Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Ti hogy csináljátok a csontlev...

Ti hogy csináljátok a csontlevest?

Figyelt kérdés

Életemben ellőszőr csináltam húslevest, és nem volt finom. Lassan főztem, mert azt mondták, hogy akkor nem lesz zavaros, viszont ízetlen lett.

Olyanokra lennék kíváncsi, hogy mikor és mit raktok bele, mikor meddig kell melegíteni a vizet, gyöngyözőre, vagy éppen nem gyöngyözik...

Ilyen dolgok nincsenek a konyhámban: delikát, leveskocka. "Rendes" fűszerekkel szeretek főzni, nem ízfokozókkal.



2017. jan. 30. 10:37
 1/4 anonim ***** válasza:

Nem mindegy, hogy csontleves, vagy húsleves.Mindegyiket lassan és sokáig kell főzni, de az ízeket a zöldségelés is befolyásolja, nem is kicsit.Az elő felfőzés után le kell habozni (bár vannak, akik ellenzik ezt )majd kellő mennyiségű vegyes zöldséget teszünk bele, egy vöröshagymát hájastól, 1-2 gerezd foghagymát, szemes borsot, pár szem egész köményt... stb és sorolhatnám, mert sokféleképpen főzik.

1-1 levél káposzta/kelkáposzta /karalábé is sokat dob az ízén. a sóval is meg kell tanulni bánni, a sótlan leves íztelen, és nem olyan finom utánasózva.

A csontleves gyengébb, mint a jó csontos, de húsos leves.

Ha benne van minden, ami belevaló, ízletesnek kell lenniük.levesbetétet mindig külön főzzünk a csont,-húslevesbe.

2017. jan. 30. 11:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/4 A kérdező kommentje:

Köszönöm!

Szerintem itta sózással lehetett a probléma. Én inkább sósan szeretem az ételt, viszont ami nekem finom, az a páromnak már sós. Ezért mindig félve sózok.

2017. jan. 30. 11:29
 3/4 aperitif ***** válasza:

Ha a levesen van a hangsúly, akkor a húst, csontot hideg vízben kell elkezdeni főzni, ha a főtt hús íze fontosabb, akkor viszont forró vízbe kell dobni. Ha a hús véresebb, akkor az első vizet le szoktam önteni forrás után, és egy újabb hideg vízben kezdem főzni (pl. a kocsonyánál, marhahúsnál), így kevésbé lesz zavaros. A levest soha nem fedem le, és nem engedem zubogva forrni, csak gyöngyözve. A főzési idő a hústól függ, csontos marhának akár 3-4 óra is kellhet, csirkének elég egy óra is.

Ízek... a levesbe nem színhús kell, illetve mehet bele az is, de mellé kell a csontos, cupákosabb is, amit kidobhatsz a végén, ha nem szereted. Fűszerezem teatojásba zárt fekete borssal, boróka bogyóval, gyömbérrel, fokhagyma gerezddel, a csirkéhez még kevés majorannát is asok. Dobok bele egy vöröshagymát, nyáron még zöldpaprika, paradicsom is megy bele, télen szárított paprika. A zöldségeket (sárgarépa, fehérrépa, zeller, karalábé, egy darabka kel, vagy néhány szem kelbimbó) akkor teszem bele, amikor már félig megpuhult a hús. Nyáron még egy csokor petrezselyem és zeller zöldet is beleteszek, cérnával összekötözve.

Só... Látod ezzel én is mindig bajban vagyok. Én is nagyon sósan szeretem az ételeket, viszont ha másoknak is főzök, akkor annyira igyekszem, hogy nehogy elsózzam, hogy szinte ehetetlenül ízetlen ételeket kreálok. Ki kell tapasztalni, hogy mennyi az annyi, amikor még mások is szívesen eszik, te meg még mindig utánasózhatod a tányérodon.

2017. jan. 30. 13:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/4 A kérdező kommentje:

Köszönöm!

Úgy néz ki, tényleg a sózással szúrtam el, mert a boróka kivételével én is ezeket raktam bele.

A hétvégén újra próbálom! :)

2017. jan. 31. 12:04

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!