Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Mivel dúsítsam a lapcsánkát/tó...

Mivel dúsítsam a lapcsánkát/tócsnit?

Figyelt kérdés

A krumpli alap adott, a klasszikus petrezselymet szeretném kihagyni, mert azt én utálom.

Sárgarépára gondoltam még, cukkinit sok helyen olvasni, de azt ilyenkor nem nagyon kapni szerintem.


Mit lehet még beletenni? Gomba és húsos verziók kiesnek a különféle ízlések miatt, én mégis szeretnék többet mint szimpla krumplisat.


2019. febr. 5. 20:25
 1/7 anonim ***** válasza:
100%
Édesburgonya?
2019. febr. 5. 20:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 anonim ***** válasza:
100%
Cékla, édesburgonya, sütőtök. (Mindennel próbáltam és finom).
2019. febr. 5. 20:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 anonim ***** válasza:
100%
Bármilyen zöldségfélét tehetsz bele, nekem külön kedvenceim a karfiol-brokkoli-káposzta-kelbimbó és társai.
2019. febr. 5. 20:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 anonim ***** válasza:
100%
A sárgarépás a favorit nálunk, de szeretjük a kockázott szalonnás tócsit is. Tehetsz bele kockazott hagymát vagy fokhagymát. 1x reszelt sajtot tettem bele, de nekem nem ízlett, viszont a fiaim falták.
2019. febr. 6. 01:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/7 anonim ***** válasza:
64%

A "klasszikus" tócsniban nincs petrezselyem. Az már egy meghekkelt verzió.

Ha tovább akarod hekkelni, tegyél bele bármit, csak akkor ne nevezd tócsninak, hanem valami másnak.

Félre ne érts, nem téged ekézlek, mert mindenkinek a szíve joga úgy elkészíteni egy ételt, ahogy ízlik neki. Én is szoktam időnként újítani, valami mást beletenni. Viszont mára az Interneten annyira sok a szemét, hogy képtelenség "klasszikus" recepteket találni, mert a sok önjelölt mesterszakácsok mindenféle hülyeségeket felrakosgatnak. Sok ellentmondásos receptet olvasva rájövök, hogy a ezt a büdös életben nem készítették el, vagy ha igen, akkor nem úgy, ahogy leírják.

Ezért aztán a "klasszikus" receptekért előveszem az Internet előtti, régi receptkönyveket (ld. Horváth Ilona) és azokat variálom újfent, de nem teszem közzé, mintha az lenne az igazi.

Van néhány jó oldal (pl. Limara péksége), ahol még lehet jó recepteket találni. De az olyan beküldős oldalak, mint a Nosalty, Mindmegette és társai bt. felejtősek. Valamint a Stahl-féle mentás zöldborsókrémlevestől is kiráz a hideg.

2019. febr. 6. 08:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 A kérdező kommentje:

Mondjuk szerintem pont a tócsni az egy olyan étel, hogy nemcsak ezer neve, hanem ezer verziója is van, tájegységenként, de jóformán házanként is. :) Még egy klasszikus töltöttkáposzta is olyan, hogy tök másképp készül a somogyi, mint a szabolcsi rokonoknál, mintha nem is ugyanaz az étel lenne... :) Szerintem ezen kár fennakadni.


Én világéletemben úgy ismertem a tócsni receptjét, hogy van benne petrezselyem, én mondjuk pont nem tettem bele soha, mert nem szeretem. Nyilván ettől még van olyan verzió, amiben nincs, nem hinném, hogy én találtam fel a spanyolviaszt :D

Egyébként nagyanyáink pont ugyanígy főztek, mint a nosaltysok, csak akkor még nem a 'zinternetre ment fel a recept, hanem a betoldott lapokkal szétesésig bővített klasszikus saját receptfüzetbe kerültek feljegyzésre ezek. De ugyanúgy újítottak, ugyanúgy változtattak, és ugyanúgy leírták maguknak a sajátmódra bevált receptet, amit utána lehetett cserélgetni a szomszédasszonyokkal. Még megvan nekem is a nagymamám receptfüzete, amibe a kézzel írottakon kívül belekerültek az újságból kivágott, jegyzetekkel ellátott ötletek, az iskolás barátnő leveléből kimásolt vendégreceptek.....

Pontosan ugyanez a nosalty és tsai, modern formában. Már nem csak a szomszéd Marinénivel lehet csereberélni, hanem bárkivel bárhonnan lényegében. :) Nincs ezzel baj szerintem, nyilván szűrni kell ezt is, mint mindent. De a főzés nem egy matekpélda, hogy csak egyetlen megoldás lehet a jó.


Én általában ha új ételt választok, átnyálazok pár oldalnyi receptet, ami szimpatikus, belenézek, és ezek alapján összerakom nagyjából a sajátomat. Vagy jelen esetben ez a kérdés született átnyálazás helyett/mellett, mert még nem állt össze a fejemben a dolog. :)

Ha valamiből nagyon klasszikus kell, akkor még mindig jöhet a szakácskönyv, persze, ebben igazad van, nálam is ott figyelnek a polcon :)

2019. febr. 6. 09:23
 7/7 anonim ***** válasza:
75%

Azért a Nosalty, Mindmegette nagyon más, mint a régi receptcserélgetős módszer.

Ott valódi háziasszonyok cserélgették a tényleg bevált recepteket.

Az Interneten boldog boldogtalan kiteheti a használhatatlan receptjeit. Pont ez a probléma, hogy a 80% használhatatlan, azért kell neked is sok receptből összevadászni a tiedet.

Azzal sincs gond, hogy tájegységenként különböző ételvariánsok léteznek, ezek is állandó receptek.

Nekem azzal van a bajom, hogy ha minden mindennel összekeveredik, akkor:

-már magam sem tudom mit főzök,

-honnan tudhatnám, hogy az adott kompozíció beválik,

-ha én válogatom össze, nem tudom működik-e a recept?

Sok olyan étel is van, amiben az összetevők látszólag nem passzolnak össze. De mégis amikor elkészíted, harmonikus lesz. Ha viszont bizonytalan a forrás, akkor nagy a veszély, hogy rossz lesz a végeredmény.

2019. febr. 6. 09:58
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!