Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Fagyasztott eperből valami...

Fagyasztott eperből valami fini süti?

Figyelt kérdés

Segítene valaki annyira ennék valami finomat ami nem tejszínes,de mindenhol csak ilyenbe botlok.

egyszerű -bonyolult bármi.Köszi.


2011. szept. 17. 17:44
 1/1 anonim ***** válasza:
46%

csak ezeket találtam :néhány recept,több joghurtos tortaváltozat is,én azt kerestem:

I.

Hozzávalók:

1 pohár tejszín

4 tojás

2 pohár liszt

1 pohár cukor

1/2 tk. sütőpor

1 cs. vaníliás cukor

35 dkg eper (friss v. konzerv)


Elkészítés:

A tejszínt és a tojást jól felverjük. A sütőporral elkevert lisztet és a cukrot a tojás-tejszín keverékhez adjuk és robotgéppel összekeverjük. A masszát egy kivajazott formába tesszük és az epreket belenyomkodjuk. Előmelegített sütőben 200 fokon kb. 30 percig sütjük. A kihült sütit porcukorral megszórhatjuk.


Tanácsok:

A süti legalább a 2szeresére emelkedik és bármilyen formában elkészíthető.

Édesítőszerrel is elkészíthető. Ha mindenképp pótolni akarod a lisztet teljeskiörlésűvel, max. fele-fele arányban javaslom.

Megpróbáltam más gyümölccsel is, de nem volt jó ötlet.

Pillanatok alatt összedobható!


Elkészítési idő: 45 perc



II. Joghurtos eperkocka


Hozzávalók:

a tésztához:6 tojás,

12 dkg k.cukor,

12 dkg liszt,

3 dkg kakaópor.

a joghurtkrémhez:4 dl joghurt,

10 dkg p.cukor,

20 dkg tejszínhab,

2 dkg zselatinpor.

a díszítéshez:25 dkg eper (friss,vagy fagyasztott felengedve,esetleg eperkonzerv),

1 tasak tortazselé,

10 dkg cukor.


Elkészítés:

A tojásokat szétválasztjuk.A sárgákat a k.cukor egyharmadával habosra keverjük.A fehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük.

A lisztet a kakaóporral összeszitáljuk.A tojássárgájához hozzáadjuk a tojáshabot s ezután a lisztet.Sütőpapírra egyenletesen elkenjük,és 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük a kakaós lapot.

Kihűlés után rátesszük a joghurtkrémet.Ehhez a joghurtot a cukorral simára keverjük,a tejszínhabbal fellazítjuk,majd feloldott,langyos zselatinnal stabilizáljuk.(1 dl vízhez 2 dkg zselatinpor)

A krémet a kakaós lapra egyenletesen elkenjük,majd hűtőben dermesztjük.Kb.1 órás pihentetés után friss vagy felengedett,esetleg lecsöpögtetett konzerv-eperrel megrakjuk a tetejét,és tortazselével "lefényezzük"(1 dl vízzel és a cukorral felfőzzük,majd lehűtjük).



III. Epres-joghurtos torta


Hozzávalók:

» 1 kész piskótakarika

» Krém:

» 500g eper

» 1 tasak zselatin

» 2 pohár natúr joghurt

» 100g porcukor

» 1 vaníliás cukor

» 3 dl tejszín

» Díszítés:

» 50ml tojáslikőr

» 1 tasak habfixáló


Elkészítés:

A piskótakarikát két lapba vágjuk. Az epret alaposan megmossuk és négybe vágjuk. A zselatint 3 evőkanál vízzel elkeverjük, majd felmelegítjük. A joghurtba belekeverjük a cukrot, vaníliás cukrot és a zselatint. Felverjük a tejszínt, majd az eperrel együtt a joghurthoz adjuk. A krém felével megtöltjük a tortát, majd a másik felével bevonjuk.

A tojáslikőrt összekeverjük a habfixálóval, és ezzel díszítjük a tortát.



