Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Jókai bablevest szeretnék...

Jókai bablevest szeretnék csinálni hogy magyaráznátok el egy kezdőnek mit hogyan kell? Bab csülök nincs beáztatva a receptek pedig elég bonyolultak. Légysziii valaki a férjemet akarom meglepni!

Figyelt kérdés
2011. júl. 24. 11:03
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
87%

Abból ebéd már nem lesz, csak vacsora!

Ha nincs beáztatva a bab, akkor sincs gond, esetleg később készül el.


Tedd oda a babot és a csülköt annyi vízben ami ellepi dobj rá 1-2 babérlevelet, néhány szem borsot, egy kis fej hagymát, és kezdd főzni. Közben pucold meg a zöldségeket, ha félig megpuhult a bab, akkor dobd mellé a felkarikázott répát, és a csíkokra vágott petrezselymet.

Amikor már majdnem kész dobhatsz bele krumplit, és csipetkét (ha nem akarsz gyurmázni, akkor a házi tarhony a is megfelel bele). Ha minden megfőtt, akkor vedd ki a csülköt (ha előbb megpuhul akkor korábban vedd ki). Készíts fokhagymás rántást, és rántsd be vele a levest, majd dobd vissza bele a kicsontozott. felkockázott csülköt, és keverj el benne egy tejfölt.


A Jókai bableves annyiban különbözik a simától, hogy a végén tejföllel bekeverik.

2011. júl. 24. 11:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/11 Tinker Bell ***** válasza:
52%

Hát áztatás nélkül nehéz lesz, de nem lehetetlen. Ebédre szeretnéd? Mert délre ez már nem lesz kész, akkor hozzá se kezdj!


Mosd meg a babot és tedd fel főni. Alaposan mosd meg a húst is, azt is tedd fel főni. Én külön szoktam, mivel nem egyszerre puhul meg a kettő. Ezután vársz, vársz, vársz és ha vártál még, akkor megnézheted, hogy hogy áll a bab, ha félkész állapotban van, akkor hozzáteheted a zöldségeket (krumpli, fokhagyma, vöröshagyma, zöldség, répa) és tovább főzöd. Nézd meg a húst is, hogy meg van-e puhulva. Vigyázz mert a hús hamarabb megfő, mint a bab, így azt hamarabb el kell zárnod, vagy később feltenned főni(mivel azt mondtad kezdő vagy, ezért írtam, hogy rakd fel egyszerre, hogy ne a húsra kelljen várni). Ha a bab úgy áll, hogy éppen nincs még megfőve, akkor öntsd hozzá a húshoz és a levéhez. Ez fontos, hogy a hús levét nehogy kiöntsd, mert ott vannak benne a finom ízek. Ekkor megvárod, hogy felforrjon és ekkor készítesz bele rántást, ami annyit tesz, hogy zsírom felfuttatsz némi lisztet, habzásig, majd leveszed a tűzről és főszerpaprikát raksz hozzá, ezt úgy rakod a levesbe, hogy a rántáshoz kanalazol némi forró levet és kavargatod (hőkiegyenlítés) és ezt 3-4x megismétled, így nem lesz csomós a levesben a rántás. Ha ez megvan, akkor főzöd még egy kicsit és beleszaggatod a galuskát, ami nálam a nokedli tésztából készül.


Bocsi, hogy ilyen hosszúra sikerült, de ezt nem lehet röviden elmondani...


Sok sikert!

2011. júl. 24. 11:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/11 anonim ***** válasza:
100%

Helyesbítés: a forró rántást csakis hidegvízzel lehet csomómentesre keverni...

A hideg tejfölt,habarást szokás apránként a meleg étel levével elkeverni, az a hőkiegyenlítés.

Egy kisebb kézi habverő,mindkét esetben hasznos lehet a keverésnél.

2011. júl. 24. 11:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/11 anonim ***** válasza:
100%

valóban rövid az idő, ebből csak vacsora lehet.

a babot addig is áztatni, a csülköt lehet főzni.

estefele lehet összállítani a levest, a zöldséget is csak akkor beletenni, ha a bab legalább félpuha.

Egy csipet szódabikarbóna segíti a bab puhulását.

Remélem, azért valahogy sikerül az a meglepi:))

2011. júl. 24. 11:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/11 Tinker Bell ***** válasza:
54%

Hidd el, hogy nekem is csomómentes a levesem, pedig mindig így szoktam csinálni!

=o)

2011. júl. 24. 11:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/11 A kérdező kommentje:
ha nem vágom fel a csülköt a végén az nem túl nagy baj?
2011. júl. 24. 12:40
 7/11 A kérdező kommentje:
mármint egészben hagyom és mindenki vág majd magának...
2011. júl. 24. 12:41
 8/11 Tinker Bell ***** válasza:
Ha neked úgy jobb, akkor nem, csak nem túl higiénikus. Viszont akkor ne hagyd a levesben, hanem tedd ki egy külön tányérra.
2011. júl. 24. 12:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/11 anonim ***** válasza:

Ne sajnáld azt a kis fáradságot a csülök felvágásával.

sokkal gusztusosabb, ha a levesben darabokban van már, vagy egy tálon szeletelve kínálod mellé, de ez is kivételes eset, mert együtt szokták tálalni, legalábbis szerintem.

2011. júl. 24. 12:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/11 A kérdező kommentje:
fokhagymát ne a rántásba? és hány gerezdet?
2011. júl. 24. 13:13
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!