Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Mit csinálhatnék fagyasztott...

Mit csinálhatnék fagyasztott eperből?

Figyelt kérdés
Még nyáron anyósomék voltak szed magad akción ahol rengeteg epret hozztak haza amit lefagyasztottunk.De jönnek az ünnepek és kellene a sok húsnak a hely a fagyasztóba.Vmi jó kis süti amihez fagyasztott eper kell??Mert ha felolvasztom akkor már nem az igaz....vagy vmi más ötlet mit kezdjek vele??Van vagy 6 kg:(
2011. nov. 28. 21:50
 1/9 anonim ***** válasza:
100%
Bármit tudsz belöle csinálni, amit a frissböl, lekvárt, turmixot, eperkrémet, bármilyen süti krémjébe jó.
2011. nov. 28. 22:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/9 anonim ***** válasza:

Epres muffin


HOZZÁVALÓK


egy bögre finomliszt

3/4 bögre cukor

10 dkg vaj

1 bögre apróra vágott eper

3 tojás

fél zacskó sütőpor,

vaniliás cukor

papírkapszli a sütéshez



ELKÉSZÍTÉS

A cukrot, a vanilincukrot és a lágy vajat alaposan keverd el. Add hozzá a tojásokat és dolgozd ezzel is össze.


A legjobb, ha kézi habverővel dolgozol. A masszához adagold hozzá a lisztet és a sütőport két részletben. Forgasd bele az epret. A süteménymasszát adagold kis papírkapszlikba. Ne töltsd meg őket teljesen, csak háromnegyedig. 12-15 percig süsd közepes lángon.


Epres túrótorta

A tojásokat felverjük a cukrokkal, beleöntjük a pudingport, majd a túrót is hozzáadjuk, belekeverjük.

Az epret megmossuk, a szárát levágjuk, majd felvágjuk kisebb-nagyobb darabokra, és ezt is a túrós masszához adjuk.

Kivajazott, lisztezett tepsibe öntjük, és előmelegített sütőben 25 perc alatt megsütjük. (Nem olyan hatalmas adag ez a mennyiség, nekem egy 24 cm átmérőjű kör alakú szilikontepsiben éppen jó magasságú lett, ennél nagyobb alapterületűbe nem érdemes tenni, mert túl lapos lesz.)


sütési hőfok:

180°C

sütési mód:

hőlégkeveréses

tepsi mérete:

24 cm


Epres tiramisu

Hozzávalók 10 szelethez:

A piskótához:

30 db babapiskóta

500 g eper

250 ml tej (2,8%-os)

ízlés szerint porcukor

ízlés szerint kevés Amaretto likőr

ízlés szerint kevés Triple Sec likőr- elhagyható

A krémhez:

250 g natúr krémsajt (Mascarpone, Philadelphia)

375 ml jól behűtött tejszín

250 g kristálycukor

250 g eper

3 db egész tojás

10 g lapzselatin

A díszítéshez:

eper

étcsokoládé


Az epres tiramisu a klasszikus tiramisu szezonális változata. Hordozza magában az eredeti változat jellegzetességeit, de az ízvilágot a kávé helyett ezúttal az eper uralja.

Elkészítési idő

60 perc

+ 90 perc fagyasztás


Elkészítés:


1. Készítsük elő egy 17 X 24 cm-es, magas peremű tepsit. Először az alsó piskótaréteget fogjuk előkészíteni. Ehhez tegyük egy tálba a tejet, és enyhén ízesítsük édeskésre a porcukorral, majd tegyük bele az epret, az amaretto likőrt, és jó alaposan turmixoljuk össze.


2. Most a babapiskóták egyik felét egyenként beáztatva, tegyük szorosan a tepsi aljába. Ha megvagyunk, a maradék epres keveréket, és babapiskótát tegyük félre, később még kelleni fognak.


3. Az epreket apróra vágjuk, majd a felét rászórjuk a babapiskótákra, a másik felét félretesszük.


4. Most egy lábasban közepes lángon tegyünk fel vizet a tűzhelyre főni. Egy tálban keverjük össze az egésztojásokat a kristálycukorral, majd mikor felforr a vizünk, tegyük rá vízgőzre a tojásos keveréket. Gyakran megkevergetve addig kell melegítenünk a cukros tojást, míg csípős nem lesz a hőmérséklete.