IV. Epres túrófagylalt


Hozzávalók:

20 dkg túró

1 kávéskanál vanília aroma

6 ek. por alakú édesítőszer (vagy ennek megfelelő folyékony)

1 dl tejszín

2 db tojássárgája

20 dkg eper (fagyasztott is lehet)

reszelt citromhéj


Elkészítés:

A tojássárgáját és a cukrot habosra keverjük, gőz fölött besűrítjük. Kihűlés után kézi habverővel belekeverjük a túrót, a vanília aromát, a leturmixolt epret, a reszelt citromhájat és óvatosan a habbá vert tejszínt. Formába öntjük és a mélyhűtőbe tesszük.


Tanácsok:

Más gyümölccsel is elkészíthető


Elkészítési idő: 20 perc



V. Eres habos:


Hozzávalók:

30dkg liszt

14dkg margarin

csipet só

4 tojás

2dl+ egy kevés langyos tej

2dkg élesztő

lekvár

min. 50dkg, max. 80dkg eper vagy meggy vagy barack.


Elkészítés:

30dkg lisztet elmorzsolunk 14dkg margarinnal. Adunk hozzá egy csipet sót, 4 tojás sárgáját. 2 kévés kanál porcukrot belerakunk 2dl langyos tejbe és 2dkg élesztőt felfuttatunk benne. Hozzáadunk annyi langyos tejet, hogy lágy tésztát kapjunk. Ujjnyi vastagra nyújtjuk és nagyméretű tepsibe rakjuk. A tésztát megkenjük lekvárral és tetejére megtisztított, lecsepegtetett gyümölcsöt rakunk. Lehet befőtt is. Nagyon finom eperrel, meggyel, barackkal.


Meleg helyen 1 órán át kelesztjük. Előmelegített sütőben sütjük. Amikor már majdnem kész, rákenjük a 4 tojás habbá vert fehérjét, amihez 8 evőkanál cukrot adagoltunk. A habnak keménynek kell lennie. Visszatesszük a sütőbe és készre sütjük. Amikor kihűlt vízbe mártogatott késsel szeleteljük. A gyümölcs mennyisége 50-80dkg lehet megtisztítva.


Tanácsok:

Túróval is készíthető, az is nagyon finom. Ilyenkor lekvár helyett búzadarát szórunk a tésztára, arra megy a cukorral, mazsolával, tojás sárgájával, citromhéjjal elkevert túró. A kimaradt fehérje a habhoz adható, 1 tojásfehérjéhez 2 evőkanál cukor kell.

50-75dkg túró szükséges. A továbbiakban megegyezik az előzővel. Kicsit nagy adag, de mindig elfogy.



VI. Epres habos metélt hidegen:


Hozzávalók:

20 dkg cérnametélt, 25 dkg eper, 2 dl tejszín, 4 dkg vaj, 1 dl tej, 1 csapott evõkanál zselatinpor, 12-15 dkg porcukor, só.


Elkészítés:

A cérnametéltet forrásban lévõ sós vízben megfõzöm, majd leszûröm és az olvasztott vajra szedem. Jól összekeverem. Az epret közben megmosom, szárazra csurgatom, kicsumázom és apróra vágom. A tejszínbõl kemény habot verek, kevés porcukorral ízesítem, és az eperrel óvatosan összekeverem. A zselatint kevés tejben megáztatom és langyosra melegítem, közben állandóan kevergetem. Ha teljesen feloldódott, akkor langyosra hûtöm és hozzáadom az epres habhoz. Végül az egészet óvatosan átforgatom a vajas tésztával. Kis formákba simítva elosztom, majd alufóliával vagy folpackkal befedve a hûtõszekrényben egy napig hûtöm. Tálalás elõtt a formából kiborítom és kevés tejszínhabbal megspriccelve kínálom.


