Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Hogy készül a pörkölt és a...

Hogy készül a pörkölt és a húsleves?

Figyelt kérdés
Nem tudok főzni, de megszeretnék tanulni és érdekelne, hogy ezek a mindennapi ételek hogy készülnek. Ha esetleg valaki tud még valami "népszerű" ételt, amit azért "illik" tudni megcsinálni, akkor írja le! Várom az ötletek! Kérek mindenkit, hogy úgy írja le az elkészítést, hogy egy kezdő számára is érthető legyen! Előre is köszönöm mindenkinek!
2008. szept. 18. 21:32
 1/5 anonim ***** válasza:
61%

www.mindmegette.hu

www.receptek.hu

www.receptlap.hu

sok - sok oldalt van ahol megtalálhatod ezeket a főztöket.

De ha valami " nagymamásabb " háziassabb érdekel és nem ezek a modern " kicsicsázott" főztök akkor csak írj nyugodtan !

2008. szept. 18. 21:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 anonim ***** válasza:
100%

Megint én vagyok:

Ha érdekel az én receptem is akkor:

Finomra vágott hagymát olajon megfonnyasztok, ráteszem a kocka husit (sertésből szoktam, a lapocka jó szaftos husi), és addig hagyom így, míg mindegyik husi minden oldala fehér nem lesz. Utána lesózom, jöhet a pirospaprika. Általában elég levet ereszt a husi, így nem kell félni, hogy megkeseredik a paprika, plusz feketebors. Van, aki tesz bele pici őröltköményt, én nem szoktam. Saját levében lassú lángon fedő alatt párolom, ha elfőtte a levét, önts utána, de ne sokat, éppenhogycsak lepje el. Kell kb 1,5 óra, hogy rendesen megpuhuljon, de nem szabad teljesen szétfőzni, a pörköltnek az nem tesz jót. Ha megpuhult, leveszem a fedőt, és szépen "lepörkölöm". Nagyobb lángon, vigyázva, hogy ne égjen le (vagyis sűrűn megkeverve) zsírjára pirítom. Ha ezzel megvagyok, utánpótlom a levét, de nem kell sok, csak annyi, hogy jó kis szaftja legyen. A husi leve, és a szétfőtt hagyma sűríti. Hát ennyi. Csirkénél ezt a kész pörit szokták tejfölös habarással sűríteni (tejfölös csirke-paprikás).

Szerintem csavart tésztával a legfinomabb.

Húsleves:

Húsl1 kg színhús


50 dkg csont


50 dkg vegyes zöldség (sárgarépa, fehérrépa, zeller, karalábé)


1 közepes fej hagyma


5 gerezd fokhagyma


10-15 szem bors


1 csokor petrezselyem

1 zöldpaprika


1 paradicsom



10-15 dkg levelestészta


Elkészítés:Minden hozzávalót alaposan megmosunk, megtisztítunk.

Egy nagyobb fazék aljára fektetjük a szétütött csontokat, arra a 3-4 darabba vágott húst, és felöntjük annyi hideg vízzel, hogy jócskán (4-5 ujjnyira) ellepje. Forrásig hevítjük - a régi hagyománnyal szemben nem habozzuk le, mert oda az értékes fehérje, leülepszik szépen az a hab magától, nem lesz zavaros tőle a leves! -, hozzáadjuk (teatojásba zárva) a szemes borsot, a fokhagymát, és egy kevés sót. Fedő nélkül, lassú forralással, gyöngyöztetve fél óráig főzzük. Ezután beletesszük a hasábokra vágott zöldségeket,a zöldpaprikát és a paradicsomot egészben, a csokorban hagyott petrezselymet, és további lassú gyöngyöztető forralással, fedő nélkül az egészet puhára főzzük.

Enyhén sós vízben megfőzzük a levestésztát, leszűrjuk, egy kevés húslevest merünk rá, és melegen tartjuk.

Ezután következik a művészet: a húsleves felszínéről eltávolítjuk a zsiradékot; a nagyját egyszerűen kanállal, a *kisebbjét* itatóspapírral vagy papírszalvétával, majd sűrű szövésű szitakanálon keresztül, merőkanállal - éppen csak szelíden megbillentve a fazekat, hogy fel ne zavarosítsuk a levest! - előmelegített levesestálba szűrjuk.

A tésztát a forró leveshez adjuk, külön tálon kínáljuk a zöldséget és a húst, amelyet fogyaszthatunk a leveshez, vagy utána, második fogásként is különféle mártásokkal.


Más kaja: Lehet rizses hús az ugyanaz mint a pörkölt csak főzöl hozzá rízst és megkevered , összekevered.mi érdekel még ?Kérdezz csak:D

2008. szept. 18. 22:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/5 A kérdező kommentje:
Nagyon köszi:) Ha kérdésem akad, akkor írok:)
2008. szept. 18. 22:03
 4/5 anonim ***** válasza:
Én ugyanigy fözöm a pörit ahogy az elözö válaszolo de rakok bele mennyisigtöl fóggöne 1-2 babérlevlet isteni lessz töle a pöri ize probáld ki egyszer :)
2008. szept. 21. 18:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/5 anonim ***** válasza:
100%

Az én kedvencem a húsleves!

így készítem:

1 kg marhaoldalast teszek egy jó nagy fazékba, kb. háromnegyedéig vízzel. 1,5 órát főzőm, közben, amikor felforrt, kis szűrővel leszedem a habot.

Ezután jöhet a szemes bors,1 gerezd fokhagyma, az ételízesítő - kóstolgatom, h elég sós-e már.

1,5 óra után beleteszem a répát, a fehérrépát, és a zellert. Miután ezek is főttek kb. 1 órát, beleteszem a karalábát, 1-2 kicsi krumplit, és 1 fej vöröshagymát megtisztítva a héjával, hogy egy kis színt adjon neki. Ezek is főnek legalább fél órát. Fontos, hogy lassú tűzön főzd, épp, hogy bugyogjon, és a húst mindenféleképp a csonttal együtt főzd. Miután kész, kiszedem a húst és a zőldségeket, a levest pedig átszűröm egy másik fazékba. Mindezt egy alkalommal esszük meg ketten, ooolyan fincsi:) !!!

2008. szept. 21. 19:43
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!