Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Ennyire nincs íze a zöldségfél...

Ennyire nincs íze a zöldségféléknek, többi lent?

Figyelt kérdés
Főztem egy nagy fazék húslevest. Saját vágásból húsos csontból, a zöldségféléket vettem. Raktam bele: zöldség/zöldje, répa, karaláb, hagyma, kelkáposzta, fél paradicsom, fél paprika. Olyan sűrű, hogy alig van leve. Csak sót raktam bele, ételízesítőt nem, gondolván ennyi zöldségféle úgyis megadja az ízét. Hát nem adta meg.:( Tiszta vízíze lett. Csak raknom kellett bele egy kis ételízesítőt:( Először csak sóval próbálkoztam, talán az elég lesz, csak keveset tettem először. De nem:( Ennyire nincs ízük a zöldségféléknek, vagy én rontok el valamit? Bár elképzelésem sincs mit, ennél több mindent már nem kell egy húslevesbe rakni. Már csak zeller és bors mehetett volna szerintem, amit kihagytam. ...és nem arról van szó, hogy hozzá vagyok szokva az ízfokozókhoz, mert tisztán érezhető volt, hogy enyhén ízesített vizet kóstolok. Ha az ízfokozókat hiányolták volna az ízlelőbimbóim:), akkor "ízesnek" éreztem volna, csak nem eléggé. Szerintem. Vagy nem? Szerintem de igen, mert mostanában egyre több ételből kihagyom az ételízesítőt, és így jobban ízlenek.

2012. aug. 3. 13:45
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
74%
Tényleg nincs íze a növényeknek. Egyrészt, mert hibridek: szebben néznek ki, nagyobbra és gyorsabban nőnek, de az íz látja kárát az eladhatóbb kinézetnek. A másik, hogy egy rakás növényt zárt épületekben nevelnek kőzetgyapotban közegben, tehát se napfényt, se földet nem láttak soha életükben.
2012. aug. 3. 13:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/11 anonim ***** válasza:
100%
teljesen a zöldségre nem lehet fogni, de nem tudjuk, milyn hús, mennyi víz, mennyit főzted...igyekszem a piacon helyi termelőktől vásárolni, de nagyáruházban is vettem züldséget és jó lett a húsleves mindig...(meg is kívántam)...
2012. aug. 3. 13:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/11 anonim ***** válasza:
100%

Nem mindegy, mennyi benne a zöldség.

Írod, hogy nagy fazék. (Mekkora nagy?)

Én 5 literes lábosban főzöm, kb. 2 liter vizet öntök rá.

Ebbe megy 2 nagy vöröshagyma egészben, 3-4 NAGY répa, 3-4 zöldség (gyökér), 1 karalábé, 1 zeller (gumó, nem túl nagy) vagy 4-5 angolzellerszár, 1 egész paprika és paradicsom, ill. szeretjük a krumplit, 1-2 db abból is egészben, kisebbek. Minden esetben teszek bele 3-4 szál zellerzöldet is. + 4-5 egész bors.


Ha eddig vegetát használtál, akkor abban volt cukor (nézd csak meg az összetevőket), tehát kell a levesbe egy csipet cukor is.


A zöldségnek kell, hogy legyen íze - még télen is van, akkor is csak a paradicsom rossz. Kérdés, hogy milyen íze van, mert én jártam úgy, hogy keserű volt a répa meg a zöldség.

2012. aug. 3. 13:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/11 anonim ***** válasza:
100%
Ja, és persze nem mindegy, hogy magára a csontra mennyi vizet öntesz a húshoz képest. Mert a csonton kell lennie húsnak, attól lesz íze a levesnek. De sose lesz annyira jó, mint egy húsleves.3.
2012. aug. 3. 14:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/11 anonim ***** válasza:
72%
Valamit elbaltáztál nekem mindig sikerül a húsleves.
2012. aug. 3. 14:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/11 anonim ***** válasza:

Valószinüleg túl sok vizet és túl kevés zöldséget használtál, meg füszerekröl sem irtál hogy tettél vona bele a són kivül. (Zeller meg bors eleve alap a húslevesben!)

Én 3 liter leveshez kb 1 kg húst/csontot veszek, ehhez két fej hagymát, 4-5 gerezd fokhagymát, fél kg sárgarépát, fél kg petrezselyemgyökeret, negyed kg zellert, 1 szál pórét. Füszerként mindent liter vizhez 1 teáskanál sót, 3-4 szem fekete borsot, 3-4 szem szegfüborsot, kevés gyömbért teszek, és ha kell, még késöbb utánaizesitem.


És igenis az a másik, hogy megszoktad az ételizesitö izét és AZT hiányoltad belöle. Ugyanis annak annyira mesterséges ize van, hogy mellette semmilyen természetes iz nem érzödik rendesen, ezen kivül az izérzékelö receptorokat is elállitja. Éppen ezért érzel csak enyhén izesitett vizet - aki nincs hozzászokva az izfokozókhoz, az rendesen érezte volna (feltéve, hogy nem túl sok vizet használtál.)

2012. aug. 3. 14:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/11 anonim ***** válasza:
Én a zöldségeket kevés olajon megpárolom és utána engedem fel és teszem bele a húst. a párolás jobban kihozza a zöldségek aromáját. Ha nem használt ízesítőket, akkor sok zöldséget tegyél a levesbe.
2012. aug. 3. 14:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/11 anonim ***** válasza:
56%
Borsólevest szoktam csak csinálni,de abba mindig dobok egy leveskockát,mert anélkül nem jó,pedig tele van zöldséggel.
2012. aug. 3. 14:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/11 A kérdező kommentje:

Akkor lehet, hogy mégis sok vízzel főzöm a levest. Pedig valóban nagyon sűrűnek hat.

Nem tudom hány literes a fazék, de egy három literes fazék szokott tele lenni a levével leszűrés után, és egy kb. szintén három literes lehet a műanyag, ami tele lesz a hússal és zöldségfélékkel.

Mindig így járok, hiába próbálkozok, hogy csak sót rakjak bele, nem elég jó ízű a bele főzött dolgoktól, rakni kell még bele ételízesítőt.

Legalább három órán keresztül szoktam főzni.

Három hatalmas répát ( vagy több kicsit ), két hatalmas zöldséget ( vagy több kicsit ), egy közepes vhagymát, egy karalábot, egy zellert ( ez most kimaradt ) szoktam rakni bele. Ezeken kívül ha van itthon, most volt, egy negyed kelkáposzta, most fél paradicsom, fél paprika, egy hatalmas krumpli van benne. Ja, és zöldségzöldje. Plusz a hús szokott bele menni, nem tudom kilóra mennyi.

Akkor legközelebb még kevesebb vízzel próbálkozok.

2012. aug. 3. 14:48
 10/11 anonim ***** válasza:

Kár, hogy a zellert most kihagytad, mert nagyon karakteres, finom íz mind a húslevesben, mindpedig a gulyásban.

Én, ha túl nagyot kapok, akkor lefagyasztom hasábokra vágva egy részét. és a zellerzöld is fontos bele.

nagyon jól írta az, aki a cukrot említette. egy jó fazék levesbe, én is szoktam 2 mokkacukrot tenni.lágyatja az ízeket.

2012. aug. 3. 16:00
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!