Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Mit jelent a fehér liszteknél...

Mit jelent a fehér liszteknél (búza) a 480,650, 000 szám a tasakon?

Figyelt kérdés
2012. jan. 12. 20:47
 1/3 anonim ***** válasza:

BL-55: finom (búza)liszt,


BL-80: fehér kenyérliszt,


BL-112: félfehér kenyérliszt,


BFF-55: rétesliszt,


AD: búzadara,


GL-200: Graham liszt;


TL-50: tésztaipari liszt,


DSL: durum simaliszt,


TDD: tésztaipari durum dara,


TBL-70: fehér tönköly (búza)liszt,


TBL-300: teljes kiőrlésű tönköly (búza)liszt,


RL-60: fehér rozsliszt (rozsláng),


RL-90: világos rozsliszt,


RL-125: sötét rozsliszt,


RL-190: teljes kiőrlésű rozsliszt.

2012. jan. 12. 21:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/3 anonim ***** válasza:

őrléskor a lisztbe kerül a búza (vagy egyéb gabona héja). Több vagy kevesebb,és ezt nevezik hamutartalomnak. A román törvény meg így csoportosítja a liszt féléket:


A finom fehér liszt maximum 0,65% hamutartalommal rendelkezhet és a következő kategóriák léteznek:


- 480-as:finom fehér liszt, maximum 0,48% hamutartalommal

- 000 -as: finom fehér liszt maximum 0,48% hamutartalommal és maximum 28% gluténtartalommal;

- 550-as:finom fehér liszt, maximum 0,55% hamutartalommal

- 650-as: liszt, maximum mximum ,65% hamutartalommal rendelkezhet


ezen kívül van még a félfehér liszt, ami 0,66% és 0,90% , a fekete liszt, ami 0,91% és 1,40% illetve a diétás liszt, ami 1,41% és 2,2% maximális hamutartalommal rendelkezhet


Ezek a román “rendszerezések”, mert úgy értettem magyarországon másképp vannak számozva. De sejtésem szerint a számok nagyjából itt is fedik a %-at.

2012. jan. 12. 21:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/3 A kérdező kommentje:
Igazad van, tényleg Erdélyből írok, mindkettőtöknek köszönöm a válaszokat.
2012. jan. 13. 11:56

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!