Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Hogy kell kelt tésztát csinálni?

Hogy kell kelt tésztát csinálni?

Figyelt kérdés
Nincs ilyen kelesztőgépem meg dagasztógépem meg ilyenek :D Csak ma akartam kalácsot csinálni, és nem dagadt meg, és egy nagy tömör izé lett, pedig szórtam bele élesztőpor. Szóval valaki le tudná írni? és ne azt hogy dagasztd meg keleszd meg futtasd fel hanem hogy ilyenkor pontosan mit kell csinálni :D De nem csak kalácsra gondolok, mert pizzát is szeretnék majd csinálni
2011. ápr. 24. 17:33
 1/3 anonim ***** válasza:

Ha jó kelt tésztát akarsz,akkor friss élesztőt futtass fel. A porélesztő nem mindig jó. A liszt pedig félfogós búzaliszt legyen. Mérd ki a hozzávalókat,és kézzel vagy fakanállal addig dagaszd (gyúrd,forgasd a tálban a tésztát),amíg teljesen sima gömb nem lesz,és az edény falától elválik. Elég sokáig kell dagasztani.

Ha megdagasztottad,akkor letakarva meleg,de nem forró helyen hagyd,amíg duplájára kel.

Akkor készíthetsz belőle bármit.

Sütéskor a sütő aljába tégy egy edénybe vizet,hogy gőzben süljön meg.

2011. ápr. 24. 17:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/3 anonim ***** válasza:

Első, épp a lényeg maradt ki, kérte a kérdező, hogy ne csak annyi legyen a válaszban, hogy "futtasd fel"... :)


Langyosíts meg egy kis tejet, tegyél bele egy kiskanál cukrot, és abba morzsold bele az élesztőt. Így álljon egy ideig, mondjuk negyed óráig, látod majd, hogy elkezd működni, hab keletkezik.. Ezt kell majd a liszthez keverni, nem csak úgy beleszórni az élesztőport.


Az élesztő nem szereti a hideget és a huzatot.

Ne legyen hideg a többi alkotórész se, és amikor áll a tésztád, takard le.

2011. ápr. 24. 18:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/3 A kérdező kommentje:
köszi szépen, talán holnap nekifutok mégegyszer :)
2011. ápr. 24. 19:17

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!