Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Leveskocka pontosan mire való?

Leveskocka pontosan mire való?

Figyelt kérdés
tudom hülye kérdés
2021. máj. 18. 15:48
1 2 3
 1/22 anonim ***** válasza:
94%
Hagyományosan a sós leveseket húsfőzővízzel öntötték fel, ezt helyettesíti a leveskockás víz. De persze sok másra is használható.
2021. máj. 18. 15:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/22 anonim ***** válasza:
20%
Hajápolásra
2021. máj. 18. 16:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/22 anonim ***** válasza:
18%

Arra, hogy becsapja az ízlelőbimbóidat.

Az van ráírva, hogy húsleveskocka - de valójában csak vegyszer van benne.

2021. máj. 18. 16:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/22 anonim ***** válasza:
26%
Olyan mint az építőkocka. Csak levest tudsz belőle építeni. Ha bepanírozod és kirántod mielőtt a vízbe dobod, akkor lesz rántott leves.
2021. máj. 18. 16:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/22 anonim ***** válasza:
80%

A leveskocka koncentrált húsleves (halászlé), ill. zöldségleves, melyből kivonták a vizet. Könnyen és gyorsan készíthető belőle gyorsleves. Bármely víz hozzáadását igénylő étel elkészítéséhez használható, mint pl. levesek, szószok és rizottók. Egyes magyarázatok szerint Justus von Liebig, a német báró és vegyész, volt a leveskocka első feltalálója. Az első leveskockát forgalmazó cég 1908-ban a Maggi volt, 1910-ben az Oxo követte. Az elnevezés geometriai formájából adódik. Egy zöldségleves kocka pl. a következő összetevőkből áll: étkezési só, ízfokozó, növényi zsiradék, burgonya keményítő, élesztőkivonat, zöldségek, szinezékek, aromák, almalékoncentrátum, citromsav.


Forrás: [link]

2021. máj. 18. 17:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/22 anonim ***** válasza:
71%
5, tehát akkor a húsleveskocka valójában a húslevetlen.
2021. máj. 18. 17:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/22 anonim ***** válasza:
90%
Alaplé helyett
2021. máj. 18. 17:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/22 A kérdező kommentje:
és mikor kell a levesbe tenni ha forr vagy előtte?
2021. máj. 18. 17:27
 9/22 anonim ***** válasza:
90%
Mindegy. Én bele szoktam tenni az elején, hogy ne maradjon ki. De a hideg levesben nem oldódik fel, a melegtől olvad meg a zsírja. Olcsóbb fajtákat érdemes fakanállal szétnyomni, nekem volt hogy egyben maradt.
2021. máj. 18. 17:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/22 anonim ***** válasza:
29%

"A leveskocka koncentrált húsleves (halászlé), ill. zöldségleves, melyből kivonták a vizet."



De szép is lenne, ha ez igaz lenne! :)))

De akkor nem is ennyibe kerülne, ha igazi levesből csinálnák!


Érdemes elolvasni, sajnos az eredeti helyén már nem találtam meg, de korábban már bemásoltam más kérdés alá.



Molnár B. Tamás - Bittera Dóra: Aromapróféták


[link]


...


....


Civilizált világunk hemzseg a drogfüggő állatoktól, amelyeket senki sem gyógyít. A dílereket sem körözik. A kutyák és a macskák, haszonállatok tömegei élnek műaromamámorban a legismertebb tápszereknek köszönhetően. A nagyipari tápkeverékek kellemetlen alapízét ugyanis száz meg száz aromatrükkel fedik el a gyártók, másképp az állat hovatovább nem venné észre, hogy táplálékkal áll szemben.


Az aromaipar „friss, fűszernövényes szénára” emlékeztető ízt ajánl például a marháknak (HerbaromL), „harmonikus, vaníliás-tejes ízvilágot” a sertéseknek (NectaromP). A csont- és halliszt mellékízének kasírozására állítólag a MastaromP egészen kiváló. Jószághizlaláshoz gyakran használnak mesterséges édesítőszert, mert ez – más szubsztanciapótlókhoz hasonlóan – azt üzeni az emésztőrendszernek, hogy készüljön fel dús szénhidrátok, zsírok, egyebek emésztésére. Amikor a szervezet az ígértnél szegényesebb tápot kap, vagyis becsapták, a fölöslegesen termelt nedvek kielégületlenséget, savasodást, pszeudoéhséget okoznak. Az emlős még több tápot kér, hisztérikus éhsége támad, elégedetlenség vesz rajta erőt. Így lesz szenvedélybeteg a hízósertés: egyre több műtápot kér, függővé válik, természetellenesen felpumpálódik.


Hasonló folyamatok mennek végbe akkor, amikor egy főemlős „lájtos” termékeket, aluljáró-pogácsát, gyümölcsjoghurtot, zacskós levest fogyaszt, esetleg az ismert gyorséttermekbe jár. Epres joghurtjába fűrészporból készül a növényi eredetű aroma (alkohol, víz és más adalékok hozzáadásával). A világ egyik legdrágább fűszerével, a vaníliarúddal díszített fagylaltosdobozból vanilines fagylaltot kap, mely aromát a papírgyártás melléktermékéből állítják elő. A négyadagos zacskós leves két gramm dehidratált húsgranulátumot („száraztyúkot” tartalmaz, ami hét gramm tyúkhúsnak („nedves tyúknak” felel meg. Mivel ennyi húsból senki sem főzhet négy emberre tyúklevest, számos adalékra van szükség. A vegyészek nem is levesnek, hanem „hasonló oldatnak” nevezik.


........


........


Világszerte nő, nálunk meg kétségbeejtő arányokat ölt az ipari készítmények fogyasztása a háztartásokban és az éttermekben.


„Korszerű rágóanyagnak” nevezte el ezt a fajta ételt Jürgen Dollase, a Frankfurter Allgemeine szakírója: ha ehhez valaki túlzottan hozzászokik, az igazi ételt idegennek fogja érezni, ízlése infantilizálódik, ami persze fontos előfeltétele az engedelmes fogyasztói tömeg előállításának.


..........


.........


Az emlősnek létfenntartó ösztöne az ízlelés: így tudja megkülönböztetni a táplálékot a nem tápláléktól. Az alig vagy nem táplálékkal „dezinformált” ember viszont elveszti az iránytűt: nem tudja többé, mi az igazi és mi a hamis. Megszokja az értéktelent, sőt megszereti, ragaszkodni kezd hozzá, hagyományként kezdi ápolni, s ezzel lassú, de biztos önpusztításba kezd. Ez a gasztronómiai Stockholm-szindróma."

2021. máj. 18. 19:35
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!