Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Miért jobb serpenyőben, mint...

Miért jobb serpenyőben, mint lábasban készíteni az ételt?

Figyelt kérdés

Vagy éppen fordítva: miért jobb lábasban készíteni pl egy pörköltet, vagy miért rosszabb abban készíteni a pörköltet?

Mindkettőben sütöttem, főztem már, de különbséget nem tapasztaltam.


2023. máj. 9. 09:25
 1/6 anonim ***** válasza:
100%

Leginkább a mérete miatt gondolom, legalábbis nálunk.

Egy családi pörkölthöz nem elég egy serpenyő, viszont egy tojásrántottához bőven elég. A másik, hogy nekem a serpenyőim vékonyabb anyagból vannak mint a lábosaim, de ez nem feltétlenül lehet igaz másokéra.

A lényegét tekintve gyakorlatilag szükségből bármiben lehet főzni bármit - akár lavórban is bablevest - csak a formájuk miatti gazdaságos energiafelhasználás miatt alakultak ki ezek a dolgok.

2023. máj. 9. 09:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 anonim ***** válasza:
100%
Alapvetően a méret a lényeg. Ami több kaja, tovább fő, ahhoz jobb a lábas (fazék). Ami kevesebb, ahhoz jó a serpenyő. Plusz ugye minél nagyobb az átmérője, annál nagyobb helyen érintkezik a meleggel (most elektromos tűzhelyről beszélek), szóval ami kaja szétterül (pl. tükörtojás), azt célszerű serpenyőben. Nyilván csinálhatod akár fazékban is, de macerás úgy hozzáférni.
2023. máj. 9. 09:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/6 anonim ***** válasza:
100%
Talán az alapterület miatt
2023. máj. 9. 10:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 anonim ***** válasza:
100%

Amit serpenyöben szokás készíteni, ott az a lényeg, hamar leheesen felforrósítani az alapanyagokat, inkább sütésre/pirításra való, még akkor is, ha utána folyadékban párolják tovább, ezért fontos a nagy alapterület, ahoyg egy rétegben elférnek az összetevök.

A lábasnál meg az a fontos, hogy hosszabb ideig egyenletesen lehessen benne párolni az ételeket, azaz kisebb alapterület, magasabb forma az elönyös.

2023. máj. 9. 13:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/6 anonim ***** válasza:
51%

Serpenyobe nwm fer bele a porkolt, kifolyik


Lábasba pedig pl egy hús leragad, az azert megy serpenyobe

2023. máj. 9. 22:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 anonim ***** válasza:

Hát, még ha jól emlékszem a kolesz alatt vettem egy jó magas peremű sík aljú teflon serpenyő-félét fedővel. Annyira bevált, hogy azóta mindent abban csinálok már hetedik éve. Abban sül a hús, készül a pörkölt, palacsinta, fő a tészta, főzelékek, levesek.. levett füllel simán megy a sütőbe is. Persze vigyázni kell rá, belenyúlni csak puha eszközzel, és sosem szabad ottfelejteni vagy szénnéégetni benne bármit. Meghálálja, mert ennyi év után még mindig tökéletesen karcmentes a bevonata.

Semmi nem ragad bele, nem ég oda, és 1 perc elmosni. Volt, hogy kását csináltam és 2 napig kint volt, betonná kötött. Egybe ki lehetett venni belőle.

2023. máj. 14. 17:32
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!