Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Leírnátok, hogy hogyan készíth...

Leírnátok, hogy hogyan készíthetnék fánkot a legegyszerűbben?

Figyelt kérdés
Kezdő háziasszony vagyok, és még sosem készítettem fánkot.Kérlek arányokat is írjatok, köszönöm!
2012. márc. 12. 15:46
 1/4 anonim ***** válasza:

A fánk sosem egyszerű.


Hozzávalók:

½ kg liszt

2 dkg élesztő

5 dkg porcukor

5 dkg vaj

2 tojás sárgája

1 pici pohárka rum

késhegynyi só

½ liter tej

1 kg zsír, vagy 1 liter olaj a sütéshez



Elkészítés:

Kovászt készítünk: 3 dl langyos tejbe 1 evőkanál porcukrot rakunk, majd belemorzsoljuk az élesztőt, a tetejét pedig 3 evőkanál liszttel megszórjuk.

A többi cukorral a tojássárgáját elkeverjük, majd a megkelt kovászt hozzáadjuk. A langyos vajat jól elkeverve hozzáadjuk, valamint a lisztet, rumot, és annyi tejet, amiben a sót feloldottuk. Lágy kalácstészta sűrűségű tésztát kell, hogy kapjunk. Fakanállal 20 percig verjük, vagy ugyanennyi ideig géppel dagasztjuk. A tetejét liszttel megszórjuk, és langyos helyen letakarva 1,5-szeresére kelesztjük.


Amint megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, ujjnyi vastagra nyomkodjuk, és fánkszaggatóval kiszaggatjuk. A deszkán még 30 percet kelesztjük. Mielőtt sütni kezdenénk, enyhén nyomkodjuk be a közepüket. (Én mivel az első pár nagyon ellapult a zsírban egy picikét még meg is sodortam az oldalát.) Középforró bő zsírban, vagy olajban egyenletes tűzön süssük, először a kráteres oldalával lefelé. Amint készen vannak, vegyük ki, és papírtörlőre csöpögtessük a felesleges zsiradékot róluk. Lekvárral betöltve, porcukorral hintve tálaljuk.



Megjegyzés:

A deszkán való kelesztésnél ne kelljen túl a tészta!

Nem szükséges, hogy az első oldalának megsütésekor fedő legyen a tálon, anélkül is elérhető a szalagos hatás. Legalábbis nálam ez a tapasztalat.

2012. márc. 12. 18:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/4 anonim ***** válasza:

[link]


Kanállal kell a zsírba szaggatni, mint a galuskát, csak jó nagy legyen! púpos kanálnyi

2012. márc. 12. 19:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/4 anonim ***** válasza:
mandulát ki lehet hagyni
2012. márc. 12. 19:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/4 anonim ***** válasza:

Ha elfogadsz egy személyes tanácsot:

Ne fánkot süss, hacsak nem az volt a konkrét kérés.

Csinálj inkább buktát, ugyanaz, csak nem olajban (vagy zsírban) kell sütni, amitől jóval könnyebb lesz, nem üli meg úgy az ember gyomrát, miközben ízre talán még finomabb is...

2012. márc. 12. 22:23
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!