Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » 1 vaníliarúd mennyi vaníliának...

1 vaníliarúd mennyi vaníliának felel meg? Mi a különbség az ír whiskey és a sima whiskey között?

Figyelt kérdés

2013. jún. 29. 11:28
 1/4 anonim ***** válasza:

1 vaníliarúd 1 vaníliarúdnak felel meg. Vagy pontosítsad a kérdésed.

Az Ír whisky és a sima viski között pedig az a különbség, hogy az egyik eredeti ír, a másikat pedig bárhol gyárthatják. Márkák szerint más az íze.

2013. jún. 29. 12:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/4 anonim ***** válasza:

1 rúd vanilia kb 1 csomag vaniliáscukor


Az ír whiskey márka, ez olyan kérdés, hogy mi külnbség a Szürkebarát és a sima bor között.

2013. jún. 29. 12:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/4 anonim ***** válasza:

Nem tudom mihez hasonlítani a vaníliarudat. Se kivonathoz, se vaníliás cukorhoz. Egy vaníliarúd kikapart belseje általában egy adag főzött krémbe vagy egy tepsi süteménybe használható el, illetve 150-200 ml alkoholba 3-5 vaníliarúd kell, hogy finom kivonatot kapj.


Nincs olyan, hogy sima whiskey. Ír, Kentucky Bourbon és Tennessee whiskey van, illetve kanadai és skót whisky.


Ír: malátázott illetve malátázás nélküli árpából, valamint gabonából készül, ezt a fajtát nem tőzegelik. Háromszor párolják le, minimum 3 évig érlelik.


Kentucky Bourbon: főként kukoricából készül, min. 40 tf%-os, min. 2 éves érlelés perzselt tölgyfahordóban. A fennmaradó rész állhat rozs, árpa, maláta, búza whiskeyből. A jobb minőségűekben 70% a kukorica tartalom. Kétszeri lepárlással készül. Az érlelésre használt hordó csak egyszer felhasználható, így az új hordóktól tölgy aromát, vanília és karamellszerű jelleget kap.


Tennessee: hasonlóan készül, mint a bourbon, faszenes (juhar) szűrést kap, ez füstös ízt kölcsönöz neki. Min. 4 évig érlelik.


Kanadai: keverékekre épül, készülhet rozsból, árpából, búzából, kukoricából. Ezeket keverik, önállóan sosem kerülnek forgalomba. Ha a búza uralkodik édeskés, ha a rozs, kesernyés és fűszeres. Minimum 3 év érlelés volt pálinkás, bourbon, sherry vagy új és perzselt hordóban.


Skót: a maláta whisky malátázással árpából készül, kétszer párolják le, minimum 3 évig érlelik előzőleg bourbon vagy sherry érlelésére használt hordóban. A bourbon hordó előhozza a whisky finomságait, a sherry pedig édeskés hatást kölcsönöz. A gabona whiskyt tölgyfahordóban érlelik, kevert whisky, átlagosan 30-40 fajta maláta és gabona whiskyt tartalmaz.

2013. jún. 29. 15:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/4 Phoney ***** válasza:
Ha süteményhez kell az ír whisky és nem akarsz 4-5 ezret költeni rá, akkor nem feltétlenül kell, jó lesz helyette a legolcsóbb skót (scotch) is (2-3e között). Elég kevés receptet tudok elképzelni, ahol kidomborodna ez a különbség, még házi Bailey's-ben sem lehet észrevenni.
2013. jún. 30. 08:15
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!