Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Miért ugrik össze a tészta?

Miért ugrik össze a tészta?

Figyelt kérdés

Hamis mézsekalácsot csináltam, amibe méz helyett karanellizált cukor kell. Mézeskalács házat akartunk csibalniz, így gondoltam arra kár a mézet pocsékolni.

Amikor kisült egyszerűen sem a formáját, sem a méretét nem tartotta meg. Egyáltalán nem illeszkednek az oldalak. A pluszban kivágott formák is teljesen amorfak. Később már nyújtás közben is zsugorodott a tészta. De nem kicsit, hanem majdnen felére. Ha rendes mézeskalács tésztát használtam volna, nem történt volna ez?


2020. dec. 7. 09:34
 1/9 anonim ***** válasza:

Ilyen méretpontosságot követelő projektnél tilos variálni a receptet.

Teljesen másként viselkedik a tészta, ha nem az eredeti hozzávalókkal csinálod.

2020. dec. 7. 11:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/9 A kérdező kommentje:

Nem tértem el a recepttől. Ez egy létező recept, hamis mézeskalács néven. Most részletkérdés hogy házat akartam sütni. Mert a sima formák is (pl hóember, fenyőfa) összeugrottak.

De ugyanezt tapasztaltam már sima keksz, linzer tésztánál is. Szóval ennek a jelenségnek valami oka kell legyen, ami független a hamis mézeskalács recepttől.

2020. dec. 7. 12:43
 3/9 anonim ***** válasza:
sütőport tettél bele???
2020. dec. 7. 12:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/9 A kérdező kommentje:
Szódabikarbónat
2020. dec. 7. 13:10
 5/9 anonim ***** válasza:

"nem tartotta meg. Egyáltalán nem illeszkednek az oldalak. A pluszban kivágott formák is teljesen amorfak. Később már nyújtás közben is zsugorodott a tészta. De nem kicsit, hanem majdnen felére."



Öööö.... ezt nem értem. Van egy gombóc tésztád, amit kinyújtasz... Mihez képest zsugorodott a felére??? Kisebb lett kinyújtva, mint a gombóc, vagy hogy? Nem tudom elképzelni...

2020. dec. 7. 13:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/9 A kérdező kommentje:
Kinyujtottam a tésztát és mihelyt felemeltem a sodrofát, ment össze az egész. Az első adagnál ez nem volt szembetűnő, csak sütés után. A másodiknál nyújtás után rögtön töpörödött össze.
2020. dec. 7. 13:21
 7/9 anonim ***** válasza:

másold már be a receptet!


Egy normál mézeskalács nemhogy összemegy, de megdagad a sütés közben.


Ha túl rugalmas lett a tészta, akkor több folyadékot (vagy vajat) kellett volna beletenned.

2020. dec. 7. 13:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/9 A kérdező kommentje:
2020. dec. 7. 13:38
 9/9 anonim ***** válasza:

A liszt minőségén is múlik, hogy mennyi nedvességet vesz fel.

Tehát ha tapasztalatlan vagy a sütésben, akkor elég nehéz megítélni, hogy mikor jó állagú egy tészta.

2020. dec. 7. 13:47
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!