Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Hogy helyes : fondan vagy...

Hogy helyes : fondan vagy fondant?

Figyelt kérdés

2013. szept. 11. 23:03
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
0%
10.: melyik cukrász mondott neked ilyen hülyeséget?
2013. szept. 13. 10:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/19 anonim ***** válasza:
34%
Szerintem az a cukrász csak viccelt veled, 10-es. :)
2013. szept. 14. 12:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/19 anonim ***** válasza:
48%
Eleve érdekes kis kavarodás lenne, mert a fondant szót "fondan"-nak ejtik, tehát élő szóban különbséget sem lehetne tenni a kettő között, hogy éppen melyikről van szó, ha két különböző dolog volna.
2013. szept. 14. 12:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/19 anonim válasza:

Nos ÉN is cukrász vagyok, és IGAZA van annak aki cukrászra hivatkozva állítja, hogy két különböző dolog! A fondan vagy fondán cukorból vízből és kevés ecetből(esetleg invert cukorból) főzött és kihűlésig táblázott cukorkészítmény!Nap mint nap használjuk a cukrászatban felmelegítve mignonok, puncstorta, franciakrémes, indiáner stb stb. bevonására.


A fondant egy gyúrható massza amit tortabevonásra HIDEGEN kinyújtva használhatunk , ennek egy keményebb változatát pedig figurák, virágok készítésére lehet alkalmazni.....bár erre szerintem lényegesen jobb a marcipán. Annak aki pedig ezek után sem hiszi el, hogy két különböző dologról van szó, javasolnám, hogy olvasson többet, mielőtt másokat néz hülyének itt!Google a barátod!!!!

fondant: [link]

fondán: [link]

2014. jan. 7. 15:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 15/19 anonim ***** válasza:
Na, ezek a cukrászok igazán cselesek! :D Az én cukrász barátom meg azt mondta, hogy mindkettő fondant, csak az egyik nyújtható, a másik folyékony fondant máz. :D
2014. jan. 7. 15:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 16/19 anonim ***** válasza:
Hát ezek a cukrászok nem nyelvészek az biztos...
2014. jan. 7. 17:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 17/19 anonim válasza:
Ennek SEMMI köze a nyelvészethez! Javasolnám használni a fenti linkeket!Okoskodás helyett okosodj!Leírhatnám ide részletesen, hogy mi miért van és mióta, de felesleges, sajnos van akin nem lehet segíteni....
2014. jan. 8. 15:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 18/19 Károly György Tamás válasza:
100%

Magyarországon nem a nyelvészek szabályozzák az élelmiszeripari szavak használatát, hanem törvények és törvény erejű rendeletek. A Magyar Élelmiszerkönyv használata kötelező. Ebben a fondan kifejezés szerepel.

(2-84, Édesipari termékek)


Fondan: olyan polidiszperz rendszer, amely átlagosan 10–25 mikrométer élhosszúságú szacharóz- kristályokból (szilárd fázis) és telített cukoroldatból (folyadékfázis) áll; a folyadékfázisban egyrészt szacharóz, másrészt glükózszirup és más szénhidrát (pl. invertcukor, fruktóz, szorbit) van oldva és kevés levegő is jelen van buborék formájában.


[link]

[link]


Azok a kedves cukrászok pedig, akik hülyeséget beszélnek, sajnos nem tanulták meg a szakmájukat rendesen.

2014. szept. 18. 05:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 19/19 gabica07 válasza:

Te jó ég, csak olavasom ezt a sok sületlenséget, és jókat kacagok. A fondán folyékony cukormassza (pl, Eszterházy torta teteje, isler, mignon bevonata) ami nem keverendő össze a fondanttal, ami egy nyújható, formázható - marcipán utánzat - cukorgyurma.

UI: cukrász vagyok

2019. jún. 5. 13:24
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!