Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Hogy csinálod a pergős rizst?

Hogy csinálod a pergős rizst?

Figyelt kérdés

Mitől olyan jó pergős az állaga?

Van egy biztos módszered?



2023. febr. 2. 14:22
1 2 3
 21/23 anonim ***** válasza:
54%
Csak nálam otthon van vagy 4 féle rizs. Mindegyikhez más mennyiségű vizet kell önteni, hogy rendesen megfőjön. Ezt természetesen ki kell tapasztalni. (De a többségén rá is van írva.) A kerekszemű rizottó rizshez például háromszoros víz mennyiség kell. A Lagris hosszúszemű rizséhez elég a kétszeres víz. A pergős rizs nem attól lesz pergős, hogy a megfővéséhez sem adsz elég vizet. Úgy rágós lesz, nem pergős. Az előkészítés is mindegy. Van aki szárazon pirítja, de van aki megmossa például. Az a lényeg, hogy a puhuláshoz megfelelő mennyiségű vízzel főzzed. De a felforrás után gyenge tűzön, és kevergetés nélkül, és félfővésben vedd le a tűzről és egy negyed órára tekerd vastag plédbe, hogy a maradék hőn megpárolódjon a saját gőzében. Nem szabad sokáig nagylángon forralni, de kevergetni sem, mert a forralás közben kioldódó keményítőtől lesz ragacsos. Egyes fajtákból (rizottó rizs, Riceland kerekszemű rizs) egyáltalán nem lehet pergőset csinálni, mert olyan magas a keményítő tartalma. Ez a pokrócban párolt rizs is egybeállni látszik, amikor kibugyolálod és leveszed a fedőt. De amikor kiadagolod tálaláskor, akkor nem fogod tudni pálcikával enni. A pergős rizs kedvelői amúgy gyakran ajánlják, hogy bármilyen rizsből csinálhatsz pergőset, ha úgy főzöd mint a főtt tésztát. Ötszörös vízmennyiségben és megfővés után leszűrve.
2023. febr. 6. 11:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 22/23 A kérdező kommentje:

"Miután lyukacsos lett, azt csinálsz vele, amit akarsz, rögtön tálalhatod, megkeverheted, le is fedheted, ha még egy kicsit melegen akarod tartani."


Köszönöm.

2023. febr. 8. 18:35
 23/23 anonim ***** válasza:
Kipróbáltad már valamelyik módszert? Milyen lett?
2023. febr. 8. 19:37
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!