-300 g diót ledarálni, ízlés szerint megcukrozni (van, aki nem tesz cukrot hozzá de aki nagyon édesen szereti, az 150 g-ot is tehet bele). Kell még egy kis üveg (2 dl-es) baracklekvár.


A tepsibe - sütöpapírra - beleteszed az elsö lapot, megkened lekvárral, ne túl vékonyan, ezt emgszórod a diós keverék felével és símára igazítod. Erre jön a második lap, megint lekvár és a töbi dió. BEtakarokd a harmadik lappal, kicsit összenyomkodod és villával megszurkálod a tetejét, hogy ne púposodjon föl.


160-180 fokos sütöben sütöd, amíg szépen negpirul (Nálam 30-40 perc).


Amikor kész, kiborítod egy tálcára vagy másik tepsire. Közben, amíg sül, elkészíted a csokimázat és alangyosra hült sütire kened. Tudom, hogy azt szokták mondani, hogy teljesen ki kell hüteni, de akkor kevésbé lesz szép a máz, hacsak nem vagy nagyon gyakorlott sütös valaki. Ha a tészta még langyos - nem forró -, akkor a csoki lassabban dermed meg, és ezért szebben szétfut a felületen.


Én a mázat magam szoktam készíteni: 4 evökanál sötét kakaóport (hollandi, nem az instant), 2 ek kristálycukrot meg 2-3 ek meleg vizet összekeverek és óvatosan(göz fölött a legjobb) felmelegítem. Eleinte túl sürü, de ne önts bele több vizet, mert meg fog folyósodni. Ha szép síma, akkor félretéve kicsit kevergetem és hozzáadok 100 g vajat (nem margarint) és ezzel addig ekverem tovább, amíg szép fényes massza lesz. Ekkor teszem a sütire és egy hosszabb késsel símára igazítom.


Utána hüvös helyen - nem hütö, hanem szoba/kamra/folyosó - és megvárom, amíg teljesen kihül. Ez legalább egy éjszaka, mert belül is ki kell hülnie.


Másnap forró vízbe martott és letörölt késssel tudod darabolni.

2017. dec. 17. 08:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/10 anonim ***** válasza:
46%
Bocs, még egy megjegyzés: a tésztát nem kell keleszteni, azonnal lehet (és javasolt) nyújtani.
2017. dec. 17. 08:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/10 A kérdező kommentje:

Nagyon köszönöm! :) De még néhány kérdés:

Akkor ez egy jó nagy tepsire való adag, igaz?

Dióm van itthon 3 kiló, így abból akár többet is tehetek bele?

Muszáj kiborítani egy tálcára, nem maradhat a tepsiben, és vonhatom be csokival csak simán a tetejét?

2017. dec. 17. 12:31
 4/10 A kérdező kommentje:
A tepsim mérete 42x37, és 7 cm magas. Gyakorlatilag úgy kell beletuszkolni a sütőbe.
2017. dec. 17. 12:32
 5/10 anonim ***** válasza:

Ez kb ekkora tepsibe való adag.

Kiborítani azért kell, mert egyrészt az alsó oldala a síma - ezért a máz szebb lesz rajta, másrészt hamarébb kihül. Amit írtam, az a máz nem túl folyós, ha egy sütöpapírra borítod, akkor nem lesz maszatos töle a környék.

De azt is lehet, hogy ha meghült valamennyire, akkor visszateszed az eredeti tepsibe és ott teszed rá a mázat. (Én azért nem szeretem, mert akkor abban kell darabolni és összekarcolódik az alja.)


Diót tehetsz bele többet, csak akkor lekvárból is bövebben tegyél, mert attól lesz a dióból krémszerü töltelék, anélkül marad porladós.

2017. dec. 17. 13:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/10 anonim ***** válasza:
Nem "kell" kiborítani, én nem borogatom sohasem :)
2017. dec. 17. 15:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/10 anonim ***** válasza:

Én ebből csináltam életem elsőjét és isteni finom lett, még a sokat és évtizedek óta főző nagynéném is megdicsérte :)


[link]

2017. dec. 17. 15:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/10 A kérdező kommentje:

Már csak egyet nem értek. Hogy van az, hogy először csak egyetlen recept érkezett, azt is jól lehúztátok? Ha szerintetek ennyire rossz az a recept, akkor hol van a tiétek? Ami szerintetek jobb?

Azzal nem segítetek, hogy idepofátlankodtok, és jól leszavazzátok az egyetlent, aki addig vette a fáradságot, és receptet írt! Nyomorultak!


Első, továbbra is köszönöm, és az utolsónak is! A többi piros kezet nyomkodó meg menjen oda, ahova gondolom!

2017. dec. 17. 15:45
 9/10 anonim ***** válasza:
Az elsö vagyok és köszi, hogy "megvédtél", de vannak lepontozók az oldalon, akik ebben élik ki magukat, ez az egyetlen örömük az életükben - és ezért nem éremes öket komolyan venni, a pontok nem érdekelnek, a lényeg, hogy neked hasznos a válaszom.
2017. dec. 17. 19:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/10 anonim ***** válasza:
Én is az 1-es receptjét használom, bár en sem borítom, hanem a sütőpapirral együtt áthúzom egy kis méretű deszkára, azon hül ki.
2017. dec. 18. 00:02
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!