5. Míg a tojás a gőzfürdőn melegszik, a behűtött tejszínből kemény habot verünk, majd betesszük a hűtőbe. A lapzselatint kevés langyos vízben beáztatjuk. A mascarponét pedig kiszedjük egy kis tálba, és simára keverjük, majd ezt is félretesszük.


6. Közben csípősre melegedett a tojásunk. Levesszük a gőzfürdőről, és maximális fokozaton, kihűlésig habosítjuk.

FIGYELEM! Ne legyünk türelmetlenek, valóban kihűlésig habosítsuk, mert különben elfolyik majd a krémünk!


7. Ha a tojás kihűlt, elkezdjük összerakni a krémet. A tejszínhabot elővesszük a hűtőből, és óvatos mozdulatokkal hozzákeverjük a mascarponét. Végül hozzáöntjük a tojásos habot, és lassú mozdulatokkal ezt is hozzákeverjük a tejszínhez.


8. A lapzselatinra már korábban vizet kellett öntenünk, erről most leöntjük a vizet, egy edénybe tesszük, és a lehető legkisebb hőfokon felolvasztjuk folyamatosan kevergetve azt - ez kb 10-20 másodpercet vesz igénybe.

FIGYELEM! Nem forraljuk fel a zselatint, sőt ne is forrósítsuk fel! Amint feloldódott, jó is!


9. Most vékony sugárban, folyamatos keverés mellett keverjük a zselatint a krémhez. Ügyeljünk, hogy a zselatint jól eloszlassuk a krémben! Ezzel el is készült a töltelék.


10. A töltelék felét szedjük a beáztatott babapiskótákra, simítsuk el, majd a maradék babapiskótákat jól beáztatva osszuk el a krém tetején, végül szórjuk rá a maradék epret.


11. Ha ez megvan, oszlassuk el a babapiskótákon a maradék krémet is, simítsuk el, majd tegyük a fagyasztóba a tiramisut.


12. A tiramisut fagyasztás után forróvizes késsel körbevágjuk, szeleteljük, kakaóporral meghintve, kiengedve tálaljuk, de akár gombócozva is tálalhatjuk.

FIGYELEM! A fagyasztás a leggyorsabb út a fogyaszthatósághoz. Íz tekintetében az a legjobb, ha 6-8 órát tud állni a sima hűtőben a tiramisu, ekkor jól összeérnek az ízek.

2011. nov. 28. 22:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/9 anonim ***** válasza:
olvaszd ki, cukorral turmixold össze, jó sütiöntetnek is, de én leginkább tejberizshez szoktam enni. Tök finom.
2011. nov. 28. 22:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm a tippeket:)
2011. nov. 28. 22:18
 5/9 anonim ***** válasza:
2011. nov. 29. 07:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/9 anonim ***** válasza:
100%

én is csak turmixnak vagy gyömölcslevesnek tudom ajánlani, mert az a lottyadt kiolvadt eper semmyilyen sütibe nem jó, mert a tésztát is és a krémet is eláztatja.

én ezért nem fagyasztok epret.

ha sok, akkor dzsemnek is befőzheted, az legalább kisüvegben foglalja a helyet, és finom is.

2011. nov. 29. 07:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/9 anonim ***** válasza:
85%
csinálj belőle fagyit: tejszínhabot felversz, összekevered a pépesített eperrel. elteheted lekvárnak is, és akkor a polcon fog várakozni, nem a fagyóban. epres piskóta tekercset is csinálhatsz egy részéből.
2011. nov. 29. 08:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/9 A kérdező kommentje:
eperkrém leves nagyon jól hangzik:)))és milyen finom lehet haogy olvastam na az tuti lesz.Hát életembe nem főztem még dzsemet:(igen fagyira én is gondoltam ,sütibe tényleg nem igazán nyerő.Ma csináltam gyümölcs tortát arra jó volt hogy félig fagyos maradt az eper mert máskor is szoktam fagyasztott erdei mixből csinálni.Köszönöm szépen mindenkinek.Jövőre tuti nem teszek el ennyit inkább elajándékozom vagy megtanulok lekvárt főzni:)
2011. nov. 29. 14:32
 9/9 anonim ***** válasza:

eperszósz, eperturmix, epres pavlova torta, eperfagyi, eperhab. De még akár be is főzheted lekvárnak.

[link]

2011. nov. 29. 14:57
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!