Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Tudnátok segíteni hogy így...

Tudnátok segíteni hogy így milyen tortát/sütit tudnék sütni?

Figyelt kérdés

Sziasztok!


A páromnak hamarosan szülinapja lesz. Viszont laktóz érzékeny ( ez könnyen küszöbölhető laktózmentes termékekkel), de kb fél éve kiderült hogy fruktóz érzékeny, de nem csak a gyümölcs cukorra érzékeny, bármilyen cukorra, mézre stb, így az édesítő jöhet szóba. Tehát semmilyen gyümölcs (még a legfanyarabb bogyós sem kerülhet rá, mert most diétán van), de se kakaó, sem csoki, és kávé sem mert attól sincs jól.

Nagyon agyalok így mi legyen, tudnátok tippeket adni? Mert tudom hogy közben szeretne édességet enni és meglepném


Köszi előre is :)


2019. júl. 7. 17:32
 1/5 anonim ***** válasza:
100%
Valami oroszkrém félét próbálnék, édesítős piskótával és vniliakrémmel, szintén édesítővel. Vagy laktózmentes joghurtból és egyéb tejtermékekből joghurt vagy túrótortát.
2019. júl. 7. 17:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 anonim ***** válasza:
100%
Előző vagyok. Még a réteseken gondolkoznék, mákos vagy diós.
2019. júl. 7. 17:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/5 anonim ***** válasza:
100%

Citromos kuglóf? A tejet ki tudod váltani, a zsíradék margarin, cukor helyett édesítő, sok citromhéj, esetleg lé, ha lehet.


Valamilyen diós vagy mákos süti?

2019. júl. 7. 17:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/5 anonim ***** válasza:
0%

Amit nem lehet, azt nem lehet, kár erőltetni!

Egy laktóz és fruktózérzékenynek nem csinálnék "tortát"

Csinálj valami hidegtálat (laktóz nélkül) selyemsonkából rózsákat rá és közé a gyertyákat.

Utána legyen puding műcukorral.

2019. júl. 7. 20:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/5 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem nem kellene leírni azonnal az ételérzékeny embereket, hogy akkor ne egyenek semmit, bárkit utolérhet az ételérzékenység bármikor az élete során: köszönhetően a modern környezetnek csak úgy burjánzanak a különböző ételérzékenységek és mellesleg kiválóan alakul az ennek megfelelő szakácsművészet is. A párod még nem is egy nehéz eset, a tojás és a glutén nevű "főgonosz" :) nem szerepel a listán. A cukrok kiváltására a maltitol nevű édesítőszert javasolnám, mert ez nagyon hasonló ízű a cukorhoz (nincs olyan borzalmas mellékíze mint az eritrit/xylit/stevia-nak) és nagyon hasonlóan is viselkedik a süteményekben, ami a többiről szintén nem mondható el. Nézz utána, hogy a maltitol megfelelhet-e a párodnak.

1) Palacsintatorta vaníliás töltelékkel - palacsinta nyugodtan elkészíthető laktózmentes tejjel, de még növényi tejjel is. Nézz hozzá vaníliakrémet, amiben a cukrot cseréld maltitolra, a tejet meg szintén vagy laktózmentesre vagy növényire. Növényi tejből viszont egyik-másik nagyon édes, pl. rizstejek, zabtejek (ebből a Natumi márkájú általában kevésbé édes), de a mandulatej, kókusztej, máktej (házi) vagy szójatej kevésbé édesek, csak a szójatejnek van egy erős fura íze. Itt egy egyszerű krémrecept: [link] a vaníliás cukrot egyszerűen hagyd ki, a maltitolból pedig használj 3 evőkanállal helyette és a cukor helyett. Vaníliarúd helyett aromát is tehetsz bele - pl. [link] illetve még lehet elérhető áron kapni vaníliaőrleményt is, ilyen "kémcsőben" árulják - [link] A recept két vaníliarudat ír, ami azt jelenti, hogy eléggé túltolja a vanília ízt, szerintem a fentiekből ez kb. egy evőkanál vanília aroma vagy mérsékelten púpozott evőkanál őrlemény lehet.

Tehát süss ki 10-12 palacsintát és helyezd őket egymásra - a krémmel elválasztva. A tetejére is kenj vékonyan krémet és szórd meg dióval, de csinálhatod azt is, hogy különféle magokkal mintát raksz ki, így egészen csinos tortát kaphatsz. Pl. váltogathatsz körkörösen hántolt és nem hántolt mandulát vagy a peremét végigrakhatod fél diókkal. Még tejszínhabot is tehetsz a tetejére, ha sikerül felverni. Ehhez vegyél minimum 30% zsírtartalmú laktózmentes habtejszínt (általában dobozos kiszerelésben van) és tedd 20-30 percre mélyhűtőbe, a habverőt (ne a gépet) és lehetőleg a tálat is, amiben vernéd a habot. Ha nem fér be, akkor a hűtőszekrény alsó polcára tedd. Amikor kellően lehűltek, a tejszínbe tegyél édesítőszert 1-2 evőkanállal (ha szeretnél), majd gépi habverővel gyors fokozaton verd kemény habbá, csak vigyázz, hogy ne verd túl.

Vaníliakrém helyett túrókrémet is használhatsz, hiszen túróból is van laktózmentes és azt is lehet maltitollal édesíteni. 2 evőkanál (LM) tejfölt keverj el 30 g maltitollal, add hozzá negyed kiló (LM) túróhoz, amit előzőleg szitán vagy levesszűrőn áttörtél. Keverj hozzá kis reszelt (bio) citromhéjat és egy teáskanál vanília aromát.

2) Keksz - tudok egy nagyon finom kekszet, amit szintén maltitollal is el lehet készíteni, sőt még jobb is lesz mint az eredeti. Ezt a netre is feltettem képes útmutatóval, priviben megosztom, ha érdekel. 5 dkg laktózmentes vaj, 5 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 4 dkg maltitol, 1 teáskanál őrölt gyömbér, fél kávéskanál őrölt vanília. Először kikeverni a liszt kivételével mindent, aztán a liszttel összegyúrni, a sütőpapírral fedett sütőlemezre max. 2 centis bogyókat rálapítgatni egymástól 2-3 centire legalább, 200 fokra előmelegített sütőben max. 4 percig sütni, majd kőre tenni a tepsit, hogy gyorsan hűljön. Ha összefolytak, akkor még forrón szétválasztani őket. Ezt nagyon dekoratívan be lehet aztán csomagolni ajándéknak akár egy fémdobozba, akár befőttesüvegbe.

3) Túrógombóc - ez, vagy a hamis túrógombóc nevű, kölessel készülő változata eritrittel is elkészíthető, valahogy ezen nem bukik ki annyira az eritrit rémes mellékíze. Olyan receptet keress, ami csak citromhéjat használ, nem a gyümölcs részét. Túrógombócból tortát is lehet építeni.

2019. júl. 8. 14:29
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!