Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Reszelt almát hogy lehet...

Reszelt almát hogy lehet eltenni befőttes üvegben, hogy az ne forrjon fel?

Figyelt kérdés

Ősszel tettem el néhány üveg reszelt almát. Azt olvastam, hogy le kell reszelni, jól kinyomkodni a levét, majd teletömni úgy a befőttes üveget, hogy lehetőleg ne legyen levegő az alma között, s tetejére tartósítót szórni, de tartósító nélkül is lemarad, illetve az is jó, ha a fedő alá celofánt teszünk és aközé szórunk tartósítót...


Így tettem. De úgy tűnik kamu az egész.

Most nyitottam ki egy üveggel, és pálinkaszag áradt belőle. A celofán és az üveg szélén rászáradt ragacs van, tehát valamikor ki is folyhatott, illetve forrhatott...


Hasonlóan néz ki, mint ezen a képen: [link]

Az alja nekem egyöntetűen szép világos, a teteje meg egy vékony rétegben összeaszott, barnás.


Képtelen vagyok elhinni, hogy ezen a képen az az alma friss alma ízű! Az enyémbe belekóstoltam, a barnás íze pocsék. A világos részt még nem túrtam fel, de biztos az is olyan.


Mi a véleményetek?

Lehet eltenni úgy, hogy az friss almára emlékeztessen és ne pálinkára?

És hogy kell? Mit rontottam el???



2014. jún. 6. 11:00
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
59%

Amikor lereszeled, keverj hozzá citromsavat.

Amúgy, ha leszeded a megbarnult részt szerintem a világos résznek semmi baja.

2014. jún. 6. 11:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/12 A kérdező kommentje:

A citromsav nem tartósít, az arra szolgál, hogy az eltett gyümölcs vagy lekvár megőrizze a világos színét!

Egyébként jut eszembe, citrom levét facsartam az almára, abban forgattam meg, mielőtt kinyomkodtam a levét. (Ez egyenértékű a citromsavval.)

2014. jún. 6. 11:24
 3/12 A kérdező kommentje:

Amúgy azóta mégis kiszedtem, és az üveg lentebbi részén is alkohol ízű és szagú. Mintha bort vagy pálinkát szagolnék.

A színe egyébként gyönyörű sárga.

Vajon ha megsütném sütibe, milyen lenne?

2014. jún. 6. 11:24
 4/12 anonim ***** válasza:
59%
Ha nem csípi a nyelvedet, akkor nincs megerjedve. Egyébként tegyél bele rumaromát, bőven fahéjat, nem fogja elrontani a sütit.
2014. jún. 6. 12:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/12 anonim ***** válasza:

A tartósítószer csak akkor ér valamit, ha találkozik a tartósítandó anyaggal. A tetö és celofán között illetve két réteg celofán között semmi értelme, telepátiás úton nincs hatása.

Ezen kivül ha a csavaros tetö alá celofánt (vagy bármi mást) teszel, akkor atol kezdve nem zár tökéletesen és nem meglepö, ha megforr alatta a gyümölcs.


Én semmibe sem teszek tartósítószert, és nem romlanak meg az eltett dolgok. Nagyon fontos viszont a jó minöségü alapanyag és a nagyon tiszta üveg.


Az alma igen sok esetben megbarnul, mert oxidálódik, ettöl még nincs semmi baja ízre. Azt azonban senki sem várhatja el, hogy az eltett almának friss íze legyen, ez egyszerüen lehetetlen.


Ha meg valamennyire erjedt, akkor megsütve olyan, mintha rummal együtt használtad volna.

2014. jún. 6. 19:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/12 A kérdező kommentje:

A barnulás nem lenne gond. De egyébként nem is barnult nagyon, csak egy kicsit a teteje. A többi furamód nagyon is világos maradt! Épp ezért reméltem, hogy az alja talán jó.

De nem. Ez nagyon erjedt, igazi alkohol szaga van. Nincs gusztusom rummal keverve sütni, úgy érzem nem sülne ki belőle semmi jó.

Ez szerintem olyan, mint a cefre, csak teljesen tiszta minőségi alapanyagból... :)


Egyébként nekem sem romolnak meg az eltevéseim, pedig nem használok tartósítószert és cukrot se!

