Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Mi a különbség, a nokedli, a...

Mi a különbség, a nokedli, a galuska, és a csipetke között?

Figyelt kérdés

Vannak, akik azt mondják, hogy ez ugyanannak az ételnek a 3 különböző neve, valaki meg azt, hogy teljesen más, és más a receptje is.

Most akkor melyik igaz, ez ugyanaz a tésztaféle, vagy 3 különböző?



2018. jún. 19. 10:52
 1/9 anonim ***** válasza:
58%
nokedli - galuska egyenrangú felnőttek, a csipetke még kicsi gyermek. Ha felnő nokedli, vagy galuska lesz, attól függően, hogy a németes nokedli, vagy a szlávos galuska nevet preferálja. Mindháromban közös azonban, hogy lényegileg különböznek a hokedlitől. Brit kutatók áldozatos, sok anyagi ráfordítással járó munkával kutatják, mit jelent ha a galuska véletlenül a hokedlire esik, és ezáltal nokedli lesz.
2018. jún. 19. 11:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/9 anonim ***** válasza:
93%

A galuska és a nokedli ugyanazt a főtt tésztát jelenti. (Ugyanúgy mint a spenót és a paraj.) Egy közepesen lágy, a gyúrt tésztánál sokkal lágyabb, a palacsinta tésztánál sokkal sűrűbb de késsel vagy kanállal forró vízbe szaggatható tésztáról van szó.

A csipetke meg, ahogy a neve is mutatja, úgy készül, hogy nem túl keményre gyúrt tésztából kézzel kicsípünk egy darabot, ujjbeggyel sodrunk egyet rajta és ez a kis hengeres tésztadarabka a csipetke (egy csípet tésztácska) - csipetke). Amit frissen is főzhetünk, és száraztésztává is száríthatjuk.

2018. jún. 19. 11:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/9 anonim ***** válasza:
68%

A galuska és a nokedli tulajdonképpen ugyanaz a tészta, csak amíg a galuskát deszkáról késsel szabhatjuk a forró sós vízbe, addig a nokedlit kisebb nagyobb lyukú nokedliszaggatóval készítjük.

A nokedli tésztához kb.10 dkg lisztet számítunk 1 tojáshoz.

GALUSKA ÉS NOKEDLI

Liszt, tojás, só, víz vagy tej

A jó galuska titka, hogy csak közvetlenül a szaggatás előtt kell összekeverni a hozzávalókat, és a tésztát nem szabad nagyon kidolgozni.

CSIPETKE

A csipetke és a nokedli között a fő különbség, hogy a csipetke tésztája keményebb, és azt belecsípjük, vágjuk az ételbe, jellemzően levesbe.


Egy négy-hatszemélyes levesbe elég általában az egy tojásból készített csipetke, melyhez egy tojás elhabarunk, megsózzuk, majd lisztet szitálunk hozzá. Kb. 15 dkg lisztet vesz fel, annak minőségétől és a tojás méretétől függően.


A kemény tésztából hosszú és 1 cm vastag kígyót készítünk, melyet kézzel apró darabokra csipkedünk. Néhány perc alatt megfő a leveseben. Mélyhűthetjük is, és kiszárítva hosszú ideig lehet tárolni vászonzacskóban.

2018. jún. 19. 11:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/9 anonim ***** válasza:
96%
A nokedli és a galuska ugyanaz. A nokedli a köznyelvi neve, a galuska meg a "hivatalos ", pont úgy, mint a krumpli és a burgonya. Ez hígabb tészta forrásban lévő vízbe szaggatva. A csipetke szárazabb tészta, tulajdonképpen nyújtani is lehetne, ugyanaz a teszta, mint pl a házi szelesmetelt, csak nyújtás helyett csipkedve formázza az ember és főzés előtt picit szárítja is -legalabbis mi szoktuk. Emellett a galuska/nokedli köret, a csipetke pedig levesbetet
2018. jún. 19. 12:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/9 anonim ***** válasza:
2018. jún. 19. 12:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm, mindenkinek ment a zöld kéz! :)
2018. jún. 20. 09:37
 7/9 anonim ***** válasza:
44%
Én is köszönöm a hasznos válaszokat,én mindíg azt hittem, hogy a galuska a Galus női név becézése.
2018. jún. 26. 14:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/9 akikeres válasza:
80%

A köznyelvi szófordulatok alapján a szaggatóval készült kisebb verzió a nokedli, a nagyobb pl. kanállal szaggatott a galuska. Természetesen sokan keverik és manapság már nem választják ennyire szét, de a nyelvünkben egyértelmű példák támasztják alá.

"Te ki nokedli", olyan nincs, hogy te kis galuska

"Galuskás, gombócos beszéd", mintha egy nagyobb valami elzárná a beszéd útját.

Daragaluska leves: itt a galuskákat kanállal szaggatják bele, hogy szép nagyok legyenek és sose nevezik daranokedlinek.

Aki nem hiszi keressen rá az idézett kifejezésekre.

2021. márc. 21. 23:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/9 anonim válasza:
59%

A galuska általánosabb kifejezés (ld még aranygaluska, májgaluska, daragaluska/grízgaluska stb), a nokedli egy bizonyos galuskaféle, ahogy tanult kollégáim már korábban ismertették.


Emellett a jelző nélküli "galuska" szó (illetve alkalmanként "vajas galuska", vagy "(vajas) sváb galuska" formában) szintén a nokedlit jelenti (pl. marhapörkölt galuskával), ami egy apró galuska. Innen származhat az, hogy a nokedli "beleértett" jelzője, hogy kicsi, míg a galuska lehet ilyen is, meg olyan is.

2023. szept. 13. 17:26
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!