Elkészítési idő: 50 perc



VII. Epres madártej:



1 1/4 liter 1,5%-os zsírtartalmú tej

1 vaníliarúd

30 deka friss vagy felengedett mélyhűtött eper

4 tojás

Ízlés szerint édesítőszer

1 cs. vaníliás v. epres pudingpor

1 citrom


Elkészítés:

Egy fazékban összeforralom a tejet a félbevágott vaníliarúddal, és 20 percre félreteszem. Ennyi idő alatt a tej átveszi a vanília aromáját. Amikor ez megtörtént, kiszedem belőle a rúddarabokat.

Félbevagdosom a megmosott, kicsumázott epret, és összeturmixolom a vaníliaízű tej egyharmadával. Azért csak ennyivel, mert a maradék tejben főzöm majd ki a habgaluskákat. A kész epres turmixot félreteszem, és szétválasztom a tojásokat. A tojásfehérjékből habot verek két lépésben: először csak addig, amíg kialakul a lágy hab, aztán beleszórom az édesítőszert, kemény és habbá verem.

Hideg vízzel kiöblítek egy közepes méretű fazekat, és felforralom benne a halványsárga, vaníliás tejet. Ha már rotyog, takarékra állítom a lángot, és tojáshabból evőkanálnyi adagokat szaggatok bele. Mindkét oldalukon kb. 1-1 percig főzöm, majd szűrőlapáttal kihalászom, és félreteszem őket. Arra mindvégig ügyelek, hogy egyszerre csak annyit főzzek ki, amennyi a túlzsúfoltság veszélye nélkül belefér a fazékba.

Amikor az összes habgaluska kifőtt, elzárom a fazék alatt a gázt, és a vaníliás tejhez öntöm az epres turmixot. Ezután a tojássárgákat meg a pudingport kézi habverővel összedolgozom és apránként annyit kanalazok hozzá a meleg, epres-vaníliás tejből, hogy a tojásos keverék meglangyosodjon. Ezt átöntöm a fazékba, begyújtom alatta a tüzet, és gyengéd lángon kézi habverővel kevergetve besűrítem az epres madártejet.

Már csak a megmosott citrom héját reszelem a madártejhez. Kiszedem tálkákba, és ha már teljesen kihűlt, tálalásig beteszem a hűtőbe.


Tanácsok:

6 adag lesz belőle


Elkészítési idő: 30 perc



IIX. Epres joghurttorta:


Hozzávalók:

• A piskótához:

• 4 tojás

• 4 kanál cukor

• 4 kanál liszt késhegynyi szódabikarbónával

• 4 kanál víz

• A töltelékhez:

• 2 nagy pohár natúr joghurt

• 3 csomag vaníliás cukor

• 3-4 kanál cukor ízlés szerint

• reszelt citromhéj és citromlé ízlés szerint

• kb. 1 kg eper

• 1,5 kanál zselatin

• 1 dl víz

• A díszítéshez:

• tejszínhab

• néhány szem eper



Elkészítés: Sütőpapírral kibélelt tortaformában 4 tojásos vizes piskótát sütünk. Ha elkészült, borítsuk ki rácsra, hogy kihűljön. Amikor kihűlt, tegyük vissza a tortaformába. Az eper felét turmixoljuk le, ízesítsük vaníliás cukorral, cukorral, citromlével, citromhéjjal, tegyük bele a joghurtot. A másik fél kilónyi eperszemet felezzük el, és tegyük a tésztalapra. A joghurtos krémet langyosítsuk meg, közben egy kis lábosban olvasszunk fel 1,5 kanál zselatint kb. 1 dl vízben. Ha már gyöngyözik, keverjük bele a joghurtkrémbe, majd az egészet öntsük a tortaformába. A tetejére díszítésként tehetünk pár szem epret. A tortaformát egy éjszakára tegyük hűtőbe, ez idő alatt meg fog dermedni. Tálalhatjuk tejszínhabbal, de anélkül is nagyon finom! remélem tudtam segíteni

2011. szept. 17. 17:50
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!