Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Hogyan kell jól főzni a rizst...

Hogyan kell jól főzni a rizst hogy pont jó legyen és a látványa se legyen rossz?

Figyelt kérdés

2014. szept. 7. 12:36
 1/8 mi a fene ***** válasza:

sok kisérletezés után én igy csinálom: kb. óróra beáztatom, a zsiradékot megforrósítom és a vizet leszűrve, megpirítom. és 1xres mennyiségű vizzel feleresztem, forralom, amig

láthatóan átfő.Elzárom a gázt, a fedőre konyharuhát teszek, hogy ne jöjjön ki a gőz, kb. 30-40 perc alatt kifakad.

2014. szept. 7. 12:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 anonim ***** válasza:
93%

hevítesz kevés olívaolajat, beleszórod a rizst és kicsit megpirítod. (inkább csak felforrósítod)

Sózod.

Utána felöntöd 2*-es mennyiségű vízzel, és lefeded.

A gázt kicsire veszed, és kevergetés nélkül lefedve készre főzöd.

2014. szept. 7. 12:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/8 anonim ***** válasza:
Régen én is úgy csináltam, min a 2. válaszoló, de nem mindenki szereti a családban, hogy olyan ragacsos (mert mindig az lesz ezzel a módszerrel). Szóval néha csak felforralom a nagy fazék sós vizet, beleszórom a nyers rizst, hagyom 15-20 percig főni, közben megkeverem néha, aztán leszűröm, leöblítem. Így szép pergős lesz, de nem száraz, mert annyi vizet szív fel, amennyit "akar".
2014. szept. 7. 13:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 anonim ***** válasza:
100%

Csak akkor lesz ragacsos, ha túlfőzöd. Ha sok vizet raksz hozzá, akkor szokott ez előfordulni.

Nekem sosem ragacsos.


Az is fontos, h milyen rizst használsz. Az olcsó vacak "takarmányrizsek" sok kellemetlenség forrásai.

2014. szept. 7. 13:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/8 anonim ***** válasza:
Ez emberfüggő :D A páromnak nagyon tetszik a kerekszemű rizs 4x-es mennyiségű vízzel, szuper ragacsosan, mert úgy szereti.
2014. szept. 7. 16:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 bumbi02 ***** válasza:

Régebben megpirítottam a rizst olajon, majd felöntöttem forrásban lévő (!!!) vízzel, ami a rizs tömegének 1,8-szorosa nálam. (nagyjából persze, tehát nem 1,5 és nem 2-szeres, hanem a kettő közt félúton) fedő alatt pároltam, majd mikor már annyi lé volt rajta, hogy épp csak elfedte a rizst, akkor betettem egy 50 fokos sütőbe, és kikapcsoltam a sütőt. Aztán 20 perc után átkevertem, és kész.


Manapság egyszerűen csak forrásban lévő vízben 8-10 perc alatt megfőzöm, csipkedek közé egy kis vajat, szórok rá sót, borsot és jól átkeverem. :) Ez a gyorsabb, és egyszerűbb megoldás a jó és pergős rizshez. Legalábbis nekem: )

2014. szept. 7. 21:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 anonim ***** válasza:

Kinek mi a jó rizs :) én pl. krémesen szeretem, a párom pergősen.


Én eleve rizottót csinálok csak, és hogy elég krémes legyen folyamatosan keverem. Bizonyos szintig azért al dente marad.

[link]


kb. így néz ki, nekem tetszetős, és az íze is finom.


Párom pergősen szereti, az pedig áztatás, pirítás, 1,5 szeres víz, alacsony láng, fedővel. A végén a fedőt vagy 20 percig rajta hagyni.

[link]

kb ilyen lesz.


De amúgy sok múlik a rizs fajtáján, mert rengeteg féle van.

2014. szept. 8. 12:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 anonim válasza:
Nekünk a pároló vált be. A használati utasításban leírtakat betartva mindig ugyanolyan minőségű lesz a rizs.
2014. szept. 16. 10:55
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!