Ezt a nyers alma eltevési módit először próbáltam. Nem hittem, hogy el fog állni, mert semmi nem indokolta. Hát így is lett. Épp ezért nem értem, hogy miért sztárolják ezt a nyers eltevést. Vagy hiányosan írták a receptet (amit netről szedtem nem tudom melyik oldalról), vagy valamelyik momentumot nem jól csináltam. (Pl még erősebben ki kellett volna nyomni az alma levét, vagy még sűrűbbre tuszkolni, hogy tényleg semmi levegő ne menjen bele... ilyesmikre gondolok.)


Mindegy legalább megpróbáltam, nem nagy kár, mert nincs sok belőle, mert számítottam erre. (A főzős módszeremmel eltett alma nem romlott meg!!!)


Azért persze ha valaki tudja mi a titok nyitja, hogy a nyers is elmaradjon, leírhatja! Néhány üveggel kísérletezek majd idén is, hátha kiötlök valamit.

2014. jún. 7. 08:16
 7/12 anonim ***** válasza:

Írd be a keresőbe, hogy -reszelt alma tartósítása - legalább 10 - 20 receptet fogsz kapni! Egy a sok közül:

[link]

2014. jún. 7. 13:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/12 anonim ***** válasza:

Én évek óta teszek el lereszelt (meg darabolt) almát, de nem üvegbe, hanem lefagyasztva.

Felhasználás elött csak picit olvasztom ki - hogy szét tudjam oszlatni a tésztán - és így használom.

ENNEK tényleg olyan az íze meg az állaga is, mintha frisset használnék.

Neked is javasolni tudom.

2014. jún. 7. 14:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/12 A kérdező kommentje:

Nevetséges lenne lefagyasztani mindet...

Ahhoz egy külön fagyasztót kellene venni és üzemeltetni, hogy az összes alma beférjen, amit szeretnék megmenekíteni. Sajnos nem télálló egyik sem, ami a kertünkben van.

Fagyasztok le így mindig vagy 20 pitére valót, de ezek mindig nagyon-nagyon útban vannak a hűtőben. Épeszű ember inkább arra törekszik, hogy polcra tehesse befőttes üvegben, és ne a drága áramszámlát fizesse!

Van nekem egy módszerem, amivel garantáltan romlásmentesen el tudok tenni befőttes üvegbe, ez lekvár jellegű. A jövőben is ezt fogom alkalmazni.

De emellett próbálgatok és kísérletezek mással, mint AMIRE A KÉRDÉS IS VONATKOZIK, a reszelt alma pl...

A google-ban is kerestem, már tavaly is, ez megy magamtól is, NEM RECEPTET KERESEK!!!

Nem az a kérdésem, hogy segítség, van egy mázsa almám, nem tudom hogy tegyem el télire és nem is az, hogy mondjatok recepteket! Ezzel sajnos nem leszek se én előrébb, se az, akinek ugyanez a kérdése!


Úgyhogy légyszíves ne offoljátok szét az oldalt! Aki nem tud érdemlegeset hozzátenni, jobb ha ugrik más kérdésre!


Tehát még egyszer a kérdés, azoknak, akik már tettek el így almát, akár pozitív akár negatív tapasztalatuk alapján mit gondolnak, ami miatt a sajátjuk nem erjedt meg, vagy mi az, ami miatt nekik is megerjedt?


(Az már csak egy plussz kérdés volt, hogy mire használhatnám az erjedtet, hisz szép a színe. De elvetettem, mert nincs hozzá gusztusom. Odaadom a cefregyűjtő ismerősömnek, jó lesz neki pálinkafőzéshez.)


A nyersen befőttes üvegekbe eltett reszelt alma erjedésmentes eltevésének a titka a téma tehát!

2014. jún. 8. 07:57
 10/12 anonim ***** válasza:
62%

Rajta !! Eddig még senki sem tudott megfelelő választ adni neked...

Akkor csináld úgy, ahogy eddig szoktad !

Talán nem ismered a régi tanmesét amikor a vadgalamb a szarkát kéri meg, hogy mutassa meg, hogyan kell fészket rakni.

A vadgalamb meg csak búgja, hogy túúdom, túúdom.

A szarka erre mérgesen azt cserregi neki, akkor csinál magad, ha annyira tudod.

2014. jún. 8. 11:23
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!