Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » A szarvashúst mennyi ideig...

A szarvashúst mennyi ideig kell főzni?

Figyelt kérdés

Sziasztok!


Sosem csináltam még szarvashúsból pörköltet, de most sikerült szereznem 2 kg szarvascombot. Persze párszor ettem már vadpörköltet, de az nem házi volt.

Mennyi ideig kell főzni a húst? Úgy hallottam, h tovább tart míg megpuhul, mint egy sima sertéshús. Ez igaz? Kuktában készíteném, talán úgy hamarabb elkészül. [bográcsban lenne az igazi, de panelban nehéz lenne megoldani:)]

Esetleg tudnátok ötleteket, tanácsokat adni, h mit tegyek bele, mit csináljak másképp a sertéshez képest?

Előre is köszönöm a válaszokat:)


26/F



2012. nov. 14. 21:52
 1/9 anonim ***** válasza:
36%
A kuktát semmi képp sem javasolnám, nem is tudom, hogyan lehetne kuktában pörköltet készíteni. A főzési idő nagyban függ az állat korától, de tapasztalataim szerint nem igényel sokkal hosszabb főzést mint mondjuk egy marha(a disznónál valószínűleg azért több kell). Főzés közben kóstolás alapján lehet eldönteni, hogy megfőtt-e már a hús. Vadat kicsit máshogy kell fűszerezni, mint a disznó pörköltöt, boróka bogyó miegymás, erről 100 receptet találni az interneten. Szoktak írni bort is a főzéshez, nekem az nem vált be, inkább jó azt meginni mellé.
2012. nov. 14. 22:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/9 mustafa33 ***** válasza:
51%
Kuktában nem az igazi. A comb valóban egy kicsit keményebb lesz, ezért szokták pácolni (meg a szagért is ha szeptemberi bika). Én nem szoktam. Csak egy kis jó savanyú fehér bor (Müller Thurgau vagy zöld szilváni vagy házi gugulós) kell bele, az puhít. És zsírt nem olajat. 1 és 1/2 óra.
2012. nov. 14. 22:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/9 doboszoli ***** válasza:
76%

Mivel nem ismerjük a megboldogult agancsos korát a főzési idő másfél órától akármeddig tarthat, de előbb-utóbb úgyis a hús enged.)

A fűszerezést -szerintem- nem kell túlragozni. Ugyanúgy készítsd, rövid lében, kissé lepörkölve, mint a marhapörköltet, némi boróka, kevés egész szegfűbors menjen bele pluszként.

A főzés befejezése előtt önts hozzá kevés -mondjuk kilónként egy deci- jó minőségű, száraz vörösbort, amivel egyet még rottyan, és mehet az éhező nép elé.

Csípősség opció, de semmiképpen ne legyen erős mint a vadállat.

2012. nov. 15. 04:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/9 anonim ***** válasza:
54%

A 3-as tanácsához pluszban:

Ha túlságosan kiérződik belőle a "vad"-íz, akkor még főzés közben darabolj bele 1-2 girizd fokhagymát is.

A csípősségét pedig úgy tudod "szabályozni", hogy a csípős zöldpaprikát nem bele-szeleteled, csak kettévágva rakod bele. Ha úgy érzed, hogy az átlag-fogyasztók szerint már eléggé csípős, a paprikát szedd ki kistányérra, ha a vendégek közül valaki kéri, majd beletunkolja a saját tányérjába! ?)))

2012. nov. 15. 08:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/9 anonim ***** válasza:
54%

4-es vagyok!

Hogy a kérdésedre is válaszoljak:


minden ételt, így a húst is, sőt még a szarvashúst is annyi ideig kell főzni (esetleg sütni), amíg meg nem puhul!

Felesleges az időt percre pontosan előre kérdezni!

Ha főzés közben veszed a fáradságot és egy villát, beleszúrsz a husiba (vagy éppen amit főzöl) és megnézed, hol tart a fövésben, majd kiderül, hogy meddig kell főzni.


Különösen a húsoknál nem lehet előre megmondani, ha nem tudjuk azt, hogy a megboldogult jószág milyen idős volt!

2012. nov. 15. 08:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/9 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat, hasznosak voltak, természetesen mindenkinek jár a zöld.

Sajna az állat korát nem tudom, azt elfelejtettem kérdezni.

Azért gondoltam a kuktában főzést, mert én a sertéspörköltet is abban készítem. Hamarabb is elkészül, plusz a hús szinte magától szétomlik:) De lehet h akkor sima edényben csinálom csak.

2012. nov. 15. 17:16
 7/9 doboszoli ***** válasza:
100%

Idő hiányában, kuktában kiválóan lehet pörköltet(is) készíteni.

Mindössze némi felkészültséget igényel a fűszerezés, és adagolás terén.

Nem annyival "gyengébb" az étel, mint amennyivel előbb van készen.

Szerintem.

2012. nov. 15. 17:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/9 mustafa33 ***** válasza:
Egyetértek zolival, csak ne úgy értelmezzék, hogy belerakunk a kuktába egyszerre mindent,lezárjuk és főhet, mert ő sem úgy gondolta. ☺
2012. nov. 18. 19:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/9 doboszoli ***** válasza:
Term. az alapot nyitott kuktánál készítjük, csak a "felöntés" után zárjuk le.
2012. nov. 19. 04:50
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!