Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Hogyan készítsem a töltött...

Hogyan készítsem a töltött káposztát?

Figyelt kérdés

Ma csinálok először töltött káposztát.

A húsgombócot 1kg darálthúsból késziteném.Mennyi rizst, és mennyi tojást adjak hozzá?Illetve a rizst mivel mérhetném ki?Nincsen konyhamérlegem...

De ha leírnátok az egész folyamatot azt is szívesen venném.:)

Köszönöm a segítséget!


2011. febr. 3. 12:02
 1/6 anonim ***** válasza:
56%

hosszú lesz, de leírom, hogyan készítem én.

egy kiló darálthúshoz én 15 dkg rizs főzök félig puhára, mégpedig egy kisfej dinsztelt hagyma társaságában.

hogy félpuha legyen , csak annyi vizet adok hozzá, amennyi maga a rizs.ha ez megvan , összekeverem a darálthússal, jól befűszerezem sóval, borssal, egy kis pirospaprikával és egy tojással.

vizes kézzel gombócokat formálok belőle, kb tojásnyi nagyságút. persze, ha van savanyúkáposzta levelem, akkor abba is töltök. a vastag erét kivágom a káposztalevélnek, beleteszek egy gombócnyi tölteléket, összecsavarom, a két végét behajtom.

ezzela gombócos része kész.

egy jó nagy magas fazékban zsíron egy nagyfej hagymát megdinsztelek. megszórom egy kis pirospaprikával, és mehet rá a kb egy kilónyi savanyú káposzta. jól átkeverem és annyi vizet adok hozzzá, hogy ellepje. majdnem puha, amikor beleteszm a gombócokat és a tekercseket. el kell, hogy lepje a lé.együtt főnek tovább, lassú tűzön, majd úgy 40 perc múlva kiveszek egy gombócot és megkóstolom.

ha puha, akkor kiszedem mindet egy tálba, mert máskülönben nehéz behabarni,vagy berántani.mindenki másképp csinálja:)))

egyszerűbb a habarás, a tejfölt liszttel jól kikeverjük

ami lehet egy nagypohárral is,majd egyet forralunk rajta, de finoman, nem nagy lángon.

ha ez is megvolt, a gombócokat visszahelyezzük a káposztába és gyakorlatilag kész.

ha túl savanyú lenne a káposzta, egy kicsit át kell mosni.

én mindig ugyanattól a káposztástól veszem, így tudom, hogy megbízható nem ecetes, hanem fiomra érlelt.

jelzem, én így csinálom, de sokan sokféleképpen készítik.

valamelyik biztosan elnyeri a tetszésedet.

sok sikert.

üdv.

2011. febr. 3. 12:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 anonim ***** válasza:
56%
most mértem le, 15 dkg rizs másfél deci :)))
2011. febr. 3. 12:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/6 A kérdező kommentje:
Nagyon köszönöm:)
2011. febr. 3. 12:42
 4/6 anonim ***** válasza:
még a habarásról... ehhez a mennyiséghez, egy tálba tegyél 4-5 kanál lisztet és tejöllel apránként keverd csomómentesre. vegyél ki a káposzta levéből is, és azzal is kevergesd simára, hogy a hideg tejföl melegedjék át. /hőkiegyenlítés/ utána csorgasd a káposztára és folyamatosan kevergesd.
2011. febr. 3. 12:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/6 anonim ***** válasza:

Én azt írom le neked, amit egy kondorosi öreg nénitől tanultam, a világ legfinomabbja és más,mint amit az első írt.

Először is:2 kg darálthúst elő kell készíteni egy nagy tálba.

4-5 gerezd fokhagymát apróra kell vágni.

Egy nagy fej hagymát meg kell dinsztelni olajon és amikor már majdnem jó, bele kell rakni a fokhagymát is, majd elzárjuk.

A darált húshoz keverünk 1 bögre rizst, 4 ek pirospaprikát, 3 tojást, köményt, borsot, sót aztán a hagymát és jól összedolgozzuk, nem csak addig, amíg összeáll, hanem legalább 5 percig dagasztjuk is , hogy jól összeérjen a töltelék.

A káposztát kimossuk a leveleket is és a szármát is.

Utána a leveleket arra az oldalára fordítjuk, amelyiknél a fő ere van és azt slégan levágjuk, hogy utána könnyen lehessen feltekerni a leveleket.Ezt minden levéllel megcsináljuk.Amit levágunk az aprókáposztához rakjuk, később ezt is belefőzzük.

Ha ez megvan, a töltelékből gombócokat formázunk, kb egy tenyérnyit, ez még dagadni fog majd, így is elég lesz 22-26 töltelékre.Belerakjuk a levelekbe és feltekerjük.

Ha mindegyik kész, előveszünk egy nagy fazekat és paprikás lisztet csinálunk. A pirospaprikát összekeverjük a liszttel. egy jó 30 dkg liszt kell hozzá és jó 2-3 kanál pirospaprika.

Közben feldaraboljuk a kolozsvári szalonnát, csak úgy nagy szeletekre, egy nagyobb szalonna kell hozzá és egy kolbászt is vastag szeletekre vágunk.

A fazék aljára egy réteg apró káposztát rakunk, csak annyira, hogy éppen elfedje hiszen kell még a 2.rétegre is.Utána rárakunk egy sor töltött levelet , kolbászokat rakunk közé,valamint 3-4 babérlevelet és megszórjuk a paprikás liszttel, úgy,hogy elfedje egy kicsit a leveleket.Utána megint aprókápi, töltelékek,kolbász, és itt lehet belerakni egész szárított pirospaprikát is, majd megint liszt.És itt az aprókáposztával zárjuk a sort, amelyre a szalonnát tesszük.Utána felöntjük annyi vízzel,hogy éppen ellepje az egészet és feltesszük főni. Jó sokára felforr majd és utána még 1,vagy 2 órát kell főzni.

A mennyiségek itt 25 töltetékre jönnek ki, a 2 kiló hússal, de gondolom ezt már vissza tudod osztani.

Semmi baj nem lesz,ha több kolbászt,vagy több valamit raksz bele, nem lehet elrontani.

Ez egy igazi töltöttkáposzta.:-)

2011. febr. 3. 14:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 doboszoli ***** válasza:
55%

"ez az igazi töltött káposzta.."

Nem mondom, jól hangzik, jó is lehet.

Ám nekem a füstölt íz idegen a t.káposztában.

Ízlések, és pofonok....

2011. febr. 3. 18:24
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!