Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Most készítek először vaddiszn...

Most készítek először vaddisznópörköltet? Mire figyeljek?

Figyelt kérdés

Szerencsére a sertés/csirke pöri remekül sikerül, azzal nincs gondom. Viszont a vadhústól kicsit félek. Érdekelne a fűszerezése. Mire kell vigyázni? Egyéb ötletek?

Tudom, hogy a Google a barátom, de én most saját véleményekre és egyéni tapasztalatokra vagyok kíváncsi.


2018. aug. 13. 23:41
 1/10 anonim ***** válasza:
75%
Ugyanúgy kell minden.
2018. aug. 14. 07:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/10 anonim ***** válasza:
100%
Legyen benne vörösbor. Vadhúsokhoz szokás tenni.
2018. aug. 14. 07:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/10 anonim ***** válasza:
100%
Nagyon jó hozzá a borókabogyó, egyebekben tényleg nagyjából ugyanaz a fűszerezés, mint a marhapörkölté. Én szoktam bele tenni 1-2 gerezd préselt fokhagymát (sima pöribe nem), szigorúan csak vörösborral főzöm, és a vége felé teszek bele egy kevés vajat. A vadhús szárazabb, kevesebb levet (víz+zsiradék) ereszt, mint a háziállatok húsa, a rostjai pedig keményebbek. Ezt figyelembe kell venni az elkészítésnél, számolj rá elég időt.
2018. aug. 14. 08:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/10 anonim ***** válasza:
32%

Én így készítem.. Mi nem szeretjük a vörösbort a pörköltbe. Ha te szeretnél bele rakni akkor száraz vörösbort tegyél bele ,de csak akkor amikor a hús már puha.( Mert a bor savassága vissza keményíti a húst. Kb 5kg húshoz elég 2dl bor

Készítsük elő a húst. Daraboljuk fel a húst, és tegyük egy nagyobb tálba és áztassuk be hideg vízbe 2-3 órára, vagy akár egy éjszakára. Cseréljük rajta többször le a vizet. Így kiázik belőle a vér, a szőr és egyéb nemkívánatos anyagok. Majd mossuk át a húst többször, amíg tiszta nem lesz a hús körül a víz.A kockára vágott szalonnát pirítsuk addig, amíg a szalonna üvegessé nem válik, majd szórjuk bele a kockára vágott hagymát és pirítsuk le. Húzzuk félre az edényt, szórjuk rá fűszerpaprikát. Keverjük el a paprikát a zsírban. Adjuk hozzá a húst és keverjük el a pörkölt alappal. Sózzuk meg óvatosan a húst és keverjük össze. Adjuk hozzá a darabolt paradicsomot, paprikát, fokhagymát és a vad fűszerkeveréket.Fedjük le az edényt és hagyjuk, hogy a hús a saját levében párolódjon meg. Időnként nézzük meg, hogy van e rajta elég folyadék, ha kell akkor kevés folyadékkal pótoljuk. Amikor félig megpuhult a hús, adjuk hozzá a piros aranyat.A főzés vége felé adjuk hozzá a babérlevelet, csípős paprikát. Ha megpuhult a hús, elkészült a pörköltünk. Kóstoljuk meg, ha kell, akkor még ízesítsük sóval, borssal.

2018. aug. 14. 08:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/10 anonim ***** válasza:
43%

Kérdező, az előző és egyéb tévhitekhez képest mondom, hogy a a pirospaprika íze zsíradékon olvad ki.


NEM a főzés végén szórjuk a nedves , lötyös húsra.


Indiai ételek készítése a fűszerek pirításával kezdődik, olajon,nagy lángo, attól intenzív az ízük és IGEN, pirospaprika is van bennük.


A babérlevelet pedig a főzés ELEJÉN tesszük az ételekbe, SOHA nem szárítottat, mert annak az olaját kell kinyerni az ételek ízesítéshez.


A helyedben nem pörköltöznék. Pár répa, 1-2 fej hagyma, zellerszárak, 1-2 babrélevél, kakukkfű, só, bors, boróka. Ezt pirítani nagyon erős tűzön (zöldségek karikázva),5 percig kavargatva.


Rá a hús, összepirít, nagy lángon. Majd 1 ek lisztet keverj bele, önts bele fél liter rozét vagy, nem túl nehezet. Nem, nem keményíti meg a sav a húst, a savat a rostok bontásához használjuk, pl. pácolásnál is.


Erre egy süített paradicsom, két liter alaplé, és főzd kis lángon két órát. A leve jórésze elpárolog, és egy isteni, szaftos ragu az eredmény, aminek a pörkölt ízhatása a közelébe sem ér.

2018. aug. 14. 08:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/10 anonim ***** válasza:
63%
No igen, ezt a "sav megkeményíti a húst" című tévhitet én is mosolyogva olvastam.:-) A páclébe is azért teszünk bort vagy ecetet, mert puhítja a húst. Arról nem beszélve, hogy ellensége vagyok mindenféle bolti fűszerkeveréknek, ízesítőnek, és tartósított, nátrium-benzoát ízű zöldségkrémnek, mint Piros Arany és társai. Halálos vétek ezekkel elrontani a jó alapanyagot.
2018. aug. 14. 09:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm a sok hasznos tanácsot. A fűszerpaprikára visszatérve én eddig mindig a pörkölt levébe szoktam szórni. A hagymára nem merem rászórni, mert félek, hogy megkeseredik. :S
2018. aug. 14. 10:46
 8/10 anonim ***** válasza:
100%
En csak annyit tennek hozza, hogy a borokabogyo ugyan jol illik a vadhusokhoz, de ha nem szoktatok hasznalni, ovatosan banj vele, mert eleg jellegzetes ize van, nem mindenkinek jon be.
2018. aug. 14. 11:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/10 anonim ***** válasza:

8

Ez az egyk legnagyobb tévhit.

Kijön az íze zsíradékon, meg a színe is, de nem "keseredik meg". Ez a tévhit egyrészt a szabad tűztől ered, hogy ott nehéz szabályozni a lángot és könnyen megég, másrészt viszont csak a rossz minőségű paprika tud keserű lenni.


Sokan még soha nem kóstoltak helyesen használt paprikás ételt, így meg is lepődnek rajta, milyen intenzív ízű fűszer, sőt arra is rámondhatják, hogy "megkeseredett".


:)

2018. aug. 14. 12:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/10 A kérdező kommentje:

"ellensége vagyok mindenféle bolti fűszerkeveréknek, ízesítőnek, és tartósított, nátrium-benzoát ízű zöldségkrémnek, mint Piros Arany és társai."


Ha tehetem, akkor én is magam fűszerezek, sőt saját fűszerkertem is van szerencsére. Azonban egy minőségi jó alapanyagokat tartalmazó fűszerkeveréket otthon nagyon nehéz kikeverni. Legalábbis nekem eddig jobban ízlett egy bolti BBQ fűszerkeverék, mint amit én vagy ismerőseim csináltak eddig.

2018. aug. 14. 12:57

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!