Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Miért szokták a kukoricát a...

Miért szokták a kukoricát a hajával együtt főzni?

Figyelt kérdés

2019. júl. 11. 13:09
 1/6 anonim ***** válasza:
72%
Intenzívebb lesz az íze,... amennyiben a héjára gondolsz.
2019. júl. 11. 13:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 anonim ***** válasza:
52%
Csak megágyazni szoktak neki. Mivel a burkoló leveleinek alacsony a keményítő tartalma, nem kapja le az edény alja, ha keményen odadurrantanál neki, akkor sem...
2019. júl. 11. 15:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/6 anonim ***** válasza:
100%

#2

Nem csak "megágyaznak" neki, hanem be is fedik a héjával.

Én is az 1-el értek egyet.

2019. júl. 11. 15:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 anonim ***** válasza:
Konkrét választ nem tudok, én is az íze miatt hallottam.
2019. júl. 11. 16:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/6 anonim ***** válasza:
hajában főtt krumpli, hajában főtt kukorica...mindkettő így lesz finomabb.
2019. júl. 11. 16:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 anonim ***** válasza:

Más a "haj" (mn. "bajusz") és más a "csuha" vagy "csuhé" a kukoricánál. Kukoricabajusznak (vagy "hajnak") (Maydis stigma) a pázsitfűfélék (Gramineae) családjába tartozó kukorica torzsavirágzatának bibeszálait nevezzük. A kukoricahaj a kukoricaszemek mentén, a buroklevelek alatt helyezkedik el. Tulajdonképpen a hosszú bibeszálak alkotják a kukoricahajat, illetve -bajuszt. A "csuhé" pedig maga a héja a kukoricának.


Ahogy az előttem lévők írták, a "csuhé" elsődleges célja az ízesítés (a belsőbb, zsengébb leveleket érdemes erre a célra felhasználni). Másodsorban (bár ezt kevesen tudják) az alul csuhéval kibélelt és felül alaposan betakart kukoricacsövekből nem távozik el olyan könnyen az íz és aromaanyagok jelentős része a gőzzel együtt, hanem az a főzővízben és a csövekben marad.


Egyébként ha már a kukorica hajnál (bajusznál) tartunk, én magam szoktam belőle tenni a főzővízbe is (ad a kukoricának egy extra ízt, amitől csak ízletesebb lesz maga a cső) továbbá sokan gyógyhatásúnak is tartják, mivel szaponint, cseranyagot, barna és sárga színanyagot, zsírosolajat, karvakrol illóolajat, pentozánt és keserű glikozidát tartalmaz.

Gyógyhatásai: húgyutak bántalmai, vesekő és hólyaghomok esetén, valamint cukorbaj ellen. Kimutatott foszforsótartalmánál fogva angolkórnál, hátgerincfájásnál előnyösen használható, valamint alkalmazható köhögés, elnyálkásodás ellen.

2019. júl. 12. 11:18
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!