Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Vettem zöld szinü sárgaborsót....

Vettem zöld szinü sárgaborsót. Van különbség a két növény között, vagy csak a szine? Ize? A zöld ára a sárga duplája. Miért?

Figyelt kérdés
2012. dec. 14. 13:39
 1/8 anonim ***** válasza:
76%

Az árbeli különbséget még sosem figyeltem.

A sárgaborsót sárgaborsónak nevezzük, a zöld színűt pedig (itt ahol én lakom) felesborsónak hívjuk.

Szerintem ízben semmi lényeges különbség nincs közöttük.

2012. dec. 14. 14:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 A kérdező kommentje:
De két külön növény?
2012. dec. 14. 14:05
 3/8 anonim ***** válasza:
100%

A borsó féléretten zöld szinü, éretten sárga.

Ha a félérett borsót lehántolják és megszáritják, az a (zöld) felesborsó, ha megvárják, amig teljesen megérett, és csak utána hántolják, száritják, akkor lesz sárgabor´so belöle.


A növény ugyanaz, a különbség csak annyi, hogy milyen állapotban van a termése.

2012. dec. 16. 09:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm. A Férjem is erre tippelt. Különben a sárga finomabb, többet nem veszek zöldet. Lehet, hogy a zöld egészségtelen is? Az éretlen dolgok nem egészségesek általában.
2012. dec. 16. 12:37
 5/8 anonim ***** válasza:
100%

A zöld nem egészségtelen (elvégre a zöldborsó sem az), az, hogy az éretlen kevésbé egészséges, csak nagyon kevés dologra igaz.

Ebben az esetben meg inkßabb forditva van, mert a zöld szinü élelmiszerekben vas is van, ami késöbb az érés során elbomlik, de ez a borsó esetében nem jelentös mennyiség eleve.

2012. dec. 16. 13:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 anonim ***** válasza:
100%

Kedves Kérdező!

"A zöldborsó értékes táplálék, magját voltaképpen éretlenül szeretjük. Sárgán és szárazon volna érett. A zöldborsó kalóriaértéke nagyjából a burgonyáéval azonos. Fehérjetartalma nagy, s bár ezt régen nem tudták, de kifejezetten bőséges fehérjetartalma miatt volt nagybecsű takarmánynövény. Nagyon sok esszenciális aminosavat tartalmaz.


A száraz sárgaborsóban nyilván kevesebb a víz, 20-25 % fehérjét, 1-3 % zsírt, 60 % szénhidrátot tartalmaz.

0,4 g zsír és 10-14 g szénhidrát van benne.

További értékes tápanyagai a karotin, a B1- és B2- vitamin. Ugyancsak nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, ásványi anyagai közül pedig a foszfor és a kálium van nagyobb, 1 mg fölötti mennyiségben.

Száraz, hántolt, felezett kerti zöldborsó, a hüvelyesek legegészségesebb fajtája. Sárga és zöld színű változata létezik. Nem csupán magas a fehérje, B vitamin és rost tartalmuk, de szinte teljesen zsírmentesek. A felesborsó vagy sárgaborsó főzelék egy nagyon egészséges étel, amelyet érdemes rendszeresen fogyasztani. A felesborsó csökkenti a koleszterin szintet, stabilizálja a vércukrot, isoflavone tartalma pedig megelőzheti a rákosodást. Főzés közben hamar szétesik. Többnyire leves és főzelék készül belőle."

[link]

2012. dec. 16. 15:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 anonim válasza:
37%

Bocsi - nem válasz lesz, hanem a téma továbbgombolyítása:

MI A "FELESBORSÓ" ??!Mitől "feles"? A sárgaborsó száradás után szétesik ? Vagy van külön "sárgaborsó felező gép " ??

Ha nem magától feleződik, akkor mivel/miért felezik ???

Kösz,üdv: bandurkandi

2013. márc. 9. 14:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 grubesa válasza:

Válasz Bandurkandinak:

Fogj egy friss (vagy mirelit) borsószemet és körömmel szedd le a héját. És lám két részből (sziklevélből) áll.

2019. jan. 18. 05:17
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!