Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Miben különbözik egymástól a...

Miben különbözik egymástól a lekvár a dzsem a szósz és a mártás?

Figyelt kérdés
Mondjuk áfonya esetében. Ebből úgy tudom készül mindegyik. De miben mások? Hiszen szinte ugyanúgy készül mindegyik.
2022. jan. 7. 21:57
 1/7 anonim ***** válasza:
94%

a dzsem zselésebb állagú, mint a lekvár, ha jól emlékszem. a lekvár kenhető állag.

a szósz és a mártás sűrű de folyós állagú.

nem ugyanúgy készül, hiszen a szószt és a mártást fűszerezni lehet, kis keményítőt is szoktam bele tenni, hogy sűrítse+vizet is adok hozzá, míg a lekvárhoz csak maga a gyümölcs kell, esetleg cukor, hogy édesebb legyen +van aki tartósítószert is tesz bele, vagy zselésítő anyagot.

2022. jan. 7. 22:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 A kérdező kommentje:

De akkor alapvetően pont ugyanolyanok, csak apró-pici dologban térnek el. Lekvárból-dzsemből lehet mártást készíteni csak egy kis vízzel fel kell hígítani, nem? Illetve fordítva, ha azt amit előbb mártásnak készítettünk besűrítjük akkor az lekvárként is "eladható" a következő étkezésnél.


A tartósítószerezés külön téma, azt lehetne mindegyikbe rakni.

2022. jan. 7. 22:22
 3/7 anonim ***** válasza:
67%
lekvárból inkább csinálható mártás, mint mártásból lekvár. nincs olyan étel amihez a mártás ne lenne jó, de lekvár igen. max a palacsinta, gofri vagy vajas kenyér, de ezekre nem tennék ilyen mártásból kutyult lekvárt
2022. jan. 7. 22:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 anonim ***** válasza:
91%
Víztartalomban és az ebből eredő viszkozitáskülönbségben. Mondjuk a szósz meg a mártás nagyjából semmi konkrét definícióval nem rendelkezik, bármire ráfoghatod.
2022. jan. 7. 23:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/7 anonim ***** válasza:
90%

A lekvár csak gyümölcs és cukor, önmagától sűrűsödik be. A dzsem kevesebb gyümölcsöt tartalmaz és van benne zselésítő anyag.

A mártás darabos gyumolcs van, a szósz paszirozott vagy turmixolt

2022. jan. 8. 07:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 A kérdező kommentje:
Utolsónak, köszönöm!
2022. jan. 8. 07:48
 7/7 anonim ***** válasza:
68%

3.1. LEKVÁR, ÍZ MÉ 2-601/3/1

Élelmiszer-kategória (1129/2011/EU rendelet szerint): 4.2.4.1. 3.1.1. A termék meghatározása

Olyan készítmény, amely a felhasznált gyümölcsöt (gyümölcspulpot) részben darabos formában és/vagy áttörve (passzírozva) tartalmazza, ízek esetében csak áttörve.

Az egyféle gyümölcsből készülő lekvárok, ízek esetében más gyümölcs is hozzáadható velő vagy lé formájában az állomány, az íz vagy a szín javítása céljából, de annak mennyisége a megnevezésben feltüntetett gyümölcs mennyiségének legfeljebb 10%- (m/m-)a lehet.

A megnevezésben feltüntetett gyümölcs aránya azonban nem csökkenthető, és a gyümölcstartalomnak meg kell felelnie a 3.1.3.1. pontban szereplő követelményeknek. A kétféle gyümölcsből készült lekvárfélék, ízek esetében a megnevezésben az első helyen feltüntetett gyümölcs aránya az összes gyümölcsfelhasználás 50–75%- (m/m-)a között legyen.

Kivételt képeznek a nagyon jellegzetes, aromás gyümölcs felhasználásával készült lekvárok (sárgadinnye, passiógyümölcs, ananász, papaja, citrom és gyömbér), amelyek esetében az aromás gyümölcs aránya legalább 5% (m/m) legyen.

A három- vagy a többféle gyümölcsből készült, vegyes lekvárkészítmények, ízek esetén a legnagyobb mennyiségben használt gyümölcs aránya ne haladja meg a 75%- (m/m-)ot.

Sütésállónak nevezhető a termék, ha a gyártó által a címkén feltüntetett paraméterek mellett a jellemző tulajdonságait megőrzi.



Dzsem


– A ”dzsem” cukor, pulp és/vagy egy- vagy többfajta gyümölcspüré és víz megfelelő kocsonyás állományú keveréke.

A citrusdzsem előállítható egész, csíkozott és/vagy szeletelt gyümölcsből is.

1000 g késztermék pulp- és/vagy gyümölcspüré-tartalma nem lehet kevesebb, mint:

– 350 g

– 250 g

– 150 g

– 160 g

– 60g

általános szabályként,

piros ribiszke, madárberkenye, homoktövis, fekete ribiszke, csipkebogyó és birsalma esetében,

gyömbér esetében, kasualma esetében, passiógyümölcs esetében.

– Az ”extradzsem” cukor, egy- vagy többféle sűrítetlen gyümölcspulp és víz megfelelően zselés állapotú keveréke. A csipkebogyó, a mag nélküli málna, fekete szeder, fekete ribiszke, áfonya és piros ribiszke extradzsem előállítható az adott gyümölcsből készített sűrítetlen püréből is. A citrus extradzsem előállítható egész, csíkozott és/vagy szeletelt gyümölcsből is.

Alma, körte, szilva, sárgadinnye, görögdinnye, szőlő, sütőtök, uborka és paradicsom más gyümölccsel keverve nem használható extradzsem előállításához.

1000 g késztermék pulptartalma nem lehet kevesebb, mint:

– 450 g

– 350 g

– 250 g

– 230 g

– 80g

általános szabályként,

piros ribiszke, madárberkenye, homoktövis, fekete ribiszke, csipkebogyó és birsalma esetében,

gyömbér esetében, kasualma esetében, passiógyümölcs esetében.

2022. jan. 8. 12:29
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!