Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Miért permeteznek vizet a...

Miért permeteznek vizet a pékségben a sütőből frissen kivett pékárura?

Figyelt kérdés

nov. 24. 21:17
 1/7 anonim válasza:
20%
Nehezebben szárad ki talán. Ha ilyen fagyasztott csokis csigát sütünk, utána mi is le szoktuk fújni, de őszintén nem érdekelt eddig, hogy miért, csak csináltam, amit a többiek. :D
nov. 24. 21:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 anonim ***** válasza:
96%
Mert attól lesz fényes a külseje.
nov. 24. 21:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 anonim válasza:
94%
Ez logikusabbnak tűnik, igen. :D (#1 vagyok)
nov. 24. 21:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 anonim ***** válasza:
95%
A sülés során a kenyérhéj vagy egyéb pékáru külseje sokkal forróbb és szárazabb, mikor kikerül a sütőből, mert (érthetően) onnan párolog ki a leghamarabb a nedvesség. A vízzel spriccelésnél ez a felület gyors hűtést kap (meg persze plusz nedvességet), így nem engedi azt sem, hogy a belső rétegekből gyorsan távozhasson a nedvesség. Végeredményben a pékáru nem szárad ki olyan gyorsan, tovább friss marad.
nov. 24. 22:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/7 anonim ***** válasza:
79%

40-50 évvel ezelőtt még nagymamám otthon, kemencében sütötte a kenyeret.

Ő nem permetezte a vizet a kemencéből kivett kenyérre (nem volt hozzá eszköz), de egy arra rendszeresített, vízbe mártott kefével gyorsan áttörölte.

A víz egy része azonnal gőzzé alakul át, elpárolog, de egy része a víznek a párolgás előtt még bejut a "kéreg" alá, porózusabbá, és fényesebbé teszi a kenyér héját, ahogy azt már írták.

A lényeg, hogy a kenyér még forró, és a víz gyorsan gőzzé válik, elpárolog, nem "lemossák" vele a kenyeret.

nov. 25. 10:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 anonim ***** válasza:
48%
A párolgás hőt von el, tehát hamarabb kihűl a kenyér.
nov. 27. 14:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 Paczalos István ***** válasza:
Nemcsak a végén permetezik meg vízzel, hanem úgy a sütés 2/3-nál az elektromos kemencékben túlhevített gőzt is kap a tészta. 12 fakkos sütőnél kb. 20 liter vizet forralnak, és nyomatnak be gőzként a sütőtérbe. (javítottam jópár ilyen sütőt pékségekben) így nem hasadozik össze-vissza a kenyér.
dec. 1. 09:48
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2022, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!