Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Mitől lesz igazán jó a halászlé?

Mitől lesz igazán jó a halászlé?

Figyelt kérdés
Nem belinkelt recepteket kérek, hanem kipróbált praktikákat.
2013. nov. 25. 20:15
 1/7 anonim válasza:
0%

Én a hagyományos alaplés halászlét szeretem.

Szerintem attól lesz igazán finom, ha legalább 3-4 féle hal van az alaplében, (keszeg, ponty, harcsa, esetleg pisztráng és lazac nyesedék) és halszeletnek pedig max. 2-2,5kg-os pontyból szelet, vagy afrikai harcsa.

Jah meg a knorr halászlé kocka nagyon sokat dob az ízén.

Alaplé sűrítésnek meg egy-két szem nagyobb burgonya, fűszerpaprikából pedig csak Kalocsait, Szegedit szabad használni!

2013. nov. 25. 20:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 anonim ***** válasza:
a kész alaplébe szoktam tenni kb. 1 dl. vörösbort, mert így nem fő szét a halszelet. Krumplit nem teszek bele, de paprikát, paradicsomot, foghagymát igen
2013. nov. 25. 21:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 anonim válasza:
én felteszem főni egybe a hagymát,szelt paprikát,egykét szem krumplit és egy sárgarépát meg a halnak a farok részét meg amiben nagyobb a csont és könnyű eltávolitani.a zöldségekez jo aprora vágom és amikor minden megfőtt kiszedem a husbol a nagyobb csontokat meg szálkákat majd összeturmixolom az egészet,ezután még egy szűrőn át szoktam önteni hogy szálka ne nagyon maradjon benne majd felrakom belerakom a többi hust, én a fejet is bele szoktam illetve a felszeletelt halat aztán izesitem izlás szerint meg adok hozzá halászlé kockát hogy mégjobb íze legyen. nagyon finom szokott lenni mindig:)
2013. nov. 25. 23:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 doboszoli ***** válasza:
100%

Bár leírtam már, de Karácsony közeledtével újra közreadom a saját módszeremet. Nem mondom, hogy az egyetlen, üdvözítő módszer, de működik. Akár jól is jöhet valaki, szárnyait most bontogató leendő konyhatündérnek.))

Szerintem a halászlébe 5 dolog szükséges, és mivel a tiszta halíz dominál benne,mást nem használok.

1.Hal.

Ha több fajta, még jobb a helyzet, de a hangsúly inkább az ELEGENDŐn van.Ki szoktam filézni a pontyot, a gerinc, fej, uszonyok mennek az alapba, esetleg kisebb egész ponty, némi keszeg, törpe társaságában. Lényeg, hogy a hozzáadott víz max.2-3 ujjnyival lepje el a húst. Nem való bele a kárász, csuka, busa. (agresszív halízük, ill. iszap íz miatt)

2.Hagyma.

Nem kell túlzásba esni, kiló halanként 3 jó közepes fej elegendő. Lehetőleg "öreg" hagymát használok, nem friss főzőhagymát.

3.Paprika.

Bőségesen, jó minőségűt használj. Mennyiséget nem tudok meghatározni, ezt látni kell, és folyamatosan adagolni az ételhez.

4.Víz.

A fentebb leírt mennyiség.

5. Só.

Közönséges konyhasó, ízlés szerint.Szoktak egyesek mókuskodni a "mélytengeri" meg hasonló praktikákkal, azzal is jó, de...

Szóval amikor ezek rendben vannak, az aprólékot a hagymával, némi sóval felteszem főni, hideg vízbe.A szeletnek valót besózom, félreteszem.Intenzív tűzön felforralom, és még fél óráig zubogtatom, majd kis lángon még fél-háromnegyed órát főzöm. Öreg, iszapszemű ráják szerint a "pontynak (nagy) tűz kell", amíg nem "néz ki a bográcsból".

Ha megfőtt fém tésztaszűrőn nagyvonalúan áttöröm. Nem kell minden falat húsnak belekerülni, sűrű lesz úgy is.

Újra felforralom a tiszta edényben, majd kis lángon, mint a húslevest, megvárom amíg a tetejére feladja a halzsírt

Ekkor kezdem el adagolni az őrölt paprikát, oda ahol nem forr a lé. Keverés nélkül megvárom, hogy a zsírban kioldódjon a színe, ill. az étel magától eldolgozza. Ezt többször is ismétlem szükség szerint. Ha jó, botmixerrel megjáratom, mert hajlamos rétegződni.

Most jön bele az átöblített besózott szelet, belsőség, keverés nélkül 20 percig lassan főzöm.

A végén beállítom a sót, és tálalható. Csípős paprika opció!

Kicsit talán körülményesnek, aprólékosnak tűnhet a leírás, de tessék megpróbálni, megéri!

2013. nov. 26. 06:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/7 anonim ***** válasza:
20%
Sok hal és hagyma, jófajta őrölt pirospaprika, 1 szem kockacukor, 1 zöldpaprika és 1 kis paradicsom, 1 db vurgonya, belsőségek. Én ezeket teszem bele, és a fejet, farkat belepaszírozom a lébe.
2013. nov. 26. 07:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 A kérdező kommentje:
Köszi mindenkinek! :-)
2013. nov. 27. 22:28
 7/7 anonim ***** válasza:
0%

Pirosarany vagy csípőspaprika egészben.

Esetleg ha tudunk tehetünk bele pár paradicsomot.

De az is szuper ha tejjel,tejföllel főzzük.

Én az angolnából,pontyból stb.-ől készült halászlevet szeretem.

2013. dec. 30. 04:17
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!