Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Gríz/daragaluska készítésénél...

Gríz/daragaluska készítésénél mit lehet elrontani?

Figyelt kérdés
Légyszi írjatok tippeket,hátha rájövök belőlük mit csinálhattam rosszul.... :(

2016. aug. 26. 12:14
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:

Csatlakozom hozzád a jó válasz reményében, mert- bár gyakorlott háziasszony vagyok- soha nem sikerül jó grízgombócot készítenem :// vagy kemény lesz, mint a golflabda, vagy szétmegy atomjaira.(legalább tucatnyit kipróbáltam már, biztos én vagyok béna )

Remélem jön valami praktika, ami mindenkinél beválhat.

2016. aug. 26. 12:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/12 anonim ***** válasza:
75%

Két verzió van.

Az egyiknél csak összekevered a hozzávalókat, ebben az esetben hagyni kell állni legalább fél órát (vagy egészet...).

A másiknál a tojásfehérjét felvered habnak, és ezután dolgozod bele a többi hozzávalót. Ekkor nem szabad állni hagyni, hanem rögtön bele kell szaggatni a levesbe!


Ami még hiba lehet: ha nem túl sok galuskát szaggatsz túl kevés levesbe, hamar lehűti, soká forr fell újra, ebben az esetben szétázhat.

2016. aug. 26. 12:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/12 anonim ***** válasza:
75%
Hát hasznos tanácsot nem tudok adni, én mindig "érzésre" csinálom, kis adagokban adom a tojáshoz a darát. Sosem sikerül teljesen egyformára, de kidobni még sose kellett.
2016. aug. 26. 12:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/12 anonim ***** válasza:
74%

Nekem sok kísérlet meg "hasznos tipp" után az a módszer vált be legjobban, hogy a tojást felverem villával - mint a rántottához szokás -, belekeverek annyi grízt, hogy (nem nagyon kemény) nokedlitészta állagú legyen és legalább fél órát - órát pihentetem, utána szaggatom a levesbe/sózott vízbe.

Eddig ez az egyetlen olyan módszer, amivel nem lesz túl kemény vagy esik szét.

2016. aug. 26. 12:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/12 anonim ***** válasza:

Én is úgy csinálom, mint a 4-es, csak én kb 10-15 perc után már szaggatom is.

És valóban sok lé, kevés galuska, mert szétázik, meg bedagad, felszívja az összes levet.

2016. aug. 26. 12:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/12 anonim ***** válasza:
0%
Hát pl. teszel bele sűrített paradicsomot, az eléggé hazavágja.
2016. aug. 26. 13:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/12 anonim ***** válasza:
64%

Én is a 4. által leírt módon: vagyis amikor felvertem a tojást villával, annyi darát kavarok bele, hogy a normál nokedli-sűrűségű anyag legyen.

Ezt kell hagyni állni, hogy a dara bedagad, magába szívja a tojás többi részét.

És igen, forrásban levő vízbe, levesbe kell szaggatni, de apró pici nokedliket, hogy a közepe is érkezzen puhára főni.

Amikor elkezded szaggatni, akkor már csak csendesen forrjon a víz/leves, mert különben gyorsan szétesik az egész.

2016. aug. 26. 15:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/12 anonim ***** válasza:
59%
Nem lesz jó az állaga vagy túl kevés/sok ideig főzöd. Könnyű elrontani :)
2016. aug. 26. 19:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/12 anonim ***** válasza:
67%

én is ugy csinálom, mint a 4. viszont én min 1 orat hagyom állni, de néha egy délelott is bent van a hutoben :D

nem szaggatom soha a levesbe, mindig kulon sos vizbe és sose teszem bele egyszerre csak 4-5 galuska van benne, a viz meg gyongyozik, nem lobog.

igy nekem mindig sikerul, néha hiányzik az anyum féle kozépen kokemény galuska

2016. aug. 26. 22:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/12 anonim ***** válasza:
69%

Mondhatnám, hogy mint a 4-es, de a 7-esnél is van egy mondat: Amikor már szaggatod, csak csendben forrjon, különben szétfő az egész.


Tehát: ojás felverem, pici sót rakok bele, és már kénytelen voltam megszámolni: 14-16 teáskanál!!! grízt kavarok hozzá. Ez attól függ, mekkora a tojás!! Először csak kevesebbet, és ha alaposan összekevertem, a kanál hátuljával elsímítom, és kissé megütögetem, akkor olyan "márványos" színe lesz. Akkor jó. Ha még túl leveses, mehet bele 1-2 kanál gríz. Kb. fél órát én is hagyom, hogy a gríz+tojás összeérjen. Forró vízben, apró kis nokedliket, nagyon szépen meg fognak nőni.


Nem leszűröm!!! amikor kész, hanem szűrőkanállal kimerem a főzővízből, így biztosan nem fog összetörni. Gyönyörű szép nokedlik lesznek belőle.

Ugyanígy csinálom, hogy nem búzadarából, hanem kuszkuszból kavarom. Nagyon szeretem.

2019. nov. 6. 14:57
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!