Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Mennyire nehéz megszokni az...

Mennyire nehéz megszokni az indukciós főzőlapot a gáztűzhely után?

Figyelt kérdés

Kb. 40 éve főzők (úgyhogy nem vagyok kezdő és fiatal sem), eddigi életemben kizárólag gáztűzhelyen, még egyszerű villanyrezsón sem főztem soha. Ahová most költöztem, indukciós főzőlap van (bár azt sem tudtam, hogy ez egyáltalán az..) és el vagyok keseredve, mert az sem tudom, hogy kell használni. Nem vagyok tapasztalatlan a főzésben, még mellékállásban is csináltam, de ott is gáztűzhely volt.

Ezzel viszont egyszerűen nem tudok mit kezdeni, még a beállításokkal sem boldogulok. Megpróbáltam egy szimpla rántottát sütni, de legalább fél órámba telt, mire jutottam valamire, azt sem tudtam, mikor melegít és mikor nem, azt meg pláne nem, hogy mennyire?? Már a sírás kerülgetett, de így is rossz lett a végeredmény, majdnem a kukában végezte... El vagyok keseredve, el sem tudom képzelni, hogyan fogok pl. egy igazi húslevest megfőzni, pedig gázon remekül ment (mint bármilyen más étel).

Most ott tartok, hogy inkább még a krumplit és a tésztát is mikróban főzöm.., mást meg sem merek próbálni. Már ránézni sem bírok erre a "csodára".



2019. nov. 9. 22:15
 1/7 anonim ***** válasza:
31%
Pedig nem nehéz. Nincs kedvem részletesen leírni, úgyhogy azt javaslom keress valakit aki nem életképtelen, és kérd meg, hogy mutassa meg.
2019. nov. 9. 22:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 anonim ***** válasza:
40%

A gázfőzőlap a létező legjobb módja a főzőlapos főzésnek, minden más csak kompromisszum. Nehéz utána bármi mást használni.

Én úgy nőttem fel, hogy kizárólag elektromos főzőlap volt, így tanultam meg főzni is. Amikor elköltöztem az albérletben gáz főzőlap volt, először minden odaégett, nem tudtam használni. Azóta viszont már nem is használnék mást, csiga lassú a többi és normál elektromos főzőlap hőtehetetlensége gigantikus, míg a gázlapos egyik pillanatról a másikra szabályozható.

Bele fogsz jönni, csak ne várj el olyan sebességet, mint gázon.

2019. nov. 9. 23:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 A kérdező kommentje:
Érdekes, mert épp azt olvastam mindenütt, hogy sokkal gyorsabb rajta a főzés. De majd próbálkozom, köszönöm!
2019. nov. 10. 10:47
 4/7 anonim ***** válasza:
Néhány nap alatt hozzá lehet szokni. Egy "titok"-van, hogy nagyon-nagyon nem mindegy milyen edényt használsz indukcióson. Sok edényre rá van írva, hogy "alkalmas indukciósra" de ez marketing fogás. Általában azt javasolják, hogy azokból is a vastagabb feneküeket érdemes venni. Szintén fontos a mérete, az indukciós lapon szokott lenni egy (vagy több) festékkel jelzett kör, ami megmutatja, hogy az adott lapon mi az ideális átmérőjű edény. Na érdemes pont olyat használni. Az meg nagyon gyártó függő, hogy hogyan kell "szótérteni" vele. A legtöbbön van valami lehetőség a fokozatot állítani (vagy számok, vagy vonalkák jelzik, hogy milyen fokozaton van), ez sok esetben érintő gombos. Majd ki kell tapasztalni, hogy egy adott edénnyel az adott fokozaton hugy viselkedik. Nekünk indukciós van. És ugyanaz a "zóna" az egyik edénnyel egészen másképpen viselkedik mint a másikkal. Amit még sokaknál láttam, hogy ha elég tiszta az edény akkor indukcióson előmelegítik az edényt (én pl. rántotta előtt a serpenyőt néha elő szoktam melegíteni, úgy kevesebb zsíradék kell), azaz simán üresen egy a közepesnél kisebb fokozaton felteszik melegedni, és csak akkor teszik bele a cuccot ha az edény már meleg (pl. a korábban említett rántottát úgy csinálom üresen felteszem az edényt közepes fokozaton, felvágom a hagymát és amíg a hagymát vágom addig melegszik a serpenyő és amikor fel van vágva a hagyma akkor teszek egy kis zsíadékot a serpenyőbe majd ha az megolvadrá a hagymát).
2019. nov. 10. 11:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/7 A kérdező kommentje:
Sajna, már az edényekkel is bajban vagyok, mert nekem nincs is ehhez való, vagy a nagymamám-korabeli zománcosok vannak, vagy a 90-es években divatos vékony, teflonos alumínium-lábasok. Van vastagabb aljú serpenyőm, de annak az alja belül "kockás", tehát nem sima. Ezen próbáltam meg a tojásrántottát megsütni, (mivel ugye a vékonyak nem jöhetnek szóba) de már az első másodpercekben odakapott az alja. Fene vinné el ezeket a modern kori találmányokat, a főzéstudásom ez esetben sz@rt sem ér, visszasírom a régi jó gáztűzhelyt...
2019. nov. 10. 16:18
 6/7 Endreegon válasza:

Ne add fel. Itt egy link főzőlapról, indukcióról, edényekről.

[link]

2019. dec. 2. 14:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm, lassan sikerül megbarátkozni vele.:)
2019. dec. 3. 17:41

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!