Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Fasírt recept - hagyma?

Fasírt recept - hagyma?

Figyelt kérdés
Nézegettem recepteket és meglepődve láttam, hogy sok helyen írják a hagymapirítást. Mi sosem piritjük meg a vöröshagymát még is megpuhul a fasírt kisütése közben. Akkor kérdezem, minek pirítják meg előtte mások? Ti is így csináljátok? Kis közvéleménykutatás. :)

2019. júl. 28. 06:02
 1/8 A kérdező kommentje:
Mármint előzetesen-külön nem pirítjuk meg, nah, lehet érteni, csak kómás vagyok még. :)
2019. júl. 28. 06:03
 2/8 anonim ***** válasza:
78%
Más az íze, állaga. Igy is-úgy is jó, sőt hagyma nélkül is.
2019. júl. 28. 06:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/8 anonim ***** válasza:
97%

Mondok egy szélsőséges példát.

ismered a lyoni módozatot? Amikor sült hagyma karika van az adott ételen.

Na, az milyen lenne párolt hagymával?

Vagy egy resztelt májra utólag dobnád rá a nyers hagymát, és kicsit átpárolnád vele.


Na pont ekkora a különbség egy párolt, meg egy pirított ízű hagyma között. Ha le van sütve, karamellizálódik, teljesen más íze lesz. Rengeteg illóolajat veszít, ami nagy tömegben elég büdös tud lenni, és a nyers hagymának amúgy is van egy kesernyés íze , amit a pirítás szintén elvesz.


Másfelől...

Egy fasírt eléggé intenzíven van befűszerezve, a végső ízében annyira nem dominál az, hogy le van e pirítva a hagyma, pláne, ha kevesebbet használsz.

Én is nyersen szoktam beletenni, pláne ha sietek, ilyenkor 2 dologra szoktam figyelni.

-Az egyik, hogy sokkal kisebbre vágjam a hagymát, mivel nem sütöm le előtte, így össze se zsugorodik annyira, az meg nekem nem szimpatikus, ha a kész fasírtban nagyobb darab hagymák vannak.

-A másik, hogy kevesebbet használjak belőle, mert az a tipikus nyers hagyma íz így sokkal intenzívebb, ami zavaró lehet, ha sok a hagyma. Jól lesütve 2-szer annyi hagymát is lazán elbír a fasírt.

Aki szereti a sült, kicsit édeskés hagyma ízt, annak érdemet többet használni, és előtte jól lepirítani, mert nem az a lényeg, hogy felpuhuljon benne, hanem hogy ízben mit tesz hozzá az összképhez.


Ezen kívül még egy dolog van, a lepirított hagymával együtt plusz zsiradékot is teszel a fasírtba, ezt bele kell kalkulálni. Igaz, nem sokat, de ha alapból zsíros a hús, akkor figyelembe kell venni.

2019. júl. 28. 06:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 anonim ***** válasza:
79%
a pirított íz miatt. :) Mi más oka lenne? :D
2019. júl. 28. 08:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/8 anonim ***** válasza:
100%

Én eleinte évekig pirítatlanul, de már évek óta pirítva csinálom, mert jobban ízlik.

A 3-as leírása tökéletes.

2019. júl. 28. 09:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 anonim ***** válasza:
100%
Nem csak a pirított íz miatt : A hagymát valamilyen zsiradékon sütöd le. A zsiradékkal együtt rakod ha kihűlt a húshoz ettől egy kicsit szaftos marad és nem engedi kiszáradni a húst.
2019. júl. 28. 11:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 anonim ***** válasza:
25%
Én csak fokhagymát szoktam beletenni.
2019. júl. 30. 01:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 anonim ***** válasza:
100%
mi nyersen rakjuk bele, de lehet jobb megfonnyasztani de nem barnára azért mert elmegy az édes íze
2019. júl. 30. 18:36
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!