Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Mennyi ideig tart a lasagnet...

Mennyi ideig tart a lasagnet elkészíteni?

Figyelt kérdés
Ugyanitt bevált recepteket keresek! :)

2020. nov. 24. 17:45
 1/4 anonim ***** válasza:
100%
Sütéssel együtt 1,5-2 óra.
2020. nov. 24. 18:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/4 anonim ***** válasza:
100%

Csak a sütés 40-45 perc, az előkészületekkel együtt lehet 1,5-2, akár 3 óra is, attól függ, milyen alapanyagokból dolgozol.


Leírom neked, én hogy készítem.


Főzöl egy sima, egyszerű bolognai szószt. Idő, és hozzávalók híján az is jó, ha az olajon megpíritott darált húst felöntöd paradicsompürével, nagyon pici vízzel, majd hozzáadsz valami por alapot, bolognai, vagy lasagne alap egyaránt jó. Én ugyan ínyenc vagyok, de ezt nem kell túlgondolni. Szóval az a lényeg, hogy készíts egy bolognai ragut az ízlésednek megfelelően, és legyen egy kicsit folyósabb állagú.

Hagyod, hogy egy kicsit kihűljön.

Zománcos tepsit olívaolajjal (sima étolaj is megteszi amúgy) vékonyan kikensz, majd elkészíted a besamel mártást.

Kb 5 dkg vajat (ne Rama margarin, hanem normális vaj legyen) alacsony hőfokon felolvasztasz, majd rádobsz egy evőkanálnyi finomlisztet, és nagyon gyorsan kézi habverővel jól elkevered csomómentesre. Mikor "selymes" az állaga, lassanként hozzáadod a meleg tejet folyamatos kavargatás mellett. (A tejet elő kell melegíteni, ha hideg, vagy langyos tejjel öntöd fel, össze fog állni az egész ilyen gusztustalan lisztízű trutyivá.)

Akkor jó a bolognai szósz, és a besamel mártás is, ha jó híg.

Az olajozott tepsi aljára pakolsz egy vékony réteg bolognai szószt, majd egy réteg tészta. Aztán meglocsolod besamellel, bolognai szósz, besamel, majd megint tészta. Besamel - bolognai - besamel - tészta. Attól függ milyen magas a tepsi, és 4-5 ilyen réteget szoktam összepakolni. A legvégén a tetejére, az utolsó réteg tésztára besamel, maradék bolognai ragu, sok-sok sajt megy, majd meglocsolod az egészet a maradék besamellel. Aztán alufóliával lefeded, és mehet be a cucc középre, a 190-200 fokra előmelegített sütőbe. 25-30 perc után én ki szoktam szedni, leveszem az alufóliát róla, és visszateszem még 10-15 percre sülni, hogy szép, aranybarnás árnyalatú legyen felül.

Ha így készíted, soha sem marad kemény a tészta, az előfőzést pedig kérlek, felejtsd el. Arra ügyelj még, hogy a sarkok, szélek is meg legyenek locsolva a szószokkal.

Amit írtam, az egy kisebb méretű tepsi, kb 2-3 embernek megfelelő nagyobb adag. Ha többnek készíted, arányosan szorozd fel a besamelhez a hozzávalókat.


Az én lasagnémra még sosem volt panasz, sőt. :)

2020. nov. 24. 20:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/4 A kérdező kommentje:

Köszönöm mindenkinek, ment a zöld kéz!


Utolsó még annyit árulj el, hogy te hány dl tejjel készíted a besamel mártást?

2020. nov. 24. 20:46
 4/4 anonim ***** válasza:
100%
Nem nagyon szoktam méricskélni, de kb olyan 4-5 dl passzol ahhoz a mennyiséghez, amit leírtam.
2020. nov. 24. 20:55
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!