Kezdőoldal » Fogyókúrák » Kalóriaszámlálás » Tényleg ilyen nagy a különbség...

Tényleg ilyen nagy a különbség a száraz és főtt tészta kalóriatartalma között?

Figyelt kérdés

[link]

[link]

Ez a weboldal szerint a főtt tésztának kevesebb mint fele akkora tápértéke van mint a száraznak.

Kb 100 grammot akarok hozzáadni az étrendemhez hogy egy kis kalóriatöbbletben legyek,ilyenkor a száraz vagy főtt tészta értékét számoljam?Ugyanúgy menjen mint a csirkénél hogy a sütés előtti értéket nézzük?



2021. aug. 16. 17:30
 1/6 anonim ***** válasza:
0%
Itt valamit nagyon elírtak, mert a főzéstől a cukortartalom nem változhat, de más adattal is vannak itt problémák. Szerintem ez két különböző adat, amit egymástól függetlenül vittek fel.
2021. aug. 16. 17:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 anonim ***** válasza:
92%

Lemérsz szárazon annyi tésztát, amennyit megszeretnél enni, kifőzöd és ennyi.


250g szárazból lesz Pl.: 800g főtt, ez után kiszámolod hogy mennyi kalória van 100g-ban és kész.

2021. aug. 16. 17:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/6 anonim ***** válasza:
93%

"Ez a weboldal szerint a főtt tésztának kevesebb mint fele akkora tápértéke van mint a száraznak."


/100 gramm alapon a víz miatt

2.3-2,4-es "szorzóval" számoltak azaz hogy az eredeti tömeg 130%-ának megfelelő vizet köt meg.


Biztosabb a nyers mennyiséget számolni (a mérleget sem koszolja, nagyon, illetve a vízmegkötés csak kb érték)

2021. aug. 16. 17:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 anonim ***** válasza:
93%

Semmi nincs elírva, egyzerüen csak az történt, hogy 100 g nyers tészta megföve pl. 250 g lett, mert 150 g vizet felvett. A kalóriaérték nem változott, csak a súly, az eredeti 360 kcal-t most el kell osztani 2,5-tel, hogy megkapd, mennyi van 100 g fött tésztában.

Viszont a fött tészta adatai nem egyértelmüek, mert van, aki alig fözi meg és a 100 g-ból lesz 200 g fözz, meg van, aki szétfözi és ugyanannyi nyersböl 300 g lesz, mire megfö.

Ezért kell mindig a nyers tésztával számolni, ha pontos adatokat akarsz.

2021. aug. 16. 17:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/6 anonim ***** válasza:
93%

A főzés során vizet vesz föl a tészta. Amennyi tésztát beraksz a lábasba a főzés elején, annak a kalóriatartalma nem változik, de mikor kiszeded, nehezebb lesz. Ezért a főttnek 100 g-jára már kevesebb kcal jut. (Ennek a fordítottja játszódik le pl. a gyümölcsök aszalásánál: 100 g aszalt szilva sokkal több kcal, mint 100 g friss.)


Ha nem akarod adagonként főzni a tésztát, mert mondjuk egy egész családra főzöl, akkor egyszer mérd le, hogy neked adott mennyiségű száraz tésztából mennyi főtt tészta lesz. Onnan már vissza tudod számolni, hogy a te főtt tésztádban mennyi kalória van.


Használhatod a netes főtt tészta adatokat is, csak ha te egy kicsit másképpen főzöd a tésztát, akkor az csalni fog valamennyit. Nem biztos, hogy sokat, te tudod, hogy mennyire akarsz precízkedni.

2021. aug. 16. 18:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 anonim ***** válasza:
84%
Szárazon mérd az a pontos. Főve a plusz víz miatt lesz kevesebb kalória. Mivel a vízben ugyebár nincs
2021. aug. 17. 10:01
Hasznos számodra ez a válasz?

További kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!