Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Miért ne lehetne 100%-ig...

Miért ne lehetne 100%-ig teljes kiőrlésű lisztből megszokott kenyeret sütni?

Figyelt kérdés

Próbálkozok a kenyér sütéssel, de nem akarok finomított lisztet használni, és nem is igazán értem, miért lenne szükség rá. Viszont egyetlen olyan receptet sem találtam, amihez ne tettek volna finomított lisztet.

Ha ugyan olyan fajtájú és minőségű lisztről beszélünk, csak annyi, hogy az egyik teljes értékű, a másik nem, akkor elméletileg a gliadin és a glutenin aránya megegyezik, illetve minimális mennyiségben tér el. Tehát a tésztát fő befolyásoló tényezők egyeznek..tudom van egyéb is (élesztő/szódabikarbóna, hőmérséklet, kelesztési idő), de ezek már a készítőtől függnek.

Azt mondjuk megértem, hogy mondjuk csak tk. zab/tönköly/árpa/rozslisztből nem lehet ugyan olyan kenyeret sütni, mint búzalisztből, hiszen ezek különböző növények, illetve, hogy a tk. búzalisztből kicsit tömörebb lesz a tészta.

De csak azért, mert nem finomított, nem kelne meg ezt nem értem.


Erre szeretnék választ kapni, és ha esetleg tudtok, akkor egy jó receptet is.


Előre is köszönöm a válaszokat!


2015. márc. 22. 10:56
 1/5 anonim ***** válasza:
Azért nem lehet, mert a korpa nem kel meg.
2015. márc. 22. 11:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 anonim ***** válasza:
100%

Természetesen lehet, csak kérdés, hogy ízleni fog-e neked a végeredmény.

A tk liszt nehezebb, mint a finomított, "lehúzza" az élesztőt, gyengíti a kelesztési folyamatot, ezért a kenyér sose lesz olyan könnyű és levegős, mint a fehér.

Ettől még az íze finom lehet, bár egész más.

A híres német pumpernickel is, ha jól tudom, csak tk lisztet tartalmaz. Hát, az olyan is: nehéz, tömött, de mégis sokan szeretik.

Csak ízlés, illetve megszokás kérdése, hogy valaki szereti-e a nehezebb pékárukat, amik nem olyan könnyűek, levegősek.

Ha találok neked ilyen receptet, elküldöm.

2015. márc. 22. 11:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/5 anonim ***** válasza:
60%
Hülyeség, hogy ne kelne meg csak teljes kiőrlésűből. Persze, nem lesz olyan cserepes héjú, puha belű, mint a fehér kenyér, de ezt nem is lehet elvárni, hiszen különböző tulajdonságú lisztekről beszélünk. Szoktam improvizálni teljes kiőrlésű rozs-búza-tönköly keverékeket, türelmesen kell dagasztani a tésztát, apránként sok vizet beledolgozni, és igenis foszlós, remek állagú, finom végeredményt kapok mindig.
2015. márc. 22. 11:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/5 anonim ***** válasza:
100%

Na, itt is van például két recept is. Nem tudom tudsz-e angolul. Szóval írják, hogy maga az elkészítési folyamat kicsit bonyolultabb, hosszadalmasabb, az íze is más a végeredménynek, de hogy maguk is meglepődtek, milyen jól sikerült fehér liszt nélkül is:

[link]

[link]


A képeiken is látszik, hogy szép lett.

Szóval mint mondtam, egyáltalán nem lehetetlen, csak nehezebben fog megkelni a tészta.

2015. márc. 22. 11:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/5 A kérdező kommentje:

Ettem már csak tk. lisztből készült kenyeret, csak az állagát nem tudtam olyanra készíteni, mint a finomlisztesnél. Az íze tetszett..szóval azzal nem lesz gond, ezen az angol nyelvű honlapon pedig ígéretes recept van, remélem ezzel sikerül valami hasonlót alkotnom.


Mindenesetre köszönöm a válaszokat!

2015. márc. 26. 20:16

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!