Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Hogyan készítsek isteni...

Hogyan készítsek isteni krumplipürét?

Figyelt kérdés
2009. febr. 20. 12:40
1 2
 1/12 anonim válasza:
100%

Először is a könnyen fővő krumpli a fontos, ez többnyire világos-sárgás színű, és kb. 20-25 perc alatt fő puhára. A főző vízbe teszek kevés sót, ha szükséges a kész pürét még utána lehet sózni.

Amibe töröm a főttkrunplit, az edény aljára öntök meleg (fontos, hogy meleg legyen)tejet, rátöröm a krumplit, beleteszek egy pohár tejfölt és egy mini-vajat. Ezután alaposan összekeverem fakanállal. Könnyű, habos, illatos kell, hogy legyen. Fontos a gyors összekeverés még melegen és a meleg tej, mert különben a törtkrumpli apró részei megdermednek és nem lesz elég krémes.

Ha picit nehéz keverni, akkor még öntök hozzá tejet. Ez a mennyiség kb. 5-6 szem normál méretű krumplira vonatkozik.

(kb. 2 dl tej, két dl tejföl és 2.2,5 dkg vaj)

2009. febr. 20. 12:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/12 anonim ***** válasza:
90%
Főzz meg kb. 1 kg meghámozott negyedekbe vágott burgonyát sós vízben. Miután megfőtt, szűrd le, tedd egy tálba, adj hozzá fél kocka rama margarint, 1 kisdobozos 20%-os tejfölt, s törd össze krumplinyomóval, amíg püré nem lesz belőle. Kóstold meg, lehet utólag is kicsit utánnasózni. Frissen melegen a legjobb!
2009. febr. 20. 12:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/12 anonim ***** válasza:
100%
És ha ezt esetleg még robotgéppel csinálod, akkor könnyű, habos püréd lesz.
2009. febr. 20. 14:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/12 anonim ***** válasza:
100%

Krumplipüré, Burgonyapüré


Hozzávalók:

1 kg szétfővőfajta krumpli

5 dkg vaj

tej

só.


Elkészítése: A krumplit megtisztítjuk, kockákra vágjuk, és sós vízben megfőzzük, Leszűrjük, majd áttörjük, és annyi - vajjal elkevert - forró tejbe öntjük, amennyit felvesz. Ha a főzővíz nem volt elég sós, utánasózzuk. Kitűnő, habos lesz a krumplipürénk, ha 1-2 percig verjüka krumplit a tejben habverővel.


Részben ízlésünktől függ, hogy milyen sűrűn szeretjük a burgonyapürét, részben a krumpli minőségétől, hogy mennyi tejet vesz fel. Csak rajtunk áll, hogy állítjuk be a sűrűségét.

2009. febr. 20. 14:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/12 anonim válasza:
100%
Szerintem a legfontosabb, hogy teavajjal készítsd és meleg tejjel, bár én egy kis tejszínt is szoktam hozzárakni és úgy még selymesebb lesz!
2009. febr. 20. 14:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/12 anonim ***** válasza:
100%
Én is ugyanúgy csinálom, mint az előttem lévők leírák, csak teszek még bele egy kevés szerecsendiót! Isteni finom ízt az neki!
2009. febr. 20. 14:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/12 anonim ***** válasza:
97%
*ad
2009. febr. 20. 14:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/12 anonim ***** válasza:
85%
Én az uóbbi időben delikáttal ízesítem, és finomabb, mint ha csak sót teszek rá.
2009. febr. 20. 16:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/12 anonim ***** válasza:
100%
nem tudom, írták-e, de ha olajon pirított hagymakarikákat is keversz a pürébe, mesés lesz!
2009. febr. 20. 16:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/12 anonim ***** válasza:
100%

Aham, de ha nem félsz az elhízástól, akár sült pecsenyezsírral is készítheted (kacsa, sertés, LIBA! stb.).

Néhány tipp még:

a) színesítheted például céklalével, ettől lilás lesz a színe, az ízén nem változtat

b) összekeverheted kevés készre sült sütőtökkel a krumplipürét, nagyon finom lesz (plusz még ha teszel bele sült hagymakarikákat, hmmm), de főtt répával és zsenge zöldborsóból készült pürével is isteni

c) tehetsz bele zöldfűszereket (apróra vágott petrezselmyet, metélőhagymát stb. stb)

d) vagy ha imádod a fokhagymát, mint én, akkor kerülhet bele kevés pépesített gerezd, esetleg fokhagymagranulátum

e) juhtúróval is mixelheted

f) ha meg valami különleges köretet szeretnél az asztalra tenni, próbáld ki, hogy az előzőekben felsoroltak szerint különböző színű és fűszerezésű, sűrű! püréből kisebb gombócokat formálsz, és kevés főzőtejszínnel nyakon öntöd a gömböket

2009. febr. 20. 19:17
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!