Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Miért nem tudok igazán jó...

Miért nem tudok igazán jó ételeket készíteni?

Figyelt kérdés

Szinte csak azt eszem, amit megfőzök, mert így tudok spórolni. 25 éves férfi vagyok, kb 19-20 éves korom óta főzök napi rendszerességgel. Azt leszámítva, hogy a főzés végére totál kimerülök és az összes mocskot és mosatlant belevágnám a kukába, még a kaja se lesz jó. Nagyon ritka, hogy valamit jó szájízzel eszek meg és én főztem.


Nagyon sokat kutattam, nézegettem neten, hogy mi lehet a titka a jó főzésnek és arra jutottam, hogy a jó és friss alapanyagok és fűszerek, ilyen-olyan olajok, ecetek, borok adják meg az ételek ízét. A főzési idő is sokat számít, azon már javítottam, hogy gyakran túl hamar lekaptam a tűzről a kajákat.

Akármit csinálok, ezekkel a bolti szárított fűszerekkel nem lehet ízes ételeket készíteni. Talán a római kömény egy olyan fűszer, amivel fel lehet dobni az ételeket, de azzal se mindet. Voltak próbálkozások, hogy megvettem cserepes fűszereket, de állandóan kimentek pár héttel azután, hogy hazahoztam őket. A bolti húsárú is kritikán aluli. A szupermarketes csirkemellekről nem győzöm a cafatokat lefelé vagdalni, a zsírról és az inakról nem is beszélve.


Elegem van már, hogy még egy sült hús is olyan jellegtelenül sikerül, hogy a számba se venném, ha tehetném...



2023. febr. 3. 14:28
1 2 3
 21/21 Cubina ***** válasza:

Azért nagyon nem mindegy, hogy milyen alapanyagokat használsz és miből mennyit teszel. Ha magad is látod hogy nem olyan a végeredmény, mint egy jó étteremben, akkor az elkészítéssel és az alapanyagokkal van a hiba.

Például nagyon fontos, hogy milyen krumplit használsz püréhez. Ha krémes állagot akarsz elérni, akkor piros krumplit keress, ami belül citromsárgás és nem kőkemény nyersen sem. A nevét nem tudom, régen magyar rózsakrumpli volt, de kinézetre és fogásra is látszik, hogy melyik a jó.

Van olyan, ami akkor is darabos és keményítő izű, ha 3 órán keresztül főzöd, na abból sose lesz jó püré. Én teavajat és tejszínt használok a fent említett krumplival. Jó puhára főzöm himalájai sóval, aztán leszűröm, bele a vaj és a tejszín, krumplinyomóval szétnyomom az egészet, aztán fakanállal habosra, krémesre keverem, végül rászórók egy kis petrezselymet, néha reszelt sajtot és nagyon finom.


Húsok terén a tenger gyümölcsét, halakat, marhahúst és a piacon vásárolható szép sárga tanyasi csirkehúsokat ajánlanám, mert azoknak van íze. Már a kinézetén látni, ha egy hús finom.

Ha pörköltet vagy bármi mást csinálsz, használj több féle hagymát, ne csak a vöröset.

A lila és a fehér hagyma pluszban nagyon megdobja az ételek ízét. Ha ezekkel igazán megpirítasz bármilyen (igazi) húst sok borssal, vegetával, akármilyen receptnek lehet az alapja. Például a hagymás pirított húshoz adsz még bármilyen zöldséget (zöldpaprika, kaliforniai paprika, répa, zeller, brokkoli, gomba, stb.), azokat is megpirítod, aztán hozzáadsz mondjuk üvegtésztát, spagettit, szarvacskát vagy bármilyen más előre megfőzött tésztát, isteni eledel lesz belőle, akár leves is lehet a végeredmény, ha felöntöd bő vízzel.


A tésztát úgy szoktam megfőzni, hogy egy knorr petrusos leveskockát és egy kanál vegetát rakok bele, így eleve finom íze lesz a kifőtt tésztának, nem a tömény só fog rajta érződni. A vékonyabb üvegtésztát ugyanilyen vízbe teszem, csak azt nem kell főzni, 3 percig kell állni hagyni az előtte forrásban lévő vízben. Vannak kínai/vietnámi/japán fűszerek, zöldségek, azok is megdobják nagyon az ízt. Friss koriander többek között, ha valaki megkóstolja, utána minden ételbe belerakja. :)


Nagyon sok ötletem van, sose főztem könyvből, viszont sok országban jártam/éltem és sokféle ételt kóstoltam, így nagyon sokszor főzök olyat, amiben vegyülnek a korábban tapasztalt ízek.

Vettem például egész borsot, úgy 6 félét, kis zacsikban lehet kapni. Aztán ledaráltam és összekevertem az egészet, hát egy élmény lett azzal fűszerezni. :) Eddig is imádtam a borsot, de így mennyei lett.

Rizsből a kínai/vietnámi boltban vásárolt jázmin rizst ajánlom, az illata is nagyon finom még nyersen is. Érdemes venni egy kis rizsfőzőt, az szépen elvégzi a munkát, csak a helyes víz/rizs arány fontos hozzá (1 pohár rizs=2 és negyed pohár víz).

És mindig friss összetevőkkel kell dolgozni, nagyon fontos. Trottyos zöldségekből, kifehéredett, kihipózott húsokból nem lesz finom vacsora. :)


Eddig mindenkinek nagyon ízlett a főztöm (még külföldieknek is), talán mert más, mint amit megszoktak és egyik konyha ételéhez sem hasonlít.

2023. febr. 11. 01:10
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!